Ruuan hinta nousee, mutta maatalousyrittäjien tulot laskevat reippaasti. Tämä selviää Pellervon taloustutkimuksen PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteesta.

Tänä vuonna maatalousyrittäjien tulot putoavat jopa viidenneksellä. Vuodelle 2022 pudotusta tullee vajaat kymmenen prosenttia.

Suurin syy tälle on heikko sato ja sitä myötä nousseet kustannukset. Joidenkin raaka-aineiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet.

– Heikko sato nostaa edelleen rehujen hintaa ja lisää kotieläintilojen kustannuksia, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Sikatiloilla erityisen vaikeaa

Lihan kokonaiskulutus on Suomessa laskusuunnassa. Tämä näkyy etenkin sianlihan kulutuksen vähenemisenä. Markkinoilla on tällä hetkellä vähemmän kysyntää kuin tarjontaa sianlihasta, mikä painaa tuottajahinnat laskuun.

Sianlihan kulutus Suomessa on vähenee tasaisesti. Kuvituskuva. ANNA JOUSILAHTI

Naudanlihan kulutuskin on laskussa, joskaan ei yhtä jyrkässä. Toisaalta siipikarjan kulutus kasvaa Suomessa ja on mahdollista, että ensi vuoden aikana se ohittaa sianlihan kulutusmäärissä.

Viljasato jää heikoksi

Kaikki viljalajit ovat kärsineet tänä vuonna kuivuudesta. Pahiten kesän kuumuudesta kärsi ohrasato, joka on tänä syksynä noin neljänneksen tavanomaista pienempi. Lisäksi ohran laatu on monin paikoin heikko.

Kuivuus on heikentänyt tämän vuoden viljasato. Kuvituskuva. JUSSI MUSTIKKAMAA

Kaurasato tulee jäämään noin viidenneksen normaalista. Vehnä- ja ruissadot ovat tänä vuonna kohtuulliset. Viljalajien hintojen odotetaan nousevan ainakin kauran ja vehnän osalta.

Ruoan hinta nousee - maatalousyrittäjien tulot laskee

Suomessa ruuan hinnan vaihtelut eivät korona-aikana ole olleet yhtä suuria kuin EU:ssa keskimäärin. PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg arvioi, että ensi vuonna nähdään rajumpi hintojen nousu.

– Ruuan hinnan nousu Suomessa on vuonna 2021 maltillista, noin 0,3 %, mutta se alkaa nopeutua jo loppuvuodesta. Ensi vuonna nousu on paljon nopeampaa, 1,8 %, eli enemmän kuin yleinen kuluttajahintojen nousu.

Pääasiallisina syinä hinnannousuille on muun muassa palkkakustannusten nousu ja kuluttajien ostovoiman paraneminen. Vaikka elintarviketeollisuuden liikevaihto kasvaa, putoaa maatalousyrittäjien tulot siitä huolimatta.

Kilpailu kiristyy

Elintarvikealalle on kuitenkin tiedossa kiristyvää kilpailua, kun ruuan verkkokauppaan keskittynyt norjalainen Oda aloittaa toimintansa Suomessa tämän vuoden lopulla.

Norjalainen ruokaverkkokauppa Oda saapuu Suomen elintarvikemarkkinoille loppuvuodesta 2021. ANNE VALEUR

Uuden ruokakauppaketjun tulo markkinoille saattaa saattaa luoda tiukkaakin hintakilpailua toimijoiden välille. Edellisen kerran Suomen ruokakaupan markkinat muuttuivat, kun saksalainen Lidl-ketju avasi ensimmäisen myymälänsä yli 20 vuotta sitten.