Finland

Kirjeenvaihtajan kommentti | Putin myhäili, mutta Bidenille se oli siedettävä hinta

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tapaamisen jälkeen tyytyväinen. Hän oli huomion keskipisteenä, eikä hänen ollut tarvinnut taipua mihinkään. Tosin mitään pistevoittojakaan ei tullut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Genevessä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisessa keskiviikkona sovittiin kahdesta asiasta.

Presidentit vahvistivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin ja neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin 1980-luvulla sopiman periaatteen, jonka mukaan ydinsotaa ei voi voittaa, eikä sitä siksi pidä aloittaa. Niinpä maat aloittavat keskustelut strategisesta vakaudesta eli käytännössä ydinasevalvonnasta.

Lisäksi he sopivat, että maiden suurlähettiläät palaavat asemapaikoilleen, ja neuvottelut viime aikoina suljettujen konsulaattien avaamisesta käynnistetään.

Nämä eivät olleet mitään yllätyksiä, sillä tällaisissa tapaamisissa tulokset on sovittu ja lausuntojen pilkut riidelty paikoilleen etukäteen. Ne olivat paitsi tärkeitä saavutuksia, myös kertovat samalla paljon suhteiden tilasta. Presidentit pääsivät sopuun siitä, ettei maailmaa pitäisi tuhota ja että suurlähettiläiden olisi hyvä olla siellä, missä näiden kuuluukin.

Kokouksen jälkeen Putin oli lehdistötilaisuudessaan selvästi tyytyväinen. Hän oli maailman huomion keskipisteenä, eikä hänen ollut tarvinnut taipua mihinkään.

Hän kehui dialogin olleen tapaamisessa rakentavaa, mutta lehdistötilaisuudessa hän keskittyi haukkumaan Yhdysvaltoja. Melkein kaikkiin Venäjään liittyviin kysymyksiin, oli kyse sitten ihmisoikeusloukkauksista, poliittisten vastustajien vangitsemisista ja surmista tai kyberiskuista, hän vastasi puhumalla Yhdysvalloista.

Pääyleisö oli tietenkin kotona. Se kuuli tutun version. Kyberiskuissa Venäjä on uhri. Rauhallisten mielenosoittajien pidättämisen sijaan hän puhui kongressitalon valtaajien kohtelusta. Putin puhui niin Guantanamosta, Afganistanin pommituksista kuin Yhdysvaltain aseväkivallastakin.

Putinille tapaaminen oli tärkeä, vaikka hän alkuun oli empivinään osallistumista. Kremlille vihamieliset suhteet sopivat, mutta se haluaisi niistä kunnioittavat. Moskovalle riittäisi suunnilleen 1970-luvun tilanne, jossa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tunnustivat toistensa mahdin.

Putinista tämän kunnioituksen pitäisi olla automaattista ja perustua vastapuolen asemaan. Yhdysvalloissa Venäjä nähdään kuitenkin taantuvana mahtina, jonka suurvaltavaatimus perustuu ydinaseisiin ja paikkaan YK:n turvaneuvostossa. Tämä näkemys loukkaa Kremliä, joka vanhasta tottumuksesta peilaa itseään Yhdysvaltoihin.

Niinpä Putin halusi toisaalta antaa keskiviikon tapaamisesta kuvan kaikin puolin normaalina asiana: kahden suurimman ydinasevallan johtajien on luonnollista tavata ja keskustella.

Toisaalta tapaaminen oli Venäjästä tärkeä tunnustus Bidenilta – ja Geneveen kerääntyneeltä medialta – siitä, että Venäjällä on merkitystä. Sitä merkitystä ei ole hankittu viime aikoina kivoilla keinoilla, mutta samassa huoneessa joka tapauksessa istuttiin. Siellä Putin sai lueteltua omat ”punaiset linjansa” Bidenille.

Putinin tyytyväisyys ei kuitenkaan tarkoita, että hän olisi ”voittanut” mitään, jos laskuista jätetään itse huipputapaaminen ja sen tuoma huomio ja gloria. Eikä tällaisissa tapaamisissa yksittäisiä pikavoittoja kannata pohtiakaan, kuten Helsingin huippukokous osoitti.

Keskiviikkona Bidenkin luetteli omat ”punaiset linjansa”. Yksi niistä liittyi kyberhyökkäyksiin. Biden puhui yhteistyöstä niiden estämiseksi, mutta kertoi uusien iskujen seuraukset. Ne eivät ole kivoja.

Tapaaminen tuskin lievensi epäluuloja, sillä osapuolet eivät luota toisiinsa. Venäjä kehittyy koko ajan autoritaarisemmaksi, länteen vihamielisesti suhtautuvan voimaväen asema vahvistuu ja opposition vaino jatkuu. Asevalvonnastakaan ei välttämättä saada sopua kovin nopeasti. Ukrainan tilanne jatkuu nykyisellään.

Mutta ainakin presidenteillä on käsitys, mitä toinen ajattelee.

Football news:

Zozulya moved to Fuenlabrada from Segunda. His transfer to Alcorcon was disrupted because of fans who called him a fascist
Spalletti on 3-0 with Bayern: Napoli is on the right track. The players have already exceeded my expectations
Kane wants to move to Man City with Grealish. He will soon discuss leaving with Tottenham
Real Madrid reported that Odriosola has contracted the coronavirus
Gasperini about Ilicic: He wants to find a team where he will achieve something more significant
Mbappe will not play in the match for the French Super Cup. The game will be held in Israel
Benfica introduced Yaremchuk. The forward of the national team of Ukraine moved from Gent