Kuntavaaleihin on alle kolme kuukautta aikaa, ja puolueiden ehdokashankinta käy kiivaimmillaan. Ehdokashankinta on pisimmällä perussuomalaisilla ja sdp:llä. Kokoomus ja varsinkin keskusta ovat vielä kaukana tavoitteistaan.

Mielipidemittausten perusteella näyttäisi siltä, että kuntavaalit ovat kahden kauppa: sdp ja perussuomalaiset kisaavat suuriman puolueen tittelistä. Kuntavaalien tulos ei kuitenkaan aina mene valtakunnallisten gallupien mukaan. Tulos riippuu ehdokkaista, äänestysaktiivisuudesta, jopa säästä ja tänä keväänä myös koronasta.

Viime kuntavaaleissa kokoomus sai eniten ääniä. Tuoreimmissa gallupeissa kokoomuksen kannatus on ollut kuitenkin vain 16–17 prosentin luokkaa, mikä on kaukana perussuomalaisten ja demarien yli 20 prosentin kannatuksesta.

Kokoomus on tehnyt sisäisen selvityksen siitä, mistä se löytäisi eniten potentiaalisia äänestäjiä (HS 14.1.). Selvityksen mukaan sinivihreät ja liberaalit arvot purevat vain suurissa kaupungeissa. Tärkein kamppailu käydään perussuomalaisten kanssa, minkä vuoksi kokoomus on päättänyt kirkastaa perusporvarillista ja melko arvokonservatiivista viestiään.

Helsingissä kokoomus taistelee kuitenkin valtapuolueen asemasta vihreiden kanssa. Viime vaaleissa kokoomuksen voiton varmisti Jan Vapaavuoren lähes 30 000 äänen henkilökohtainen äänisaalis. Vihreiden Anni Sinnemäki jäi toiseksi vajaalla 8 900 äänellään.

Helsingissä kokoomus tarvitsisi Jan Vapaavuoren tilalle yhtä valovoimaisen pormestariehdokkaan säilyttääkseen valta-asemansa. Ennakkosuosikki on Kirsi Piha, jonka päätöstä kisaan lähdöstä odotetaan vielä tämän viikon aikana.

"Helsingissä kokoomus tarvitsisi Jan Vapaavuoren tilalle yhtä valovoimaisen pormestariehdokkaan säilyttääkseen valta-asemansa. Ennakkosuosikki on Kirsi Piha."

Keskusta sai viime kuntavaaleissa eniten valtuustopaikkoja, mutta silläkin on vaikeuksia säilyttää asemaansa. Keskustan kannatus on gallupeissa pudonnut 10–11 prosentin tuntumaan. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko myönsi viime viikolla eduskuntaryhmän talvikokouksessa, että puolueen kannatus on ollut tasaista harmaata viivaa.

Keskustakin nimesi päävastustajakseen perussuomalaiset. Saarikon mukaan kuntavaaleissa ratkaistaan, kumpi johtaa jatkossa maakuntia: keskusta vai perussuomalaiset.

Keskustan menestys riippuu paljon ehdokasasettelusta. Onnistuuko puolue löytämään nuoria ehdokkaita ikääntyvien valtuutettujen tilalle muuttotappioista kärsivillä maaseutupaikkakunnilla? Moni keskustalainen on yhä suivaantunut puolueen menosta vihervasemmistolaiseen hallitukseen ja äänestää mieluummin muita puolueita.

Perussuomalaiset johtaa gallupeja, mutta puolue on yleensä menestynyt kuntavaaleissa heikommin kuin gallupit antavat ymmärtää. Aktiivinen ehdokashankinta antaisi kuitenkin viitteitä siitä, että nämä vaalit puolue on päättänyt ottaa tosissaan. Sekin, että muut puolueet nimeävät halla-aholaiset päävastustajakseen, sataa lopulta perussuomalaisten laariin.