Finland

Korkeasaaren karhujen raukea loikoilu ennakoi unta – viime talvena unet jäivät vähiin, kun karhut lepäsivät vain kaksi kuukautta

Korkeasaaren eläintarhan karhut saivat itse rakentaa talvipesänsä puukuivikkeesta.

Kaksi karhua lepäilee pesäkolon oviaukolla.

Viime syksynä karhut vitkuttelivat talviunille siirtymisen kanssa. Syynä on pidetty leutoa talvea. Korkeasaaren eläintarha/ Mari Lehmonen

Korkeasaaren karhut ovat valmiina talviunille. Eläintarhan mukaan karhut ovat osoittaneet väsymyksen merkkejä jo muutaman viime viikon ajan ja keskittyneet talvipesissään loikoiluun.

– Meillä on täällä äiti ja tytär. Äiti on oikeastaan jo ihan kohta untenmailla, mutta tytär vielä vähän puuhastelee, Korkeasaaren eläintarhan kuraattori Hanna-Maija Lahtinen kertoo.

19- ja 14-vuotiaista naaraskarhuista nuorempi keskittää puuhastelunsa sisätiloihin ja valmistelee vielä talvipesäänsä.

Karhut ovat saaneet itse valmistella pesänsä haluamaansa paikkaan. Pehmeää petiä verten eläintenhoitajat ovat tuoneet karhuille kokonaisen lavallisen puukuiviketta.

Karhu puukuivikkeen seassa.

Karhuille on tuotu runsaasti puukuiviketta, josta ne saavat muokata itselleen talvipesän.Korkeasaaren eläintarha/ Annika Sorjonen

Eläimet ovat valmistautuneet talvilepoon koko syksyn ajan kerryttämällä rasvavarastojaan. Herkutteluun on kuulunut marjoja, hedelmiä sekä lihaa, eivätkä karhut enää kaipaa syötävää ennen unia.

Korkeasaaren eläintarhan karhu syö lihaa.

Korkeasaaren karhut ovat varautuneet pitkiin uniin syömällä lihaa, marjoja ja hedelmiä.Korkeasaaren eläintarha/ Annika Sorjonen

Talviunessa karhun ruumiinlämpö laskee muutamalla asteella normaalista 37 asteeesta ja sen sydämenlyönnit hidastuvat noin kymmeneen kertaan minuutissa. Normaalisti sydän lyö noin 40 kertaa minuutissa.

Pitkän talven aikana karhu saattaa kääntää kylkeään tai havahtua ympäristön ääniin. Se saattaa myös nousta juomaan vettä, jatkaakseen sitten uniaan.

– Karhujen viereinen takakäytävä rauhoitetaan kokonaan. Automaattivesi on aina saatavilla, joten meidän ei tarvitse tietää milloin karhu haluaa mennä juomaan, ne voivat käydä juomassa oman aikataulunsa mukaisesti, Lahtinen lisää.

Karhu kävelee eläintarhassa.

Viime talvena karhut vaipuivat talviunille poikkeuksellisen myöhään, vasta joulun alla.Korkeasaaren eläintarha/ Annika Sorjonen

Tänä talvena karhut ovat käymässä maate normaaliin aikaan. Viime talvena unta kertyi karhuille poikkeuksellisen vähän, sillä ne vetäytyivät talviunille vasta joulun alla. Syynä vitkutteluun saattoi olla leuto talvi.

– Tämä on huomattavasti tyypillisempi aika täällä Etelä-Suomessa, mutta pohjoisemmassa Ranuan karhut ovat varmastikin menneet jo unille, Lahtinen arvioi.

Pisimmillään Korkeasaaren karhut ovat nukkuneet talviunta lähes neljä kuukautta. Tyypillisesti eläintarhan karhut heräilevät viimeistään maaliskuun alussa.

Karhu kömpii koloonsa.

Korkeasaaren eläintarhan karhut heräilevät talviuniltaan viimeistään maaliskuun alussa.Korkeasaaren eläintarha/ Mari Lehmonen

Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen sanoo, ettei eläintarha kuitenkaan kokonaan hiljene, vaikka karhut vaipuvatkin untenmaille.

– Joillakin eläimillä joulukuu on puolestaan kiima-aikaa, jolloin voi olla hyvinkin villiä ja vipinää.

Esimerkkinä Lahtinen mainitsee märehtijät, kuten markorit eli kierteissarvivuohet, joille joulu–tammikuu on kaikkein vilkkainta aikaa.

Football news:

Benteke could move from Crystal Palace to West Brom
En-Nesiri is the 1st Sevilla player in 81 years to score a hat-trick in 2 consecutive La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 with Alaves: A well-deserved win. Zidane is very happy with the game
Benzema is about 4:1 with alavesa: a Good game is important for confidence. After a tough week, Real Madrid are on the right track
Cheltenham scored against Man City after an out - in the best tradition of Rory Delap. Throw the ball to 30 meters helped the towel
Benzema has scored 15+ goals in 10 of his 12 seasons at Real Madrid
Ibrahimovic-Zapate: I've scored more goals than you've played in your career