Finland

Koronavirus | EU-kokoukseen osallistuva pääministeri Marin: Suomen kannalta iso kysymys on kolmannen rokotteen myyntilupa

EU-kokoukseen osallistuva pääministeri Marin: Suomen kannalta iso kysymys on kolmannen rokotteen myyntilupa

Euroopan unionin johtajat keskustelivat torstaina koronatoimista ja -rajoitteista. Muuntunut virus aiheuttaa huolta EU-maissa.

Suomen pääministeri Sanna Marin.­

Bryssel

Euroopan unionin johtajat kävivät torstaina läpi yhä huolestuttavammaksi muuttunutta koronatilannetta eri Euroopan maissa.

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on pitänyt viime päivinä useita huolestuneita puheenvuoroja koronaviruksen mutaatioiden leviämisen vaarasta. Hänen viestinsä muille EU-johtajille on, että jos yhteisiin toimiin ei pystytä, edessä ovat jälleen tiukat rajarajoitukset.

Saksa on kiristänyt ja pidentänyt rajoitustoimiaan.

”Emme voi odottaa, että tämä uhka lyö meihin. Se tarkoittaa tartuntakäyrän aggressiivista nousua, jolloin olisi jo liian myöhäistä torjua pandemian kolmatta aaltoa. Me voimme edelleen estää sen, meillä on vielä hieman aikaa”, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Monessa EU-maassa rajarajoituksiin halutaan tarttua viimeiseksi, sillä ne sotivat EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta vastaan. Monessa maassa turvaudutaan tiukkojen rajarajoitusten sijaan testeihin ja karanteeneihin.

Suomessa hallitus kokoontuu perjantaina neuvottelemaan rajaliikenteestä. HS:n tietojen mukaan rajarajoitukset tulevat entisestään kiristymään, ja esimerkiksi työmatkaliikennettä rajattaisiin entisestään.

”Suomelle rajaliikenteen kokonaisuus on ollut koko ajan keinovalikoimassa ja ollut yksi syy sille, miksi tautitilanne on pysynyt parempana kuin monissa muissa Euroopan maissa”, Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa ennen johtajien videokokousta.

Marin toivoo EU-mailta parempaa koordinaatiota rajaliikenteen hallinnasta, testauksesta ja karanteenista. Näitä käsitellään jälleen torstain kokouksessa.

”Rajaliikenteen osalta olisi suotavaa, että kaikissa maissa olisi yhteiset terveyskäytännöt. Testauksen pitäisi olla kattavaa aina rajanylitysten yhteydessä.”

Yksi matkustamiseen liittyvistä aloitteista on ollut esimerkiksi Kreikan ja Portugalin ajama hanke koronarokotepassista, jonka avulla EU:ssa voisi matkustaa vapaasti. Suomi ei ole vielä linjannut kantaansa mahdollisen koronarokotepassin käyttötapoihin.

Yksi suurimmista EU-maita huolestuttaneista kysymyksistä on ollut rokotteiden toimitukset. Marinin mukaan suurin pullonkaula rokottamisessa on ollut se, etteivät valmistajat ole toimittaneet maahan niin paljon rokotteita kuin valmistajat ovat viime vuoden puolella arvioineet ja luvanneet.

Marin kirjoitti komissiolle viime viikolla kirjeen, jossa hän pyysi komissiota käymään keskusteluita valmistajien kanssa.

Johtajat saavat torstaina myös tilannekatsauksen siitä, miten kolmannen rokotteen hyväksymiskäsittely etenee Euroopan lääkevirastossa. Marinin käsityksen mukaan lupa voi tulla ”lähipäivinä”. Aiemmin on uutisoitu, että lääkevirasto käsittelisi hyväksymistä kokouksessaan 29. tammikuuta.

”Kolmannen rokotteen myyntilupa on Suomen kannalta iso kysymys. Käsitykseni mukaan rokotetta on jo varastossa niin, että sitä saataisiin nopeammin ja suurempia määriä kuin mitä nyt saamme Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita.”

”Tuolloin pääsisimme aloittamaan rokotuksen massoissa.”

Euroopan komissio julkaisi tiistaina suositukset rokottamisesta ja muuntautuneiden virusten testaamisesta. Sen mukaan tavoite pitäisi olla, että 70 prosenttia EU-maiden aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Myös positiivisten testien jälleentestaamista virusmuunnosten varalta olisi lisättävä sen mukaan merkittävästi.

EU-johtajat keskustelevat myös siitä, miten EU:n hankkimia rokotteita myydään tai toimitetaan edelleen lähialueille ja kehittyville maille. EU:lla on sopimus 2,3 miljardista rokoteannoksesta.

Pfizer on ilmoittanut tammikuussa useista viivästyksistä rokotteiden toimittamisessa. Italia on kertonut harkitsevansa oikeustoimia amerikkalaista lääkeyhtiötä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Pfizer ilmoitti Italialle viime viikolla pystyvänsä toimittamaan vain 70 prosenttia luvatuista rokoteannoksista. Niukkuus jatkuu.

Football news:

Miranchuk about Bergamo: They start to find out in a cafe, come up with a smile and say: Forza Atalanta!
Maldini on buying out Tomori for 28 million euros: Too expensive. Milan will discuss everything with Chelsea
Raiola requested a salary of 10 million euros and a 1-2-year contract for Donnarumma from Milan. Chelsea and PSG player of Interest
Mauricio Pochettino: Mbappe only needs time to fill out his CV. He is already among the best
Ferdinand on Hudson-Odoi's hand: How did the referee not award a penalty? Shame. What about the rules and the referee?
Agent Mendy: I said that Furlan would be Mbappe among the left-backs, and I was right. There is no more perfect player in this position in the world
Bartomeu will spend the night at the police station. He was detained in the framework of the case Barcelonagay day