Finland

Kommentti: Jussi Halla-aho teki 29.5.2021 kello 10.50 käsittämättömän mokan, joka kävi kunta­vaaleissa kalliiksi

Joskus vaalimenestys on pienestä kiinni. Sen tietää nyt perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Jussi Halla-aho, Simo Grönroos ja Matti Putkonen jännittivät vaalitulosta Apollossa Helsingissä.

Perussuomalaisten odotettu kuntajytky jäi suutariksi. Puolue kyllä voitti verrattuna edellisiin vaaleihin, mutta kannatuskyselyjen lupaama jättipotti jäi lunastamatta.

Syitä alavireiseen tulokseen on etsitty illan ja aamun ajan.

Matala äänestysprosentti suosi kannattajansa hyvin uurnille saaneita kokoomusta ja keskustaa. Jussi Halla-ahon ympärille ei syntynyt sellaista hypetystä, että se olisi siivittänyt puolueen haastamaan kokoomusta. Halla-ahoa hivelee varmasti se, että hänet kruunattiin äänikuninkaaksi. Henkilö Jussi halla-aho on kuitenkin eri juttu kuin koko puolue erittäin kirjavine ehdokkaineen maakunnissa.

Lue lisää: Vaalien kuumat jälki­löylyt – Häkkänen: ”Tämä on selvä vasta­lause vasemmistolaiselle politiikalle”

Perussuomalaiset aloitti kamppailun ajoissa, jo viime syksynä. Maalina oli keskusta ja sen äänestäjät. Vaalivideoissa käyskenneltiin peltojen ja metsien reunoilla muistuttamassa, että nyt on muutoksen aika. Tämä toki täytyy muistaa: perussuomalaiset eteni kunnissa ja kasvatti valtuutettujen määräänsä. Ei siinä mielessä kampanja ei uponnut suohon.

Mutta.

Halla-aho ei ole kansan villitsijä, mutta ehkä sitäkin olisi tarvittu viimeisten marginaaliäänestäjien keräämiseksi laariin.

Analyyseissä on unohtunut myös Halla-ahon giganttimainen moka. Puolueen puoluevaltuustossa toukokuussa puheenjohtaja lähti vaarallisille vesille pohtimalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistuksia ja yleissitovien työsopimusten merkitystä. Lähiökuppilassa maahanmuuttajia päivittelevälle työttömälle ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on pyhä asia, jopa pyhempi kuin loputon mantra työpaikat vievistä maahanmuuttajista.

Mitä Halla-aho sitten sanoi?

Katsotaanpa.

Halla-aho pyöritteli lavein sanakääntein sitä ajatusta, että työttömyysturvaan on tehtävä muutoksia.

Ay-liike vastustaa heikennyksiä työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan, paikallisen sopimisen lisäämistä ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista sekä lakko-oikeuden rajoittamista. Samoin se vastustaa sisäistä devalvaatiota eli palkkojen tosiasiallista leikkaamista, josta viime kauden kilpailukykysopimus oli esimerkki. Tämä on täysin ymmärrettävää. Me emme kuitenkaan enää elä siinä maailmassa, jossa nykyiset, työntekijää suojaavat mekanismit rakennettiin.

Ja lisää.

Seuraavassa kohdassa Halla-aho otti esille yleissitovuuden.

Voidaan kuitenkin kysyä, kuinka paljon on iloa yleissitovista työehtosopimuksista ja irtisanomissuojasta, jos ei ole työpaikkaa. Jokin joustaa aina. Jos valuutta ei jousta eivätkä palkat ja työehdot jousta, työllisyys joustaa. Globaalissa taloudessa työt teetetään siellä, missä se on kannattavinta.

Akateemisesti oppineelle tohtorismiehelle nämä olivat tukijalle tyypillisiä pohdintoja. Mutta vastustajille ne olivat syöttöjä lapaan. Sdp, vasemmistoliitto ja Sak potkaisivat propagandakoneistonsa liikkeelle. Halla-aho ei suoraan sanonut perussuomalaisten kannattavan työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikentämistä tai työehtosopimusten yleissitovuuden sorkkimista. Hän antoi kuitenkin selvästi ymmärtää näiden uudistusten olevan tarpeellisia. Halla-aho yritti selittää sanomisiaan globaalilla taloudella ja muutospaineilla.

Julkisuudessa peli oli hävitty – ja se näkyi vaalituloksessa ainakin osittain.

Saadakseen oikean kuntajytkyn, Halla-aho yritti viedä puolueensa sanomaa kokoomuksen reviirille sivuamalla kokoomuslaisia, yrittäjille tärkeitä teemoja. Ymmärrettävää.

Mutta tässä kävi kuten aina tuppaa käymään: kun kumartaa johonkin suuntaan, tulee pyllistettyä joillekin muille.

Vaalinanalyytikot voinevat tulevaisuudessa kertoa, miten perussuomalaisten kannattajat liikkuivat kumarruksen ja pyllyn välillä.

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)