Keskikesä on suomalaiselle luonteva hetki ajatella syksyä ja sen surkeutta . Tuleekohan toinen aalto, ja jos tulee, laitetaanko maa taas kiinni? Entä miten käy työpaikkojen?

Olen optimistinen taudin hallinnan suhteen . Vaikka tautitapaukset lisääntyisivätkin, hallituksella ja viranomaisilla pitäisi olla jo tukeva nippu keinoja, joiden avulla ihmiset voivat jatkaa elämistään lähes normaalisti .

Testauskapasiteetti on kasvanut, maskeja saa kaupoista, sairaaloissa on turhankin hiljaista .

Tauti on mahdollista pitää hallinnassa, mutta huoli työpaikoista pysyy . Monen lomautetun mielessä on murhe työpaikasta . Jos se lähtee alta, löytyykö uutta työtä?

Suomessa oli toukokuussa 46 000 ihmistä enemmän vailla työtä kuin vuosi sitten toukokuussa . Se on noin Hyvinkään verran ihmisiä .

Ennen koronaa monessa yrityksessä haettiin osaavaa työvoimaa kissojen ja koirien kanssa . Osaajapula hidasti yritysten kasvua ja sen myötä työllisyyden ja verotulojen kasvua . Pula vaihtui lennosta lomautuslistoiksi .

Nyt vientiteollisuus odottaa synkeää syksyä . Saksalaisten teollisuuden ostopäälliköiden epävarmuus hapertaa suomalaisten konepajojen ja niiden alihankkijoiden tilauskirjoja . Kuinka paljon, se selviää vasta syksyllä .

Epävarmuus tulevasta ei ole mikään syy odotella työllisyystoimien kanssa jouluun tai sen yli . Vahvasta kannatuksesta nauttivalla pääministeri Sanna Marinilla ( sd ) on tukeva kansan selkänoja rutistaa läpi tarvittavat uudistukset viipyilemättä . Nyt on erinomainen paikka tehdä sitä, mitä pääministerin pitää : johtaa maa vahvempana ulos kriisistä . Sen jälkeen hänet muistetaan vielä vuosikymmenten päästä yhtenä merkittävistä valtion johtajista .

Sitä varten pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, jotka ovat etenkin ammattiyhdistysliikkeen mielestä mahdottomia .

Mitä jos kokeiltaisiin jotain seuraavista? Helpotetaan aidosti paikallista sopimista . Yritysten tilanteet vaihtelevat rajusti, mutta yleissitovat työehtosopimukset jäykistävät työllistämistä . Paikallisesti voidaan nyt sopia vain pikkuasioista . Mitä jos siirrettäisiin päätösvaltaa sinne, missä työ tehdään, työnantajan ja työntekijän välille?

Helpotetaan määräaikaisen työsuhteen ja oppisopimuksen ehtoja . Nämä voisivat auttaa etenkin peruskoulun varaan jääneitä nuoria . Työpaikoilta on tehostettu pois ne työt, joihin nuoret voivat tulla opettelemaan olemaan töissä . Autetaan useampia nuoria kiinni työn syrjään .

Ansiosidonnaisen kesto vaikuttaa tunnetusti työttömyysjakson pituuteen . Lyhennetään kestoa ja porrastetaan ansiosidonnaisen taso .

Ennen koronaa hallitus tavoitteli 60 000 uutta työpaikkaa . Koronan aiheuttama raju velkaantuminen nostaa tätä tarvetta .

Päätösperusteiset työpaikat kuulostavat hyvältä vain hallintovirkamiehen korvissa . Palkkatuetut työpaikat voivat antaa työtä vähäksi aikaa peruskoulun varaan jääneelle nuorelle, mutta niistä ei ole työllisyysasteen nostajaksi .

Näpertely ei näissä oloissa riitä . Vuosi sitten hallitus perusti seitsemän eri työryhmää miettimään työllisyyskeinoja . Ne näyttävät työllistävän lähinnä itseään . Tarvitaan toimia .