Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Konserttiarvostelu | Einstürzende Neubautenin vanha villiys kuuluu enää hetkittäin

Kulttuuri|Konserttiarvostelu

Kokeellisen rockin veteraaniyhtyeen sointi on seesteistä.

Blixa Bargeldin (kuvassa) johtama Einstürzende Neubauten esiintyi perjantaina Suomessa neljän vuoden tauon jälkeen. Kuva:  Outi Neuvonen

Rock

Einstürzende Neubauten ja Cleaning Women Kulttuuritalolla.

Vaikka rockyhtyeet ovat menettäneet vetovoimaansa viime vuosikymmenten aikana, niin jotkut omaleimaiset bändit ovat pitäneet pintansa.

Perjantaina Helsingissä esiintynyt saksalainen Einstürzende Neubauten on toiminut jo 42 vuotta. Sen alkuperäinen maine perustui dramaattiseen ja kokeelliseen taiderockiin ja performance-henkisiin esiintymisiin, joissa rikottiin sen ajan rockin kaavoja.

Neubautenin levoton taidemetelivaihe kesti lopulta vain kymmenisen vuotta, ja jo 1990-luvulla sen musiikki alkoi kypsyä harmonisemmaksi ja samalla traditionaalisemmaksi.

Kulttuuritalon konsertissa vahvistui käsitys siitä, että nykymuodossaan Einstürzende Neubauten on melko sofistikoitunut yhtye. Pari vuotta sitten ilmestynyt albumi Alles im Allem oli helposti lähestyttävintä musiikkia mitä se on koskaan tehnyt.

Myös keikalla tuoreemmat kappaleet olivat pääosassa. Neubauten on silti muotoillut itse oman seesteisyytensä, ja siksi se kuulostaa kiehtovalta myös nykymuodossaan, ilman meteliä ja vainoharhaisen uhkaavaa tunnelmaa. Sen kuuluisat omatekoiset lyömäsoittimet kuulostavat vaikuttavilta myös hiljaa soitettuina.

Suurimman vaikutuksen yhtye tekikin juuri vaivalloisuudellaan. Samanlaisen sointimaailman voisi luoda vaivatta digitaalisesti, mutta sellaiseen laiskuuteen Neubauten ei sorru, vaan se raahaa vuosikymmenten jälkeenkin mukanaan metallilevyjä, jousia, muovisäiliöitä, viemäriputkia ja ostoskärryä, joita se käyttää lyömäsoittimina.

Silti saattoi pettyä, jos oli tullut hakemaan keikalta pelkästään vimmaista pauketta. Sitä yhtyeen kaksituntisessa setissä oli vain hetkittäin. Nyky-Neubauten soittaa tummanpuhuvaa ja pelkistettyä musiikkia, jonka peruspoljennossa on usein bluesin piirteitä. Alles im Allem -albumin kappaleista vaikuttavin oli vokalisti Bilxa Bargeldin lapsuusmaisemiin sijoittuva painajaismainen Grazer Damm, jonka Bargeld lauloi tällä kertaa englanniksi.

Varhaistuotantoaan yhtye ei ole esittänyt keikoilla enää aikoihin, ja 22 vuotta sitten levytetty komea Die Befindlichkeit des Landes oli toisaalta linkki menneisyyteen, mutta myös jälleen ajankohtainen aiheensa vuoksi. Lyhyitä kaikuja menneisyydestä oli myös vihoviimeisenä kuullun Reduktin lyhyissä ja raivokkaissa purkauksissa.

Einstürzende Neubautenin seestyminen näkyy myös yhtyeen ulkoisessa olemuksessa. Kliinisen valkoisessa valossa soittajien luonnollinen ukkomaisuus suorastaan korostui. Yhtyeen kapellimestarina toimivan basisti Alexander Hacken tyylissä saattaa olla myös ironista kulmaa. Muhkeissa viiksissään, napittamatta jätetyssä paidassaan ja insinöörilaseissaan hän oli kuin Studio Julmahuvin sketsistä.

Yhtään illan pääesiintyjälle ei hävinnyt lämmittelijänä toiminut kotimainen Cleaning Women, sekin jo yli 25 vuotta toiminut vaihtoehtoisen musiikin tekijä. Cleaning Women käyttää Einstürzende Neubautenin tavoin itse rakennettuja instrumentteja ja Alexander Hacke toimi taannoin myös yhtyeen U-albumin tuottajana.

Tällä kertaa suomalaistrio kuulosti esikuvaansa energisemmältä, ja se herätti yleisön tehokkaammin kuin mitä lämmittelybändiltä yleensä odotetaan.

Cleaning Women on onnistunut menemään eteenpäin omalla tiellään ja kehittämään sointiaan monipuolisemmaksi, vaikka sitä ei ole nähty julkisuudessa kovin usein. Yhtye on esiintynyt viime vuosina paljon ulkomailla ja tehnyt myös elokuvamusiikkia.

Myös illan toisena yhtyeenä esiintynyt Cleaning Women on luottanut alusta asti itse tehtyihin instrumentteihin. Kuvassa lyömäsoittaja ja laulaja Tero Vänttinen (vas,) ja kielisoittimia soittava Risto Puurunen. Kuva:  Outi Neuvonen

Rudolf Moserin rumpusetti poikkeaa melkoisesti rockrumpalin perussetistä. Kuva:  Outi Neuvonen

Einstürzende Neubauten esiintyi Kulttuuritalolla perjantaina. Kuvassa Blixa Bargeld (vas,), Felix Gebhard ja Rudolf Moser. Kuva:  Outi Neuvonen