Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Koronavirus | Korona­virus kuormittaa yhä sairaaloita, osalle suositellaan taas uutta tehoste­rokotetta – STM ja THL kertoivat korona­virustilanteesta

Viranomaisten järjestämässä tilannekatsauksessa kerrottiin tauti- ja rokotustilanteesta sekä epidemiologisista arvioista Suomessa ja kansainvälisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille uutta tehosterokotetta syystalvella.

Rokotuksissa käytetään ensisijaisesti varianttiräätälöityjä valmisteita.

Aiempien rokotusten tai sairastettujen tautien määrä ei vaikuta tehosteen antamiseen, mutta se voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta edellisen rokotuksen tai taudin jälkeen.

Tehosterokote suositellaan otettavaksi samaan aikaan influenssarokotteen kanssa, jotka tavallisesti annetaan marras–joulukuussa. Kunnat vastaavat rokotteiden antamisesta ja kertovat, missä ja milloin niitä voi saada.

Suurimmassa riskissä olevia, kuten erittäin vakavasti immuunipuutteisia, pyritään suojaamaan kuolemalta ja vakavalta taudilta ajoissa aloitetulla lääkityksellä.

Perusterveillä alle 65-vuotiailla rokotussuositukset eivät ole muuttuneet.

Koronatartuntojen arvioidaan lisääntyvän syksyn edetessä. Tartunnoissa nousua on jo nähtävissä, mutta koronatartuntaan liittyvien kuolemantapausten määrät ovat laskeneet elokuun huipusta.

Liikkeellä olevat virusvariantit vaikuttavat epidemiatilanteen kehittymiseen. Viime aikoina tilastoja ovat hallinneet omikronmuunnoksen BA.4- ja BA.5-alavariantit.

Liikkeellä on uusia variantteja, kuten omikronin BA.2.75-alavariantti, jota on havaittu myös Suomessa. THL:n ylilääkäri Tuija Leinon mukaan uudet variantit näyttävät kiertävän rokotusten ja sairastettujen tautien antamaa immuniteettia aiempaa paremmin.

Paras suoja vakavaa tautia vastaan tulee rokotteiden ja sairastetun taudin yhdistelmästä, Leino sanoi tilannekatsauksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan koronavirus aiheuttaa edelleen merkittävää kuormitusta terveydenhuollolle Suomessa.

Syyskuun 27. sairaalahoidossa oli yhteensä 749 koronapotilasta, joista 340 oli hoidossa koronataudin vuoksi ja 289 potilaalla tartunta oli sivulöydös. Lopuista 120 potilaasta tarkempaa tietoa ei ole.

Koronaviruksen muuntumisesta Puumalainen sanoi, että omikronmuunnoksesta voi ilmetä vielä uusia versioita. On myös mahdollista, että virus ”tekee hypyn”, kuten aiemmin esimerkiksi alfamuunnoksesta beta- ja deltamuunnoksiin.

Tällaisen hyppäyksen myötä myös taudinkuva voi muuttua erilaiseksi. Puumalaisen mukaan huolestuttavin mutta epätodennäköinen vaihtoehto olisi sellainen variantti, jota rokotukset tai aiemmin sairastetut taudit eivät torjuisi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tilannekatsauksen koronavirustilanteesta torstaina kello 10. HS näytti tilaisuuden suorana tässä jutussa.

Katsauksessa kerrottiin tauti- ja rokotustilanteesta sekä koronaviruksen epidemiologisista arvioista Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin varautumisesta koronaepidemian kehittymiseen syksyn ja talven aikana Suomessa ja maailmalla.

Tilaisuudessa puhuivat osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sekä asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Uutinen päivittyy.