Finland

Koronakuolemat lisääntymässä – "Viimeinen hälytysmerkki, että pitää vaikuttaa kasvun pysäyttämiseksi", sanoo HUSin apulaisylilääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi maanantaina yhdeksästä koronakuolemasta. Se oli suurin raportoitu lukumäärä sitten viime toukokuun alun.

Kun THL tiedotti vielä eilen neljästä uudesta virukseen liittyvästä kuolemasta (siirryt toiseen palveluun), tällä viikolla tautiin menehtyneeksi on ilmoitettu jo 13 ihmistä.

– Kuolemien lisääntyminen kulkee käsikädessä sen kanssa että tautia esiintyy väestössä runsaasti. Tapauksia ilmenee yhä kiihtyvässä määrin ja monet alueet siirtyivät viime viikolla jo kiihtymisvaiheeseen, sanoo THL:n terveysturvallisuusosastolta projektipäällikkö Anna Katz.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää kuolemien lisääntymistä hälyttävänä.

– Erittäin huolestuttava piirre, että kuolemat ovat lisääntyneet. Tämä on viimeinen hälytysmerkki siitä, että meillä on nyt vakava tilanne, johon pitää vaikuttaa kasvun pysäyttämiseksi ja kuolemien välttämiseksi tekemällä rajoitustoimia, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Uudellamaalla on toistaiseksi onnistuttu hyvin estämään koronakuolemat. Esimerkiksi viime viikolla HUS-alueella ei menehtynyt yhtään ihmistä koronavirukseen. Tällä viikolla HUS on kertonut yhdestä kuolemasta.

Koko maassa kesän ja syksyn aikana koronakuolemien määrä on ollut 0–5 viikossa. Pääasiassa viruksen vuoksi on menettänyt henkensä viikkotasolla kevään jälkeen koko maassa 0–2 ihmistä.

Poikkeuksena tähän on THL:n ylläpitämän tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan ainoastaan lokakuussa viikko 41, jolloin kuolleita oli kahdeksan.

Näyttäisi siltä, että koronakuolemat lähtivät uudelleen kasvuun viime viikolla. Sairaanhoitopiirit raportoivat THL:lle silloin seitsemästä taudin aiheuttamasta kuolemasta.

Kaikki tuoreimmat kuolintapaukset eivät näy vielä THL:n verkossa julkaisemassa tilastossa, koska osa tiedoista tulee jopa parin viikon viiveellä. THL saa tiedot koronavirustautiin liittyvistä kuolemista sairaanhoitopiireistä, lääkäreiltä ja väestötietojärjestelmästä.

Haastattelemamme asiantuntijat arvelet varovaisesti sairaanhoitopiirien ilmoittamien kuolemien lisääntymisen kertovan taudin leviämisestä riskiryhmiin.

– Kun tauti alkaa siirtyä keski-ikäisistä iäkkäämpiin, kuolemantapaukset lisääntyvät. Virus on vaarallisin yli 70-vuotiaille, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista.

Niin kuin jo kevään tapahtumien perusteella tiedetään, korona aiheuttaa kuolemia erityisesti vanhusten hoivakodeissa. Jos virus pääsee luikertelemaan hauraimman väestön keskuuteen, se näkyy heti kuolinluvuissa.

– Uutisissa oli esimerkiksi Sodankylän hoivakodin tapaus, jossa oli viisi koronakuolemaa, kertoo Katz.

Koronakuolemat edelleen estettävissä

Tartunta on päässyt usein hoivakotiin hoitohenkilöstön kautta, sanoo projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

– Parasta olisi, ettei sama henkilö työskentelisi useassa hoivakodissa.

Laitosmaisissa hoivakodeissa ja asumisyksiköissä työskentelevien pitäisi jaksaa nyt kiinnittää erityistä huomiota suojautumiseensa.

– Olennaisinta on, ettei työntekijöiden suojaus ei petä. Absoluuttinen kirurgisen suu-nenäsuojaimen käyttö potilaskontaktissa ja oman yksikön sisätiloissa lukuunottamatta kahvihuonetta, jossa käydään porrastetusta kuten ruokatauollakin, tähdentää apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista.

Kasvomaskin käytöstä ei saisi tällä hetkellä tinkiä vierailujenkaan yhteydessä.

– Vierailuja pitää ryhtyä valvomaan. Ne tulee toteuttaa kasvomaskin kanssa esimerkiksi erillisessä tilassa, jossa on pleksilasi välissä tai henkilön omassa huoneessa, ei yleisissä tiloissa, ohjeistaa Ruotsalainen.

Jos ikääntyneet ihmiset pääsevät käymään hoivakodin ulkopuolella esimerkiksi kaupassa, vanhuksille täytyy terottaa maskin käyttöä.

– Hoitohenkilökunnan pitää katsoa, että ikääntynyt lähtee ulos vain maski päällä, sanoo Ruotsalainen.

Asiantuntija muistuttaa, että riskiryhmien suojaamiseksi on tärkeää muistaa, että tauti voi tarttua oireettomanakin ja testiin on syytä hakeutua pienimmästäkin oireesta.

– Tauti on tartuttavimmillaan jopa kaksi päivää ennen kuin oireet alkavat ja kaksi päivää ensimmäisten oireiden ilmenemisen jälkeen eli hyvinkin vähäoireisena pitäisi hakeutua testiin, sanoo projektipäällikkö Katz THL:stä.

Football news:

Danny Murphy: Liverpool's match against Manchester United will not be as dull as it was against Man City. I want them to take risks
Jamie Carragher: Liverpool and Manchester United are two of the biggest and most successful clubs in England. This will not change in 20-30 years
Abraham Grant: No one has contacted me from Chelsea. I believe that Lampard will do his job
Andrea Pirlo: Thanks to Conte, I wanted to become a coach. There is a lot of respect and sympathy between us
Gian Piero Gasperini: Miranchuk's goal is to find stability. I have to adapt to his characteristics
Rubiales apologized for the lack of a replay of the moment with the check of the game with the hand of the defender Athletic in the match with Real Madrid
Guardiola on the ban on hugs after goals: The reason for this situation in the UK is not in the players, come on