Finland

Kokoomuksen Satonen puolueen kelkankäännöstä: ”Saimme läpi tärkeitä asioita” – A-Talkissa puitiin EU:n elvytyspaketin kohtaloa

EU:n elpymispaketista ja sen kohtalosta keskusteltiin torstaina A-Talkissa.

Jouni Ovaska (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Arto Satonen (kok.) ja Lulu Ranne (ps.)

EU:n elpymispaketista keskustelivat kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Arto Satonen (kok.) ja Lulu Ranne (ps.)Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta, Petteri Bülow / Yle, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva. Kollaasi: Joonas Haverinen / Yle.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mukaan kokoomus sai valtiovarainvaliokunnan mietintöön puolueelle tärkeitä asioita, kuten EU:n talouskuri, elpymispaketin kertaluontoisuus ja se, että kaikki maat vastaavat omista veloistaan.

– Tämän jälkeen on luonnollista, että kokoomus on paketin puolella. Mietintöön kirjatuilla lausumilla on merkitystä tulevaisuuden ratkaisuihin.

Oppositiopuolue kokoomus peruutti torstaina päätöksensä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän selvä enemmistö aikoo äänestää paketin puolesta ensi viikon täysistunnossa.

– Emme ole hirveästi keskenämme eri mieltä. Kokoomus on huolissaan siitä, että tuleeko EU-paketista moraalikato tai EU:sta tulonsiirtounioni. Osa painottaa ratkaisun merkitystä Suomen kansainväliselle asemalle ja osa mahdollisia markkinahäiriötä, jonka paketin kaataminen saattaisi aiheuttaa, Satonen kuvaa tunnelmia puolueessa.

EU:n elpymispaketista keskustelivat myös kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk.), Merja Kyllönen (vas.) ja Lulu Ranne (ps.). A-Talkiin torstaina osallistuneet kansanedustajat ovat EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan jäseniä.

Suomen lopullinen kanta EU:n elpymispakettiin ratkaistaan eduskunnan täysistunnon äänestyksessä. Paketin läpimenoon vaaditaan määräenemmistö eli kyllä-ääniä kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Tyhjiä ääniä ei lasketa.

Elpymispaketin rahoilla vauhtia investointeihin

EU-maat hyväksyivät vuoden 2020 heinäkuussa jättimäisen elvytyspaketin, jollaista Euroopassa ei ole ennen tehty.

Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille sekä vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

Elvytyspaketista unioni aikoo jakaa avustuksia ja lainaa jäsenmaille. Rahat lainataan pankeilta ja rahoituslaitoksilta, ja lainan ottaa EU-komissio. Kaikki EU-maat sitoutuvat maksamaan takaisin osuutensa velasta.

Rahalla päättäjät yrittävät saada EU-maiden talouskasvun taas vauhtiin koronakriisin jälkeen.

Suomi voi saada elvytyspaketista kaikkiaan 3,2 miljardia euroa avustuksia. Suomen on maksettava EU:n lainasta takaisin 6,6 miljardia.

EU-maiden yhdessä päättämän linjan mukaan jäsenmaat sijoittavat rahat investointeihin, jotka työllistävät sekä edistävät ilmastopäästöjen vähentämistä ja digitaalisuuteen siirtymistä.

Juttua päivitetään.

Lue lisää:

Kokoomus käänsi kelkkansa pelastaakseen EU-elvytyspaketin – Kai Mykkänen: "Olemme olleet puun ja kuoren välissä"

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Football news:

Under is Interesting for Leipzig, Bayer and Eintracht. Roma estimates the winger at 15 million euros
Vladimir Petkovic: Switzerland will play in front of 30,000 Turkish fans. We will try to turn this to our advantage
Sociedad forward Isak is Interesting for Real Madrid and Man City. The transfer is estimated at 70 million euros
Bale to Italy: We understand that Wales are an outsider, but we will give our all on the field as always
Glick after 1:1 with Spain: For Poland, the Euro is just beginning
Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro