Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kommentti: Turkin tunteita hellitään – tehoaako diplomatia Erdoganiin?

Kultarannassa selvisi, kuinka tärkeänä liittolaisen Naton Stoltenberg Turkkia pitää, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Naton pääsihteeri Jens Stolteberg korosti Turkin ”oikeutettuja huolia”. Kuva:  Lehtikuva

Riita on helppo aloittaa, mutta vaikea lopettaa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tietää tämän.

Suomi, Ruotsi ja Nato eivät aloittaneet kiistaa Turkin kanssa, mutta avointa riitaa ei haluta. Tämän presidentti Sauli Niinistön Kultaranta-keskustelujen päävieraaksi kutsuttu Stoltenberg teki selväksi heti kun avasi suunsa.

Stoltenberg toisteli, että Turkin huolenaiheet ovat ihan ”legitiimeja”. Hän korosti, kuinka maa on kärsinyt väkivaltaisista iskuista ja sen suurta merkitystä Natolle.

Turkki kun sijaitsee strategisessa paikassa Euroopan ja Lähi-idän välissä. Se myös valvoo ainoaa vesitietä Mustallemerelle, jossa käydään sotaa. Turkki on ottanut vastaan pakolaisia enemmän kuin yksikään muu Nato-maa. Se on myös käyttänyt näitä pakolaisia hyväkseen kiristäessään rahaa ja myönnytyksiä EU:lta.

Turkin asema on vahva, oli mitä mieltä tahansa sen presidentin Recep Tayyip Erdoganin pelisilmästä.

Suomelle Turkki on ongelma. Kun Suomi vuosien ”optionsa” jälkeen päätti hakea Natoon, Turkki pisti sille stopin. Ilmeisesti Ruotsin vuoksi, jonka Suomi nimenomaan halusi hakevan kanssaan Natoon.

Ruotsissa on suuri kurdivähemmistö ja Turkki on vuosikymmeniä sotinut PKK-kurdijärjestön kanssa. Turkin mielestä Ruotsi ja ilmeisesti hiukan Suomikin kohtelee kurdiaktivisteja turhan höllästi.

Suomalaisille tämä huoli on etäinen. Kun Turkin vastustus tuli ilmi, Suomessa vaadittiin Natoa pistämään Turkki kuriin. Esitettiin vaatimuksia, että Turkki oikeastaan pitäisi potkaista ulos järjestöstä, jonka arvoja se ei edusta.

Lue lisää: Amerikkalainen ex-diplomaatti ehdottaa Turkin savustamista ulos Natosta

Stoltenbergin Kultarannan vierailulla tuli selväksi, että ratkaisu ei ole näin yksinkertainen. Suomi ja Ruotsi vahvistaisivat Natoa, mutta myös Turkki on sille yhä tarpeen.

Basaarissa aloitetaan iskemällä mahdollisimman kovat vaatimukset pöytään. Recep Tayyip Erdogan ansaitsi nuorena leipänsä katukaupassa ja hallitsee nuo säännöt.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on lyönyt kovat vaatimukset pöytään Kuva:  Adem Altan / Lehtikuva

Tämä on selvillä Natossa ja siksi tiedetään, että Erdoganin kaltaisen miehen kanssa pärjää vain armottomalla, mutta kohteliaalla tinkimisellä.

Suomalaisten on syytä pitää hermonsa pelissä, joka voi olla pitkä. Kultarannassa Stoltenberg sanoi, että ”Madridin kokous ei koskaan ole ollut deadline” Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksille. Kokous pidetään kuluvan kuun lopussa ja monet ehtivät kuvitella, että siitä tulee Suomelle ja Ruotsille juhlavastaanotto Natoon.

Suomen kannalta olisi nyt hyvin hankalaa, jos Naton ja Erdoganin kesken ei tule kauppoja. Erdogan tietänee hintansa.