Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Koronavirus | Vaaliväittely korona­tartunnassa, rajoitusten vastaisia juhlia, rokotukseen jonon ohi – Korona­ohjeiden noudattaminen on aiheuttanut poliitikoille vaikeuksia ympäri maailman

Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa, Perussa, Libanonissa ja Norjassa poliitikkojen toimien on nähty olevan ristiriidassa ohjeistusten ja lausuntojen kanssa.

Toimiaan koronapandemian aikana ovat joutuneet perustelemaan esimerkiksi Donald Trump, Matt Hancock, Erna Solberg, Luis Barranzuela, Nancy Pelosi ja Abdul Rahman Bizri.

Vajaa kaksi vuotta kestänyt koronapandemia on koetellut monin tavoin eri maiden hallintoja. Toimivien ja oikein ajoitettujen rajoitusten säätämisen lisäksi testissä on ollut se, miten hyvin poliitikot itse kansalaisia koskevia suosituksia noudattavat.

Suomessa pääministeri Sanna Marin (sd) juhli helsinkiläisessä yökerhossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä koronavirukselle altistuneena.

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

HS kokosi esimerkkejä tapauksista, jossa politiikkojen toiminta on ristiriitaisuutensa vuoksi herättänyt laajaa kritiikkiä ja osassa tapauksissa johtanut myös eroon.

Trump sai positiivisen testituloksen jo ennen vaaliväittelyä

Yhdysvalloissa kohistaan jälleen entisen presidentin Donald Trumpin koronatoimista. The Guardian kertoi Trumpin viimeisen kansliapäällikön tukevan kirjan väitettä, jonka mukaan presidentti sai positiivisen koronatestituloksen kolme päivää ennen ensimmäistä väittelyään Joe Bidenin kanssa.

Väitteen vahvistivat The New York Timesille nimettömänä kaksi muuta Trumpin henkilökuntaan kuulunutta virkamiestä.

Vaaliväittely järjestettiin 29. syyskuuta 2020. Valkoinen talo kertoi Trumpin koronavirustartunnasta julkisesti vasta 2. lokakuuta, eikä suostunut kertomaan sairastumisensa tarkempaa aikajanaa.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump ja demokraattien vastaehdokas Joe Biden ensimmäisessä vaaliväittelyssään Clevelandissä, Ohiossa 29. syyskuuta.

Aiemmissa kirjapaljastuksissa Trumpin on kerrottu toimineen tartuntansa aikoihin vastuuttomasti myös maskien kanssa. Lisäksi hän sekä vähätteli tautia että toivoi sen tuhoavan entisen avustajansa.

Lue lisää: ”Toivottavasti korona tuhoaa John Boltonin” – Tuleva kirja kertoo, miten Donald Trump suhtautui pandemiaan, alaisiinsa ja omaan tartuntaansa

Pienempi kohu Yhdysvalloissa syntyi, kun edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kuvattiin ilman kasvomaskia kampaamossa syyskuussa 2020. Puhemies oli itse puhunut vahvasti kasvomaskien käytön puolesta taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan.

Norjassa pääministerin syntymäpäiväjuhlat olivat rajoitusten vastaiset

Norjan pääministeri Erna Solberg järjesti helmikuussa itselleen 60-vuotissyntymäpäiväjuhlat, joissa oli mukana 13 perheenjäsentä. Maan hallitus oli kieltänyt yli kymmenen hengen kokoontumiset.

Norjan pääministeri Erna Solberg piti puheen Oslon ja Utøyan hyökkäysten muistotilaisuudessa 22. heinäkuuta 2021.

Solbergille määrättiin huhtikuussa koronavirusrajoitusten rikkomisesta harvinainen sakko, joka oli suuruudeltaan 20 000 Norjan kruunua eli noin 2 000 euroa.

Lue lisää: Norjan pääministeri Erna Solberg sai sakot koronavirus­rajoitusten rikkomisesta ja pyysi toistamiseen anteeksi rikettään

Perussa sisäministerin väitettyihin juhliin soitettiin poliisit

Perussa sisäministeri Luis Barranzuela erosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun media raportoi hänen järjestäneen kotonaan halloween-juhlat. Maan hallinto oli kieltänyt vastaavat kokoontumiset vain päiviä aiemmin Barranzuelan väitettyjä juhlia.

Väitetyistä juhlista ja erosta kertoivat muun muassa uutistoimisto AFP sekä Al Jazeera.

Luis Barranzuela puhui yleisölle Perun pääkaupunki Limassa 1. syyskuuta.

Perulaislehti La Repúblican mukaan Barranzuelan 31. lokakuuta illalla pitämiin juhliin osallistui myös maan kongressin jäsen Guillermo Bermejo, ja naapurit soittivat niistä kuuluvan melun vuoksi paikalle poliisit. Barranzuelan kerrotaan sanoneen tapahtumaa työtapaamiseksi.

Britanniassa terveysministerin suutelu avustajan kanssa johti eroon

Britanniassa terveysministeri Matt Hancock erosi tehtävästään, kun suhde avustajaan paljastui. The Sun -lehti julkaisi kuvia Hancockista ja tämän avustajasta suutelemassa.

Suutelu nähtiin ministerin itsensä tiedottamien turvavälisääntöjen rikkomisena, ja eroamisestaan ilmoittaessaan Hancock totesi rikkoneensa koronarajoituksia.

Silloinen terveysministeri Matt Hancock piti puheen rokotusohjelmasta Jenner-insituutissa Oxfordissa 2. kesäkuuta 2021.

Koronavirusrajoitusten rikkomisen lisäksi tapauksessa nähtiin ongelmana se, että Hancock oli palkannut avustajakseen henkilökohtaisen ystävänsä.

Lue lisää: Britannian terveys­ministeri eroaa kohua herättäneen sala­suhteen vuoksi, tilalle entinen valtiovarainministeri

Myös Britannian pääministeri Boris Johnsonia ollaan syytetty hallintonsa erinäisten rajoitusrikkomusten sallimisesta. Esimerkiksi Johnsonin entinen avustaja Dominic Cummings rikkoi koronarajoituksia huhtikuussa 2020, ja Johnsonin asettuminen tämän tueksi herätti kritiikkiä.

Viime viikkoina Britanniassa on kohistu myös pääministerin virka-asunnolla Downing Streetillä viime joulun aikoihin pidetyistä hallintohenkilökunnan juhlista. The Guardianin mukaan 27. marraskuuta ja 18. joulukuuta pidetyt juhlat olivat ristiriidassa maan sulkutilan kanssa. Johnsonin itsensä kerrotaan piipahtaneen ainakin toisessa tilaisuudessa.

Libanonissa poliitikot pääsivät koronarokotejonon ohi

Libanonissa 16 poliitikon saamat koronarokotteet herättivät laajaa kritiikkiä rokotusprosessin reiluuteen ja läpinäkyvyyteen liittyvien sääntöjen rikkomisesta. Asiasta raportoivat esimerkiksi The New York Times ja BBC.

Maailmanpankin rahoittama rokoteohjelma alkoi helmikuussa 2021, ja sen oli tarkoitus edetä päätetyssä järjestyksessä. Ensin oli tarkoitus rokottaa terveydenhuollon henkilökuntaa ja yli 75-vuotiaita. Helmikuussa parlamenttitalossa rokotettiin kuitenkin poliitikkoja, joista noin puolet oli alle 75-vuotiaita.

Libanonin koronarokoteohjelmasta vastaava Abdul Rahman Bizri puhui tiedotustilaisuudessa 23. helmikuuta.

”Emme voi olla hiljaa tästä vääryydestä”, kommentoi Libanonin rokotuskomitean johtaja Abdul Rahman Bizri.

Bizri uhkasi erota virastaan, mutta perääntyi myöhemmin aikeestaan.