Finland

Kolumni | Kummallinen Tukholman-matka paljasti, miksi Ruotsin ja Suomen koronavirusstrategiat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä

Kummallinen Tukholman-matka paljasti, miksi Ruotsin ja Suomen koronavirusstrategiat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä

Arlanda Expressissä konduktööri hymyili, mikä näytti tosi pelottavalta. Hänellä ei ollut maskia.

Viikko sitten tuli välttämätön syy käydä Ruotsissa. Tytär muutti Tukholmasta Helsinkiin. Muuttokuorma, sello, sähköbasso ja seitsemän kassia oli määrä tuoda kantamalla Suomeen.

Se oli kummallisin matka ikinä. Sillä matkalla, Anders, minulle valkeni, mikä on sinun ja Suomen koronavirusstrategioiden ero. Sanoit televisiossa, että Suomen ja Ruotsin strategiat eivät eroa paljoakaan toisistaan. Että Ruotsi on avoimempi ja luottaa vapaaehtoisuuteen.

Mutta Anders, niillä on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Lauantai-iltana Helsinki-Vantaan lentokenttä oli aavemaisen autio. Kourallinen matkustajia mahtui helposti pieneen Tukholman-koneeseen. Arlanda oli melkein yhtä autio, vaikka joulukuuset olivat komeampia. Passeja tai koronavirustestejä ei kyselty.

Arlanda Expressissä olin ainoa matkustaja. Konduktööri hymyili, mikä näytti tosi pelottavalta. Hänellä ei ollut maskia.

Maskeja ei juuri näkynyt Tukholman keskustassakaan. Ravintoloiden ikkunoista loistivat kynttilät, tukholmalaiset viettivät lauantai-iltaa. Ilmapiiri vaikutti yhtä rennolta ja elegantilta kuin puolitoista vuotta sitten, kun kannoin tyttären sellon Teknillisen korkeakoulun opiskelija-asuntolaan.

Viime lokakuussa tytär sairastui koronavirukseen. Onneksi tauti oli lievä ja kiltti vuokraemäntä toi ruokaa. Nyt tytär matkustelee immuunina Tegnellin mannekiinina huolettomasti maasta toiseen.

Mutta Anders, kaikille ei käynyt yhtä hyvin. Noin 11 000 ruotsalaista on kuollut. Se on valitettavaa, sanoit ja näytit surulliselta. Vika ei kuitenkaan mielestäsi ollut sinun strategiassasi vaan vanhustenhoidossa.

Varhain sunnuntaiaamuna odotimme maskit kasvoilla Värtanin satamassa laivaan pääsyä pienen ihmisjoukon kanssa. Jokaisen passi tarkistettiin. Osa laivaan pyrkijöistä ohjattiin sivuun. Turussa passit tarkistettiin uudelleen. Kotona odotti karanteeni ja kaksi koronavirustestiä.

Saatat pitää meitä nynnyinä alamaisina, mutta Suomessa koronaviruksen vuoksi on kuollut runsaat 600 ihmistä.

Ei Anders, en halua ilkkua. Kyse ei ole maaottelusta. Mutta kun sanoit, että ”aggressiivinen strategia vain siirtää tartuntoja tulevaisuuteen” ja että ”se on nähty osittain myös Suomessa”, niin kaikella kunnioituksella herra valtionepidemiologi, se on hölynpölyä!

Me aiomme voittaa tämän viruksen.

Me suojelemme heikoimpia, maksoi mitä maksoi.

Riskiryhmiä rokotetaan jo.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Football news:

Real Madrid is ready to listen to proposals for Varane if contract negotiations do not start by the summer
Antonio Cassano: Juve bought Ronaldo to win the Champions League, but the results got worse. They took Serie A without him
Manchester United could buy Pau Torres from Villarreal. Kunde from Sevilla is too expensive
Lautaro Martinez: I negotiated with Barca, but that's in the past. I will sign a new contract with Inter
Miguel Veloso: Ronaldo is like Jordan, he's a legend. Cristiano will be the best scorer in the history of football
Dallas Hara forward: If Messi goes to MLS, I will kiss his feet
Manchester United are ready to consider offers for De Gea and Martial. Henderson wants to leave if the Spaniard stays