Koronapassin käyttöönotto baareissa näyttää vähentäneen järjestyshäiriöitä. Asia nousi esiin somepalvelu Twitterissä.

Väitteisiin jopa dramaattisesta järjestyshäiriöiden vähentymisestä otti kantaa ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

– Yökerhojen osalta ensimmäisten viikkojen kokemukset ovat tämän suuntaisia. Häiriöt ja ravintoloista poistot ovat selkeästi vähentyneet. Johtopäätöksiä voidaan toki tehdä vasta vähän pidemmällä aikajanalla, hän tviittasi.

Hän kertoo Iltalehdelle kuulleensa yhtiön turvallisuuspäälliköltä, että kaikki järjestyshäiriöt ovat huomattavasti pudonneet yökerhoissa ympäri maan. Vikström painottaa kuitenkin, että dataa ja trendejä pitäisi tietää enemmän ennen pidemmälle vedettäviä johtopäätöksiä.

– Järjestyksenvalvonnassa oli aluksi koronapassia kohtaan kysymysmerkkejä. Nyt he sanovat kuitenkin, että tämä on todella hyvä asia.

Henkilöstövuokrausyhtiö Eezyn palvelutoimialojen johtaja Olli Tuominen on jatkuvasti yhteyksissä ravintola-alan kanssa. Koronapassien vaatiminen ravintoloissa on nostanut vuokrattavan ravintolahenkilöstön kysyntää. Myös Tuominen vahvistaa havainnot siitä, että järjestyshäiriöt ovat ravintoloissa vähentyneet. Koronapassi on tuonut ovikontrollin myös sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei välttämättä normaalisti ole.

– Se perustuu siihen, että kontrolli ovella lisääntyy, eli katsotaan tarkemmin, ketkä tulevat sisään.

Nohon Vikström uskoo, että nämä arviot pitävät paikkansa.

– Siinä tulee tällainen pakollinen testi, kun pitää pystyä QR-koodi avaamaan ja todistamaan henkilöllisyytensä. Sitäkin on esiintynyt, että pyritään tällaisilla omakehitteisillä QR-koodeilla sisään. Tämä varmaan karsii osan porukasta.

Päättyneenä vilkkaana pikkujouluviikonloppuna ravintolamyynti oli Vikströmin mukaan aiemman viikonlopun tasolla, vähän jopa sen yli. Etätyösuositus ei näkynyt dramaattisesti yöelämässä.

– Firmojen pikkujoulujen varaustilanne elää, tulee sekä peruutuksia että uusia varauksia. Nyt on hyvä muistaa, että ravintoloissa kaikilla on koronarokotus. Se koetaan turvalliseksi. Omilta työntekijöiltä ei koronapassia saa kysyä, joten pikkujoulut pidetään ravintolassa omien tilojen sijaan.

– Ei tämä kokonaistilanne positiivinen ole, mutta ei niin paha kuin olisi voinut kuvitella, Vikström kuvailee.

”Ehkä he uskovat viranomaisia enemmän”

Yökerhoyhtiö Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio sanoo niin ikään kuulleensa vastaavaa yöelämästä. Hän vakuuttelee muutenkin tyytyväisyyttään koronapassiin.

– Kyllä tuon suuntaista on ollut, että järjestyshäiriöiden määrä on ollut ehkä pienempi kuin normaalisti.

Raunion pika-analyysi asiasta kuuluu, että itsensä ajoissa rokottaneet ja sitä kautta koronapassin saaneet ovat ylipäätään lainkuuliaista väkeä.

– Ehkä he uskovat viranomaisia enemmän kuin he, jotka eivät ole rokotteita hakeneet.

Kontrolli ravintoloiden ovella on lisääntynyt ja vähentänyt järjestyshäiriöitä ennalta. Arkistokuva. RONI LEHTI

Raunion mukaan yökerhoissa on ollut viime viikkoina muutenkin oikein positiivinen ja hyvä meininki. Koronapassi on ollut liiketoiminnan kannalta erittäin toimiva ratkaisu. Paikat pystytään pitämään auki.

– Niissä kaupungeissa, joissa rokotekattavuus on jäänyt alhaisemmaksi, on ollut vähän hiljaisempaa.

Raunion mielestä koronapassin laajeneminen ravintoloihin on hyvä asia, jota olisi voinut miettiä jo aiemmin. Hän laajentaisi passin käyttöä mieluusti.

– Itselläni tulee se mieleen, että sillä kannustetaan ihmisiä ottamaan rokotteita. Luin lehdestä, että nyt kun se on laajennettu ravintoloihin, kasvoi ensimmäisten rokoteannosten kysyntä olennaisesti.

– Meille passi tuo sen, että ei tarvitse joka päivä pelätä, mitä valtioneuvosto keksii. Vuosi sitten se olisi tarkoittanut lomautuksia, nyt sitä, että pystytään pitämään auki.

Parempi kontrolli

Eräs käyttäjä arvelee Twitterissä myös sen voivan vaikuttaa, että passin lukemisen kautta jokainen asiakas tietää tulleensa tunnistetuksi.

Jos asiakas käännytetään ovelta vaikkapa liiallisen humalatilan takia, kovaa konfliktia harvemmin syntyy. Tilanne on toinen, jos henkilöä joudutaan poistamaan ravintolan sisätiloista.

– Itse olen pannut merkille sen, että suurin osa asiakkaista, isot ja pienet, ovat sitä mieltä, että koronapassi on positiivinen asia, ja he haluavat, että se voisi tulla jopa käytännöksi. Mieluummin kuin se, että se on ravintoloiden itse päätettävissä, sanoo Eezyn Tuominen.

Ravintoloille tulee koronapassin tarkastamisesta kustannuksia, mutta Tuomisen mukaan tämä on nähty siedettävänä tässä tilanteessa.

Koronapassin kysely iltaravintoloissa alkaa olla jo monille tuttua. INKA SOVERI

Kaikki uutiset koronaviruksesta.