Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kristalli­puolueen ehdokkaita epäillään maanpetos­rikoksista

Keskusrikospoliisi KRP tutkii kolmea epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista liittyen sosiaalisessa mediassa julkaistuihin salassapidettäviin tietoihin. Esitutkintaan liittyen vaaditaan vangittavaksi kolmea henkilöä.

Poliisi epäilee, että epäillyt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla tietoaineistoa, joka luokitellaan salassapidettäväksi.

Esitutkintaan liittyen poliisi vaatii tänään Oulun käräjäoikeudessa kolmea henkilöä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltyinä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Epäiltyinä on kaksi miestä ja yksi nainen. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen lukeutuu maanpetosrikoksiin.

Epäilty rikos ei ole tapahtunut viranomaistoiminnan yhteydessä. Epäillyt henkilöt ovat suomalaisia siviilihenkilöitä.

– Poliisi epäilee, että julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat omiaan aiheuttamaan vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle. Esitutkinta jatkuu muun muassa epäiltyjen kuulusteluilla, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Keskusrikospoliisista.

Nurmenniemen mukaan poliisilla on käsitys siitä, miten tiedot ovat päätyneet siviilihenkilöiden käsiin, mutta ei lähde tämän tarkemmin avaamaan tapahtumia tai tietojen sisältöä. Hän ei ota myöskään kantaa siihen, miten epäilty rikos tuli poliisin tietoon.

Nurmenniemen mukaan epäillyt ovat levittäneet tietoja myös julkisissa somekanavissaan. Tekojen epäillään jatkuneen useita vuosia.

Iltalehden tietojen mukaan kaksi epäillyistä kuuluu kristallipuolueeseen. He olivat ehdokkaina kevään eduskuntavaaleissa, mutta kumpaakaan ei valittu. Kyseessä on aviopari. Kolmas oli ehdolla Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolueesta. Nurmenniemi ei ota kantaa, liittyvätkö epäillyt rikokset epäiltyjen ehdokkuuksiin tai toimintaan omissa puolueissaan.

Yksi epäillyistä kertoo olevansa koulutukseltaan tiedustelu-upseeri. Nurmenniemi korostaa, ettei teon epäillä tapahtuneen viranomaistoiminnan yhteydessä.

– Suomalaisista siviilihenkilöistä on kyse, hän toteaa.

Täydennetty klo 10.49 tutkinnanjohtajan kommenteilla.