Finland

Kolumni | Suomalaisessa urheilussa näkyy positiivinen kierre

Menestys Tokiossa on jo nyt ollut parempi kuin viisi vuotta sitten Riossa. Mitaleita ja pistesijoja tärkeämpää on joukkueen hyvä henki.

Sara Kuivisto rynnistää kohti kahden minuutin alitusta 800 metrillä.

Tokio

Matti Mattssonin pronssi, Eetu Kallioisen neljäs sija ja Tuula Tenkasen viides sija. Tokion olympiakisat ovat jo nyt menneet suomalaisilta paremmin kuin Riossa viisi vuotta sitten.

Riossa Suomi koki kesäolympia­historiansa pahimman pohjakosketuksen: ainoaksi mitaliksi jäi Mira Potkosen nyrkkeilypronssi. Tenkanen oli viides myös Riossa ja Antti Ruuskanen kuudes keihäässä.

Jos Potkonen voittaa tiistain iltaottelussa turkkilaisen Esra Yildizin, hän on vähintään pronssilla myös Tokiossa.

Tämän enempää suomalaisten on vaikea saada lisämitaleita nousevan auringon maassa. Ellei sitten yleisurheilussa tai naisten golfissa nähdä jättiyllätystä, kun kisoissa alkaa päätösviikko.

Pituushyppääjä Kristian Pulli ja estejuoksija Topi Raitanen tavoittelevat pistesijoja finaaleissa maanantaina. Karsintoihin jääminen olisi ollut molemmilta pettymys, mutta finaalipaikka puoli voittoa.

Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Kuusela ovat mukana keihäskarsinnassa keskiviikkona. Keihäsmiesten kunto on mystinen arvoitus. Finaali heitetään vasta kolmen päivän päästä lauantaina.

Skeittaaja Lizzie Armannosta on kohistu Suomessa jopa kultamitali­kandidaattina. Armanto, Amerikan lahja Suomen urheilulle, loukkaantui vakavasti viime syksynä.

Tokiossa 28-vuotiaalta Armannolta ei voi vaatia ihmeitä, kun vastassa on lajin 12–16-vuotiaita temppuihmeitä.

Jos unohdetaan mitalit ja pistesijat, suomalaisessa urheilussa näyttää olevan positiivinen kierre, kun puhutaan kesäolympia­lajeista.

Joukkueessa tuntuu olevan hyvä henki. Sen kuulee ja aistii urheilijoiden haastatteluista.

”Johto on mukana täydellä sydämellä. On kiva urheilla”, Sara Kuivisto kehui alitettuaan ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi minuuttia 800 metrillä.

Poissa on myös se takakireys, joka näkyi joukkueessa ja sen johdossa Riossa vuonna 2016, kun menestystä ei tullut.

Myös yhteinen uhka – koronaviruspandemia – on tiivistänyt joukkuetta, kun kaikki ovat joutuneet pitkään urheilemaan ja harjoittelemaan poikkeusoloissa.

Urheilijoiden kannalta on harmi, ettei kisoissa ole katsojia. Valtavat hallit kumisevat tyhjyyttään ja urheilijoiden äänet kuuluvat kentältä.

Tämä puolestaan on tuonut mukanaan kokonaan uuden ja ennennäkemättömän ilmiön. Kun yleisöä ei ole, paikalla oleva media taputtaa urheilijoille. Sunnuntai-iltana urheilijoille jopa hurrattiin Olympiastadionilla.

Eikä siinä ole mitään pahaa, vaikkei se median rooliin kuulukaan.

Olympiaurheilu yhteisessä koronakuplassa on kaikille mieleen jäävä kokemus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Merson about Manchester United: If Tuchel, Klopp or Pep had coached him , there would have been every chance of winning the Premier League. The team has problems with the balance, does Ronaldo Solskjaer need it?
Raphael Varane: Manchester United has a huge potential. We are on the right track and are constantly adding
Tottenham fans want to meet with the management because of the team's situation: They must explain how the club's DNA will be restored
Unai Emery: Manchester United will be the best version of themselves tomorrow. They lost to the Young Boys and must prove their strength
Joe Cole: It's been a long time since Chelsea looked so harmonious. Under Tuchel, the team is united
Alex Ferguson: For a hundred years we have been moaning because of the decisions of the referees. Now the VAR judges are wrong
We start a new Showsport series with Liverpool: we go to every club of the Premier League and tell everything about the city and traditions