Finland

Kuinka usein muut harrastavat seksiä – yksin tai yhdessä? Katso oman ikäryhmäsi paljastavat numerot!

Kuinka usein muut harrastavat seksiä – yksin tai yhdessä? Katso oman ikäryhmäsi paljastavat numerot!

IS:n seksikysely kertoo, kuinka usein seksiä harrastetaan – yksin tai yhdessä.

Ainahan se vähän kiinnostaa, kuinka usein muilla tapahtuu. Nyt sekin on selvitetty.­

Peitto heiluu etenkin seurustelusuhteissa joka viikko, selviää Ilta-Sanomien kesällä tekemästä seksikyselystä.

Kyselyn mukaan 78 prosenttia seurustelusuhteessa elävistä vastaajista harrastaa seksiä vähintään kerran viikossa. Avio- ja avopareista samaa kertoo 63 prosenttia.

Moni saattaa pohtia, kuinka usein muut harrastavat seksiä. Tai mikä määrä on ”normaalia”.

– Ajattelen niin, että ”normaalia” on se määrä, joka yksittäiselle ihmiselle, parille tai moniskunnalle on riittävästi. Jokaisen tulisi olla tyytyväinen saamansa seksin määrään, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti Tiina Böhling-Salonen Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksesta.

Joku ei halua seksiä koskaan, toinen taas monta kertaa päivässä. Molemmat ääripäätkin ovat normaaleja.

– Seksiriippuvuudesta tai pakonomaisesta seksin harrastamisesta puhutaan silloin, kun se alkaa olla pakkomielle tai se häiritsee ihan normaaleja elämän toimintoja eli vaikka työssäkäyntiä, harrastamista tai sosiaalisia kontakteja.

Pohdi laatua, älä määrää

Onko seksielämäni sellaista kuin toivonkin sen olevan vai puuttuuko siitä jotain? Vai onko siinä kenties jotain liikaa? Mitä seksi merkitsee juuri minulle?

Seksikertojen määrän laskemisen sijaan kannattaa pohtia muun muassa näitä kysymyksiä.

– Tämä keskustelu kannattaa laajentaa käytäväksi myös kumppanin tai kumppanien kanssa. Seksuaalisuushan on sitä, mitä olemme, ja seksi sitä, mitä me teemme, Böhling-Salonen sanoo.

Muutakin kuin yhdyntää

Yhdyntäkeskeisyydestä olisi Bohling-Salosen mukaan syytä vihdoin päästä eroon.

– Seksihän on niin paljon muutakin. Hyväilyä, kosketusta, hellää hierontaa, suutelua, silmiin katsomista, toiseen sulamista. Suuseksiä puolin ja toisin, erilaisilla seksileluilla leikittelyä, käsin kiihottamista. Joillekin penetraatio on juuri se nautinnon huippu, mutta sitä ei ole pakko tavoitella, mikäli se ei tunnu omalta jutulta.

Kaikki eivät edes pidä penetraatiosta, vaikka seksistä pitävätkin.

– Joskus seksihetkeen osallistujat voivat esimerkiksi tyydyttää itsensä kumppaninsa nähden, vaikka yhtä aikaa.

Ihan pelkkä koskettaminenkin on ihmiselle merkityksellistä. Koskettaminen lisää muun muassa ”rakkaushormoni” oksitosiinin tuotantoa.

Mikäli elää läheisessä, intiimissä ihmissuhteessa, voi kokeilla vaikka flirttailun voimaa.

– Monesti jo pidempi silmiin katsominen herättää kumppanissa kiinnostuksen. Vihjailevien viestien lähettäminen toiselle työpäivän aikana tekee usein ihmeitä. Mikäli molemmat pitävät esimerkiksi seksikkäistä alusvaatteista, niihinkin voi panostaa. Tai jotain muuta, mikä mieltä kiihottaa.

Pienellä flirtillä tai vaikka seksikkäillä alusvaatteilla voi esimerkiksi viritellä haluja.­

Kaikkia ei kiinnosta

Ikää tarkastellessa seksuaalisesti aktiivisimpia näyttävät olevan nuoret aikuiset. Ilta-Sanomien kyselyn mukaan esimerkiksi 26–35-vuotiaista seksiä harrastaa viikoittain liki 60 prosenttia.

Seksuaalinen aktiivisuus ei silti välttämättä riipu juuri iästä eikä sukupuolesta.

– Kaikista sukupuolista löytyy seksuaalisesti kovin aktiivisia ihmisiä, kuin myös heitä, joita seksi ei kiinnosta lainkaan. Ja kaikkea siltä väliltä. Nuorempi väestö saattaa olla hieman seksuaalisesti aktiivisempaa kuin vanhempi väki, kuten kyselyn vastauksetkin kertovat.

Toisaalta varttuneemmassa väessäkin löytyy innokkaita seksinharrastajia, joilla peitto heiluu aina yhtä kiihkeästi.

– Vastaanotollani kuulen usein, kuinka pidempään parisuhteessa olleet ihmiset ovat kadottaneet kipinän ja seksuaalisen halun toista kohtaan. Näin toki voi käydä, ja elämän aallokossa seksuaalisuus, seksi ja halu voivat jäädä kaiken muun jalkoihin. Silloin pyydän paria pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan ja sitä, mitkä asiat kiihottavat ja lisäävät halua.

On myös hyvä miettiä, mikä latistaa haluja. Haluttomuus voi juontaa juurensa esimerkiksi stressistä, erektioon liittyvistä pulmista tai mielenterveysongelmista.

– Näistä yhdessä keskusteleminen antaa ymmärrystä kumppania ja itseä kohtaan ja voi avata suuriakin haluttomuuden solmuja. Olen myös usein kohdannut kumppanuksia, joiden seksielämä on vielä 40 tai 50 vuoden jälkeenkin kiehtovaa ja antoisaa.

 Sooloseksin avulla voi opetella rauhassa ja turvallisesti, mistä itse pitää, miten haluaa tulla kosketetuksi ja mikä itseä kiihottaa. Se on turvaseksiä parhaimmillaan.

Miehet harrastavat enemmän sooloseksiä

Itsetyydytys, sooloseksi, masturbointi, runkkaaminen – rakkaalla lapsella on monta nimeä!

IS:n kyselyn mukaan miehistä 38 prosenttia harrastaa sooloseksiä monta kertaa viikossa, naisista 23 prosenttia.

– Saattaa olla, että miehet harrastavat sitä enemmän kuin naiset tai sitten miehet ”myöntävät” sen helpommin kuin naiset. Ei kuitenkaan ole vielä hirveän paljon aikaa siitä, kun itsetyydytys oli likaista ja suuri häpeän aihe, syntikin. Ja onko niin, että se on kuitenkin perinteisesti ollut hyväksyttävämpää miehillä kuin naisilla?

Toisaalta – kyselyn tuloksiin verrattuna ehkä hieman ristiriitaisestikin – naisten seksilelut tuntuvat Böhling-Salosen mukaan olevan hyväksytympiä kuin miesten.

– Seksileluja käyttävä mies koetaan edelleenkin olevan ”säälittävä runkkari”, vaikka asia ei todellakaan ole niin. Harvoin kuitenkin näkee vaikkapa seksilelukutsuja, jotka olisi suunnattu vain miehille. Jokunen poikkeus on kyllä ilokseni jo tullut vastaan.

Seksilelukutsut naisten kesken näyttävät olevan ”sopivampia”, ja nykyisin kutsuja on myös pariskunnille.

Alla olevista grafiikoista voit tarkastella seksin ja sooloseksin tiheyttä ikäryhmittäin ja sukupuolittain.

”Turvaseksiä parhaimmillaan”

Nuoria kannustetaan harrastamaan seksiä itsensä kanssa ennen kumppanin mukaan ottamista.

– Sooloseksin avulla voi opetella rauhassa ja turvallisesti, mistä itse pitää, miten haluaa tulla kosketetuksi ja mikä itseä kiihottaa. Se on turvaseksiä parhaimmillaan.

Sooloseksiä voi harrastaa Böhling-Salosen mukaan niin paljon kuin sielu sietää, kunhan se ei muutu pakkomielteiseksi tai häiritse normaalia elämää, kuten työssäkäyntiä ja opiskelua, harrastuksia.

– Mikäli et esimerkiksi ehdi enää töihin ajoissa tai kerkiä tapaamaan kavereita, koska pitää runkata, niin silloin täytyisi hälytyskellojen soida.

Sooloseksi auttaa tuntemaan oman nautinnon

Sooloseksiä kannattaa harrastaa myös siksi, että se pitää yllä seksuaalista halua ja mahdollistaa seksuaalisen nautinnon kokemisen – vaikka silloin, kun kumppania ei ole tai kun parisuhteen seksi on suvantovaiheessa.

– Se auttaa tutustumaan omaan seksuaalisuuteen, kehoon ja sen reaktioihin.

Orgasmi vapauttaa oksitosiinia ja dopamiinia, joilla on muun muassa mielialaa parantava vaikutus.

– Masturboinnin avulla oppii uudelleen tuntemaan ja hyväksymään itsensä. Voi olla, että nautinnon saaminen on muuttunut tai haluaakin erilaista kosketusta kuin ennen. Näitä ei voi tietää, mikäli ei itse kokeile ensin. Tämän jälkeen voi opettaa kumppanille ”uudet käyttöohjeet”.

Itsetyydytys saattaa myös parantaa seksuaalista itsetuntoa sekä helpottaa/madaltaa kynnystä seksin harrastamiseen toisen ihmisen kanssa.

Ilta-Sanomat selvitti ihmisten seksikokemuksia ja -ajatuksia verkkokyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 11 390 ihmistä. Kysely tehtiin 4.-8. kesäkuuta 2020.

Football news:

Insigne failed to score all 3 penalties for Juventus for Napoli
Man City are back on top. We will fight to the end! Manchester City defender Alexander Zinchenko commented on the return of the club to the first place in the Premier League table after the victory over Aston Villa (2:0) in the postponed match of the 1st round
Noyer repeated the record of the Kahn, after a 196-th dry match in the Bundesliga
Ronaldo is the best in history for goals in official matches. He beat Bytsan, scoring 760th goal
Bayern won the 1st round of the Bundesliga. The gap from Dortmund - 10 points, from Leipzig-4
Bayern's negotiations with Musiala are at an impasse. Manchester United, Liverpool and Man City are monitoring the situation
Now you can just leave the players behind the offside line? This is a farce. Aston Villa coach Smith on the refereeing of the match with City