Finland

Korona­rokotteesta kieltäytyneet joutuvat herkemmin sairaala­hoitoon – yli­lääkäri: ”Kaikki, jotka eivät ota rokotetta, tulevat sairastumaan”

Tutkimusten mukaan on selvää, että jo koronarokotteen ensimmäinen annos suojaa kohtalaisesti sairaalahoitoon joutumiselta.

Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan korona pyörii nyt niissä ikäryhmissä, joissa sairaanhoidon riski on pieni.

Koronarokotetut päätyvät nyt sairaalahoitoon huomattavasti harvemmin kuin rokotteesta kieltäytyneet, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Saman tuloksen puolesta puhuu Ylen tuore selvitys.

Lue lisää: Husin ylilääkäri Ylelle: Kaikki hiljattain teho­hoitoon joutuneet korona­potilaat ovat jättäneet rokotteen ottamatta

– Se on ihan selvää, että jo yksi rokote suojaa sairaalaan joutumiselta, myös silloin, kun on kyse tästä Intian variantista (Delta-muunnos), Järvinen sanoo.

Iso-Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan jo yksi rokoteannos antaa yli 50–60 prosentin suojan sairaalahoitoa vaativalta koronataudilta. Tutkimusta tehtiin populaatiopohjaisesti ja siinä olivat mukana sekä Delta- että Alpha-variantti (ent. Britannian muunnos).

Rokotteen toinen annos suojaa sairaalareissua vaativalta koronataudilta jo noin 85–90 prosenttisesti. Suoja siis lisääntyy toisen annoksen myötä merkittävästi.

– Juuri sen takia on tärkeää, että ihmiset hankkisivat myös sen toisen rokotteen, Järvinen muistuttaa.

Ylen selvityksen mukaan kaikki Husin alueella viimeisen kuukauden aikana tehohoitoa saaneista potilaista ovat olleet sellaisia, joiden olisi pitänyt jo saada rokote, mutta jotka eivät ole ottaneet sitä.

Järvisellä ei ole asiasta ensikäden tietoa, mutta hän ei pidä ajatusta yhtään mahdottomana.

– Tehohoidon potilaiden määrä on ollut sen verran pieni, ettei meillä ole hirveän hyvää tilastoa siitä. Kaikki tieto puhuu sen puolesta, että rokote suojaa vaikealta taudilta.

Husin alueella tehohoidon riski pienentyi kortisonihoitojen aloittamisen jälkeen. Tehohoitoon joutuneet potilaat ovat viime aikoina olleet yksittäistapauksia.

Lue lisää: Teho-osaston hoitajat paljastavat – tällaista hoitoa koronan saanut voi Suomessa kovimmillaan saada

Järvisen mukaan sairaanhoitopiirin tilanne kuvastaa vahvasti sitä, että epidemia on rauhoittumassa. Kun Järvinen oli itse viimeksi töissä torstaina, Husin erikoissairaanhoitoon ei tullut yhtään uutta koronapotilasta.

Se on ylilääkärin mukaan merkki siitä, että tauti pyörii nyt niissä ikäryhmissä, joissa sairaanhoidon riski on pieni.

Yli 50-vuotiaiden tartuntamäärät Husin alueella ovat olleet matalia jo useamman viikon ajan ja nyt myös 40–50-vuotiaiden tartunnat ovat vähentyneet.

Hyvä tilanne kielii ylilääkärin mukaan rokotustehosta. Järvinen muistuttaa, että rokottautuminen on paras keino suojata sekä itseään että yhteiskuntaa.

– Tautihan ei ole maailmasta poistunut. Saksalainen virologi Christian Drosten arveli vastikään, että kaikki, jotka eivät ota rokotetta, tulevat ennemmin tai myöhemmin sairastumaan tautiin. Se on vain ajan kysymys, milloin sen saa.

– Rokotus on meidän jokaisen paras suoja. Kun suuri osa väestöstä on rokotettu kahteen otteeseen, on todennäköistä, että Suomessa voidaan elää kokolailla normaalia elämää, Järvinen summaa.

Football news:

Juve wants to extend the contract with Ronaldo and is confident of signing an agreement with Chiellini
John Terry has left the coaching staff of Aston Villa
Samuel Eto'o: It was Messi who played with me, not me with him
Ronaldo arrived at the location of Juventus
Everton will compete with Arsenal and Tottenham for Correa from Lazio. He requested a transfer
Ronaldinho: I'm watching Milan, I hope they will continue to progress. I'm waiting for Monza in Serie A
Lautaro Martinez: Messi is the best player in the world. He is a model for everyone, we must learn from him