Finland

Kommentti | Suomalainen juniori­tuotanto oli lähes kuollut, kunnes hätä­seminaari toi muutoksen parempaan

Huippuvuosi 2016 toi peräti neljä ykkös­kierroksen varausta jääkiekko­liiga NHL:ään. Tulevien vuosien yllä leijuu kuitenkin kysymysmerkkejä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

Patrik Laine on pelannut vuonna 2016 varatuista pelaajista eniten NHL-otteluita ja tehnyt kolmanneksi eniten pisteitä.

Varaus jääkiekkoliiga NHL:ään voi olla pelaajalle sokaiseva tai herättävä hetki.

Pahimmillaan pelaaja uskoo olevansa lähellä NHL-tasoa, vaikkei välttämättä ole edes kilometrien päässä. Parhaimmillaan se voi avata silmät entistä kovemmalle harjoittelulle.

Ykköskierroksen varaus tuo yleensä näyttöpaikan, vaikka historia tuntee poikkeuksiakin. Sama pätee kakkoskierrokseen, mutta häntäpään varaukset ovat kuin arpoja, joista joka viideskymmenes voittaa.

Yksi hyvä puoli varauksiin liittyy. Yhtäkään pelaajaa ei suljeta NHL-ovien taakse. Tarpeeksi hyvä saa aina paikan, oli varausta tai ei.

Vain yhden pelaajan varaaminen ykköskierroksella tuntuu suomalaisen kiekkoilun kriisiltä, vaikka ihan sitä se ei ole.

Vuodesta 2010 alkaen peräti kuutena vuotena on varattu vain yksi pelaaja ensimmäisellä kierroksella.

Suomalainen NHL-kiekkoilu on siis rakentunut nykyiseen vahvuuteensa muilla keinoilla kuin suurella määrällä ykköskierroksen varauksia.

Vuosi 2016 sokaisi suomalaiset kiekkoseuraajat. Patrik Laine kisasi jossain määrin ykkösvarauksen paikasta Auston Matthewsin kanssa. Jesse Puljujärvi meni numerolla neljä, Olli Juolevi viidentenä ja Henrik Borgström numerolla 23.

Hyvä vuosi, mutta tästäkin nelikosta vain Laine ja Puljujärvi ovat saaneet pysyvämmin NHL-pelit rullaamaan.

Kiekkovaikuttaja Erkka Westerlund oli organisoimassa Vierumäelle suurta valmennuksen kehittämisseminaaria kesällä 2009. Onneksi oli. Siihen aikaan suomalainen juniorituotanto oli käytännössä kuollut.

Vuoden 1989 ikäluokka raapaisi pohjaa niin, että köli irtosi. Heidän ikäluokkansa varattiin kesällä 2007, ja tulos oli pysäyttävä: paras pelaaja meni neljännellä kierroksella ja kokonaisuudessaan varattiin neljä suomalaista, joista kukaan ei pelannut yhtään ottelua NHL:ssä.

Helppo ymmärtää, että Westerlund on taas huolissaan. Ehkä Aatu Räty pelastaa tämän vuoden, mutta seuraavien yllä leijuu kysymysmerkkejä.

Football news:

Erokhin proved himself as a real leader. Sergey Balakhnin, who was a member of the coaching staff of the Russian national team in 2015-2016, commented on the victory of Zenit over Rostov (4:2) in the RPL match
Tottenham are Interested in Adam Traore. Wolves want 45 million pounds
Naumov on the leadership of Loko: The built-up game allows you to do without even Krykhovyak
Milan is close to signing 16-year-old winger Parma Traore for 1 million euros
Herkus about Krykhovyak in Krasnodar: It is a great success to get such a player. He will prove himself brilliantly
Pochettino lost 23% of matches at PSG - the worst result under the Qataris
The more the fly spins in the web, the more entangled it becomes. Here is how Belarusian officials and coaches persuaded the athlete to go home