Finland

Kolumni | Konservatiivi ei ole metsän peto vaan liberaalin matkatoveri

Konservatiivi ei ole metsän peto vaan liberaalin matkatoveri

Monissa tilanteissa perinteisten arvojen kannattajat on leimattu takapajuisiksi tai suorastaan julmiksi, vaikka he olisivat ehkä vain tarvinneet muutosten sulatteluun hiukan enemmän aikaa.

Itsenäisyyden alku­vuosina Suomen perus­arvoiksi julistettiin koti, kirkko ja isän­maa, mutta sittemmin kolmikko joutui huonoon huutoon konservatiivien ja edistyksellisten välisissä taisteluissa.

Nykyään moiset väittelyt tuntuvat aika pieniltä kinoilta. Onhan niissä kysymys lähinnä siitä, kuinka nopeasti asioiden halutaan muuttuvan.

Konservatiivit ajattelevat, että vanhoissa tavoissa täytyy olla jotain hyvää, kun niitä on kerran kauan noudatettu. Sen sijaan oikeistolaiset ja vasemmistolaiset liberaalit uskovat, että ihminen kykenee järkensä avulla tekemään maailmasta paremman. Konservatiivit ovat ihmisen mahdollisuuksien suhteen pessimistisempiä, liberaalit optimistisempia.

Poliittinen perusasetelma syntyi valistuksen ja Ranskan vallankumouksen myötä, ja se on jatkunut sen jälkeen eriväristen lippujen alla. Riidat ovat olleet välillä kovia, mutta puheyhteys on säilynyt, sillä useimmat kykenevät jollain tasolla ymmärtämään molempia ajatustapoja.

”Ellei ihminen ole nuorena radikaali, hänellä ei ole sydäntä, mutta ellei ihminen ole vanhana konservatiivi, hänellä ei ole järkeä”, on usein toistettu ajatus – ehkä siksi, että moni on tunnistanut kuvatun muutoksen itsessään.

Konservatiivi voi saada tyydytystä myhäillessään kärsimättömille nuorille. Aika tasoittaa, konservatiivi ajattelee. Toisaalta konservatiivi joutuu merkitsemään kirjanpitoonsa pelkkiä tappioita, sillä harva konservatiivikaan uskoo, että kelloja voitaisiin kääntää taaksepäin.

Monet ennen sotia ja sotavuosina syntyneet suomalaiset omaksuivat nuoruudessaan kristillis-isänmaallisen arvomaailman. He ovat saaneet vuosien mittaan päät pyörällä seurata isoja muutoksia esimerkiksi kirkossa, seksitavoissa ja perhemalleissa.

Liberaalina ihmisenä ajattelen, että maailma on muuttunut pääosin hyvään suuntaan, mutten voi olla tuntematta tiettyä myötätuntoa niitä kohtaan, joiden mielestä muutokset ovat olleet liian nopeita.

Monissa tilanteissa perinteisten arvojen kannattajat on leimattu takapajuisiksi tai suorastaan julmiksi, vaikka he olisivat ehkä vain tarvinneet muutosten sulatteluun hiukan enemmän aikaa.

En tietenkään tarkoita, että esimerkiksi homoliittojen hyväksymistä olisi sen takia pitänyt lykätä, sillä eihän tasavertaisia oikeuksia vaativia ihmisiä voi laittaa mihinkään jääkaappiin odottamaan konservatiivien mieli­piteiden kypsymistä.

Ehkä aivan kaikkia yhteiskunnallisia uudistuksia ei kuitenkaan tarvitsisi nähdä valon ja pimeyden välisenä taisteluna. Voisi ymmärtää, että myös perinteisiin arvoihin uskovilla saattaa olla ajatteluunsa omat syynsä.

Ja tiedotus liberaaleille: ajat ovat muuttuneet. Konservatiivi ei enää ole metsän pelottavin peto. Kiivailijoita tuottaa niin politiikka kuin uskokin.

Valistuksen järkiajattelua vastustamaan syntyi 1800-luvulla romantiikka, jonka noidankattilasta syntyivät nationalismi, kommunismi, rasismi ja fasismi. Niissä maailmaa ei vie eteenpäin järki vaan tunne, ei evoluutio vaan revoluutio, eivät yleiset periaatteet vaan lauman voima. Se pata kuplii taas monessa paikassa.

Padasta nousevat höyryt sekoittavat tehokkaasti ihmisten päitä. Ennen höyrypäitä oli enemmän vasemmalla, nykyään oikealla.

Eikä unohdeta uskontoa. Islamissa riittää höyrypäitä, mutta on niitä kristityissäkin. Etenkin Yhdysvalloissa osa evankelisista odottelee taivastempausta ja jakaa täyttä päätä ihmisiä pelastuviin ja tuhon omiin.

Kiihkoilijoissa on lajista riippumatta paljon samaa – asia, jonka sanominen ääneen on varmin tapa saada heidät kaikki kimppuunsa.

Konservatiivit ja edistysmieliset ovat matkatovereita. He kulkevat samaa tietä eri vauhtia. Sen sijaan höyrypäillä on ihan omat tiensä, eikä niillä teillä ole meille muille tilaa.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

Football news:

Barcelona will not let go in January. The goalkeeper is Interesting to Arsenal
At the beginning of the Atalanta more goals than matches in the start. We explain how he and Gasperini get used to each other
Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time