Finland

Kirja-arvostelu | Marko Hautala taikoo taikoo tavallisesta suomalaisesta kerrostalosta helvetin esikartanon – Pimeän arkkitehti -romaanin hyytävä kauhu uppoaa suoraan alitajuntaan

Marko Hautala taikoo taikoo tavallisesta suomalaisesta kerrostalosta helvetin esikartanon – Pimeän arkkitehti -romaanin hyytävä kauhu uppoaa suoraan alitajuntaan

Pimeän arkkitehti -romaanin tarinan ytimessä on silti mieleltään rikkinäisen Jonin selviytymiskamppailu.

Marko Hautalan Pimeän arkkitehti -romaani kurkottaa syvälle menneisyyteen.­

Romaani

Marko Hautala: Pimeän arkkitehti. Tammi. 335 s. Ilmestynyt myös äänikirjana.

Marko Hautalalla on ilmiömäinen kyky ujuttaa kauhuelementtejä arkisiin suomalaisympäristöihin. Pimeän arkkitehti -romaanissa pelon tyyssijana toimii tavallinen betonikerrostalo.

Kun reppu­reissailun aika on ohitse, Joni Widenius muuttaa Vaasaan opiskelemaan. Varakas isä on ostanut hänelle kaksion rappeutuvasta, 1960-luvulla rakennetusta kerros­talosta.

Jo asuntoon astuessaan herkkävaistoinen nuorukainen tuntee, että jotain on pielessä. Painostava tunnelma kasvaa kellarikerroksessa sijaitsevissa saunatiloissa.

Pian selviää, että saunalla on synkkä historia. Kiinteistönvälittäjä myöntää, että juuri siellä psyykkisistä ongelmista kärsinyt isä kuristi tyttärensä. Mutta kuka nyt vanhoista kummitusjutuista välittäisi.

Joni kärsii kuitenkin huonosta keskittymiskyvystä ja vilkkaasta mielikuvituksesta. Hänellä on todettu vakavia MD-oireita, eli pakonomaista haaveilua.

Kohtausten yllättäessä hän ajautuu tahtomattaan fantastisten päiväunien vietäväksi. Mutta ovatko Jonin talossa kokemat tuntemukset totta vai harhaa?

Ainakin outouksia kerääntyy hänen ympärilleen yhä enemmän. Keittiön kaapin takanurkan raosta löytyy rakeinen valokuva, joka esittää kuolemansairaalta vaikuttavaa, lähes eläimellisen oloista vanhusta.

Öisin kuulostaa siltä kuin joku juoksisi rappukäytävää ylös ja alas. Alemmalla kattotasanteella seisova jäähdytinlaite humisee ja sen ääni resonoi seinistä hampaisiin asti.

Myös talon asukkaat ovat erikoista porukkaa. Nuori nainen ei poistu koskaan kotoaan, mutta soittaa äänekästä bassovoittoista musiikkia öin ja päivin. Alakerran alkoholistivanhus kertoilee julmista teoistaan Etelä-Afrikan erikoisjoukoissa. Anubis-koiraansa ulkoiluttava rouva Badenhorst lausuu luonnottomia loitsuja Jonin oven ulkopuolella.

Hautala kuljettaa lukijan sivu sivulta yhä syvemmälle vainoharhaisten painajaisten syövereihin. Uusia kutkuttavia arvoituksia tihkuu esiin, ja tunnelma käy uhkaavammaksi. Lopulta hyytävä kauhu sulkee syliinsä niin Jonin kuin lukijankin.

Hautala taitaa pelkotilojen kuvailun niin hyvin, että tunne imeytyy suoraan alitajuntaan. Tavanomainen kerrostalokin muuttuu hänen käsissään lähes huomaamatta helvetin esikartanoksi. Vankilaksi, josta ei ole luvassa vapautusta.

Tällä kertaa Hautala tanssii onnistuneesti toden ja yliluonnollisen rajapinnalla. Kokonaisuus pysyy sisäisesti uskottavana, koska kauhuelementit sekoittuvat luontevasti ja perustellusti reaalitodellisuuteen. Näin ne on helppo hyväksyä tarinan maailmaan kuuluvina.

Romaani kurkottaa syvälle menneisyyteen, kun se perkaa esiin nykypäivän tapahtumien taustoja. Esiin nousevat jo lähes unohdetut kulttuurit ja uskomukset, jotka jatkavat ikuista piirileikkiään kuoleman ja kuolemattomuuden kanssa. Arkkitehtuurin salatusta mekaniikasta nyt puhumattakaan.

Silti tarinan ytimessä on mieleltään rikkinäisen Jonin selviytymiskamppailu. Tiukkapipoisen isänsä halveksiman ajelehtijan osa ei ole helppo, eivätkä tilannetta auta vaasalaiseen betonitaloon kenties pesiytyneet pimeyden voimat.

Pimeän arkkitehti on piinaavan tehokas kauhuromaani. Sen herättämät synkät mielikuvat öisten rappukäytävien uhkaavista varjoista ja silmäkulmassa vaanivista muodottomista hahmoista jäävät pyörimään aivojen onkaloihin.

”Tulen luoksesi elävänä varjona. Otan kielen suustasi ja teen sinusta mykän jumalten edessä.”

Football news:

Holand on substitutions: maybe Favre wants me to score more. More often and faster until replaced
Egypt's al-Ahly won the African Champions League for the 9th time, defeating Zamalek in the final in the Cairo Derby
Tottenham's Vinicius is the Europa League player of the week. He scored 2+1 in the match against Ludogorets
Ex-President of Barca Laporta will take part in the new elections
Antonio Cabrini: Maradona would still be alive if he played for Juventus. The love of Naples was strong but unhealthy
Ferguson on Rashford's charity: Fiction for a young man. He should give me some advice
A Preston player who twice touched an opponent's genitals was disqualified for 3 matches for aggressive behavior