Finland

Kristiina Mäkelä oli todellisella aitiopaikalla – se hetki painui historiaan: ”Sai hymyn minunkin huulilleni”

Olympiafinaalissa kisannut Kristiina Mäkelä seurasi aitiopaikalta, kun Yulimar Rojas murskasi ME-tuloksen.

Kristiina Mäkelän mielestä Yulimar Rojas on historian kovin naisloikkaaja.

Tokio

Kristiina Mäkelä koki monenlaisia tunteita Tokion olympiastadionilla sunnuntai-iltana.

Mäkelä oli kolmiloikan olympiafinaalissa kolmen kierroksen jälkeen yhdentenätoista, joten hän ei päässyt hyppäämään kolmea viimeistä kierrosta. Hän päätti kuitenkin jäädä stadionin hyppypaikalle seuraamaan kisan ratkaisuhetkiä.

Hän oli siis aitiopaikalla, kun historiaa syntyi. Olympiavoiton jo varmistanut Venezuelan Yulimar Rojas venytti koko kisan viimeisellä hypyllä 15,67. Uusi maailmanennätys oli syntynyt.

– Silloin kun kolmiloikka näyttää noin vaivattomalta, niin silloin se suoritus on yleensä hyvä. Voi vain ihailla Rojasin rentoutta sen loikan aikana, Mäkelä sanoi.

– Ja se näytti vielä siltä, että väliloikka ei ollut edes hirveän hyvä, että siinä olisi vieläkin parannettavaa ja senttejä varmasti varastossa. Sitä oli ihana katsoa, ja se sai hymyn munkin huulille.

Yulimar Rojas tuuletti olympiavoittajana ja kolmiloikan uutena ME-naisena.

Taistelu olympiavoitosta oli oikeastaan päättynyt jo koko kisan toiseen hyppyyn. Rojas tykitti jo avauskierroksella 15,41, jolla hän rikkoi olympiaennätyksen. Tuo hyppy jäi Inessa Kravetsin vuonna 1995 hyppäämästä ME-tuloksesta 15,50 vain yhdeksän senttiä.

ME:n synnyttyä Rojas lyyhistyi kentän pintaan tunnemyrskyn kourissa. Mäkelä kertoi, ettei hän tunne uutta ME:n haltijaa henkilökohtaisesti.

– Mutta minulla on mukava kuva hänestä. Hänen kanssaan voi vaihtaa katseita hyvällä meiningillä, Mäkelä sanoi.

– Tekniikan puolelta, niin voisin ottaa häneltä itselleni sen loikan rauhallisuuden. Se on hienoa katseltavaa, eikä siinä tehdä ylimääräisiä juttuja.

Mäkelän mielestä venezuelalainen on historian kovin naisloikkaaja.

– Se kenellä on maailmanennätys, niin hän se on.

Mäkelä hyppäsi pisimmän siivunsa jo avauskierroksella. Se kantoi lukemiin 14,17. Suomalaisen seuraavat hypyt olivat 14,03 ja 13,90.

– Ihan hirveä pettymyshän tämä on. Olisin halunnut hypätä hyvin. Voisin ruoskia itseäni niin monilla sanoilla, niin kuin urheilija keksii vaikka mitä kauheuksia omaan päähänsä.

– Mutta ehkä tärkeämpi on kuitenkin keskittyä niihin hyviin juttuihin. Kuitenkin mä olen vuosi sitten herännyt leikkauspöydältä ja koko syksyn raatanut sen eteen, että se polvi on kunnossa hallikauteen. Ja se oli, Mäkelä sanoi liikuttuneena.

Kristiina Mäkelä hyppäsi olympiafinaalissa 14,17.

Mäkelän mukaan kyyneleet johtuivat suurelta osin myös väsymyksestä, paineista ja kokonaisen vuoden pusertamisesta ennen olympialaisia.

– Tänään ei vaan ollut mun päivä. Joskus pitää ottaa vaan turpaan niin monta kertaa putkeen, että se vihdoin sitten onnistuu. Kyllä sekin päivä sitten tulee.

Kolmen vuoden päästä pidettävät Pariisin olympialaiset ovat Mäkelän tähtäimessä.

– Ehdottomasti. Nyt mä olen oikealla polulla. Mulla on vielä niin paljon asioita, joita mä haluan parantaa.

Football news:

Ronald Koeman: I wanted to go to Barca, but I didn't expect such problems. I am struggling and I do not regret that I came
Ronaldo got into the start of Manchester United in all 3 games after the transfer. He will play with West Ham from the first minutes
Golovin scored for the first time this season in Ligue 1, making an effective action in the 2nd game in a row
Messi and his family can move to a castle near Paris. The building is estimated at 48 million euros
Varan about Ronaldo: The best example of a winning mentality in the world. He works admirably
Jimmy Greaves died. The best scorer of the English championship was 81 years old
Barcelona wants to sign Holand, Pogba and Olmo next summer