Finland

Koronavirus | Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Tampereella nyt suurempi kuin kertaakaan epidemian aikana: ”Erittäin huolestuttava asia”, sanoo Taysin johtaja­­ylilääkäri

Pirkanmaalla on tällä viikolla rikottu ennätyksiä päivittäisissä koronavirus­tartunnoissa. Ennätyslukemista huolimatta ilmaantuvuus on Tampereella edelleen pienempi kuin pääkaupunki­seudulla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sand pyytää ihmisiä harkitsemaan, kannattaako yleisötapahtumiin osallistua huonontuneessa tautitilanteessa.

TAMPEREEN ja koko Pirkanmaan koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin epidemian aikana.

Lauantaina Tampereen ilmaantuvuusluku oli noin 188 ja Pirkanmaan noin 128.

Ilmaantuvuudella tarkoitetaan koronavirustartuntojen määrää 100 000:ta asukasta kohti viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Sairaanhoitopiirin alueella on todettu tällä viikolla korona-ajan ennätyslukemia päiväkohtaisissa tartunnoissa: keskiviikkona todettiin 93 ja torstaina 112 uutta koronavirustartuntaa.

Ennätyslukemista huolimatta ilmaantuvuus on Tampereella edelleen pienempi kuin pääkaupunki­seudulla.

”KYLLÄHÄN näin nopea tartuntojen lisääntyminen on totta kai erittäin huolestuttava asia”, kommentoi Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) johtaja­ylilääkäri Juhani Sand.

Rokotusten edistyminen onneksi hillitsee tautitilannetta.

”Muutenhan olisimme aivan katastrofaalisessa tilanteessa.”

Lauantaina Taysissa oli sairaalahoidossa yhdeksän koronapotilasta, joista kolme oli tehohoidossa. Sandin mukaan tilanne oli viimeksi yhtä huono viime vappuna.

Sairaanhoidon näkökulmasta tilannetta hankaloittaa kesälomakausi, jolloin hoito keskittyy päivystykseen ja kiireellisiin tapauksiin. Sandin mukaan vielä ei ole kuitenkaan jouduttu turvautumaan laajamittaisesti henkilöstön kesälomien keskeytyksiin.

KOKO epidemian ajan koti- ja lähipiiri on ollut merkittävä tartunnanlähde.

”Kahden viime viikon aikana aivan erityisesti ovat nousseet baareihin ja ravintoloihin liittyvät tartunnat ja viimeisen viikon aikana myöskin erilaisiin tapahtumiin liittyvät tartunnat.”

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä eniten nuorten ja nuorten aikuisten joukossa.

Huonontuneen koronavirustilanteen takia Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) määräsi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kokoontumisrajoituksen sekä turvavälimääräyksen 5. elokuuta alkaen.

Alueen toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että ihmisten väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Jatkossa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa, jos osallistujamäärä on enintään kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

Edellä mainittuja osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Sand uskoo, että määrätyillä rajoituksilla pärjätään, jos ihmiset malttavat käyttäytyä koronaturvallisesti. Festivaaleille ja yleisötapahtumiin menemistä tulisi harkita tarkkaan.

”Kyllä varmaan kannattaisi itseltään vielä kertaalleen kysyä, että onko se nyt sen väärti, että lähden sinne.”

Football news:

Messi will start training before the end of the week. He will be ready for the match with Man City
Barca secretary after 0:0 with Cadiz: We support Koeman. He is our coach
Rüdiger about the future: I haven't talked to other clubs yet, only with Chelsea
Roma can appeal against the removal of Pellegrini in the match with Udinese
Gerard Pique: I'm not in Barca to be second or third, but to fight for trophies
Mourinho about 1-0 with Udinese: The first 35 minutes of Roma showed their best quality football of the season
Where is Leo Messi? Cadiz fans trolled Barca with a song after 0:0