Finland

Koronamallintaja ja tilastotieteilijä Pauliina Ilmonen rakastaa legoja – Niinpä hän rakensi palikoista epävirallisen koronaennusteen suorassa lähetyksessä

Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen apulaisprofessorista Pauliina Ilmosesta tuli viime keväänä suosittu haastateltava. Hän on johtanut tutkimusryhmää, joka laati mallinnuksia koronaviruksen leviämisestä Suomessa.

Tällä hetkellä hänen työnsä on keskittynyt kahteen kansainväliseen asiantuntijaryhmään. Esimerkiksi IAP:n eli tiedeakatemioiden maailmanlaajuisen verkoston covid-19 -ryhmässä hän on matemaattisena mallintajana monien virologien ja lääketieteen asiantuntijoiden joukossa.

– Sinne eri maat voivat lähettää pyyntöjä, joihin me yritetään vastata. Ja jos ne pyynnöt koskevat mallintamista, niin minä olen sitten mukana vastaamassa, Ilmonen kuvaa työtään.

Ilmonen kertoo, että hän on rakastanut matematiikkaa aina. Hänelle on kerrottu, että oli jo noin 3–4 -vuotiaana laskenut eka- ja tokaluokan matematiikan kirjat läpi ja suuttunut perinpohjaisesti, kun kolmannen luokan kirjoja ei hänelle enää annettu.

Apulaisprofessorin intohimon kohde ovat – ehkä yllättävästi – myös legot. Niitä hänellä on paljon niin kotona kuin yliopistolla työhuoneessakin.

– Jos mietit jotain [vaikeaa] ja aivot meinaa poksua. Pohdit, että miten mä tätä nyt mallinnan tai miten tää kaava nyt menee, miten mä nyt todistan tämän matemaattisen lauseen. Kun sitä miettii niin voi välillä rakentaa legoilla ja mieli lepää, Ilmonen kuvailee.

Puoli seitsemän pyysi koronamallintajaa tekemään studioon tuoduista legoista koronaennusteen vuodelle 2021. Lähetyksessä paljastui myös, että apulaisprofessori on täysin hurahtanut jouluun ja aloittaa jouluvalmistelut jo tammikuussa.

Katso tästä koko Puoli seitsemän -lähetys:

Koronamallintaja ja tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7