Finland

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä jonkinasteisessa karanteenissa uudenlaisen koronaviruksen takia.

The New York Times kertoo, että noin 760 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu ympäri Kiinaa. Rajoitukset koskevat noin puolta maan asukkaista.Koronakaranteenien tiukkuus vaihtelee alueittain. Joissakin paikoissa ihmisten ei anneta poistua kotoaan ollenkaan, joissakin rajoitetaan lähinnä kaupungista lähtemistä.

Jotkut kaupungit ovat vieneet kontrolloinnin äärimmäisyyksiin: esimerkiksi Hangzhoussa ihmisiä ei ole paikoin päästetty lähtemään kotoaan edes lääkäriin.Karanteenialueiden valvonnassa auttavat naapuripartiot.

Niin sanotut naapurikomiteat toimivat Kiinassa asukkaiden ja viranomaisten välikätenä, ja niiden jäsenet vahtivat, että ihmiset noudattavat sääntöjä viruksen torjunnassa.

Kiinalaisten paikallislehtien mukaan esimerkiksi Hubein maakunnassa partioi 330 000 naapurivalvojaa, Sichuanissa 308 000.Apuna käytetään myös mobiilisovelluksia. Kiina on kehittänyt sovelluksen, johon kansalaiset syöttävät nimensä ja henkilötunnuksensa. Vastineeksi käyttäjät saavat tiedon siitä, ovatko he olleet tekemisissä koronaviruksen kantajan kanssa esimerkiksi lentokoneessa, junassa tai bussissa.

Joissain kaupungeissa asukkaat myös skannaavat puhelimillaan QR-koodeja, jotta viranomaiset pysyvät kartalla siitä, missä ihmiset liikkuvat.


Moni kiinalainen tekee nyt etätöitä karanteenin takia. Esimerkiksi suomalaisen Supercellin pääomistaja Tencent on kehottanut työntekijöitään Kiinassa pysymään kotona, samoin verkkokauppajätti Alibaba.

Työtapojen muutos näkyi heti sovelluskaupassa. Alibaban kehittämä työntekosovellus DingTalk pomppasi helmikuussa Kiinan ladatuimmaksi, analytiikkayhtiö App Annie kertoo.

Sovelluksen avulla työnantajat voivat valvoa alaistensa työtunteja ja gps-paikannustietoja. Sen lisäksi DingTalkissa voi muun muassa viestitellä ja soittaa videopuheluita.Kiinan sosiaalisessa mediassa osa ihmisistä kertoo turhautuneensa työnantajiensa etätyövalvontaan. Joitakin työntekijöitä on esimerkiksi pyydetty lähettämään itsestään selfie puolen tunnin välein tai pitämään työpäiväkirjaa.

Lue myös: Hongkongissa ja Manner-Kiinassa elävät suomalaiset kertovat, millaista on viruksen hiljentämä arki

Koronakaranteenit ajavat ihmisiä mitä mielikuvituksellisimpiin ajanviettotapoihin. Kiinan somekanavissa jaetaankin vinkkejä siihen, miten keksiä tekemistä neljän seinän sisällä.

Kiinalainen Pan Shancu kertoi lauantaina juosseensa noin puolentoista maratonin pituisen matkan asunnossaan kiertämällä pientä lenkkiä.

”Jos en juokse pitkään aikaan, tulee levottomat jalat” Pan kertoi uutistoimisto AFP:lle puhelimitse kotoaan Hangzhousta.

Kiinan kommunistipuolue on lanseerannut kampanjan, jossa maan olympiaurheilijat opastavat ihmisiä pysymään kunnossa, vaikka nämä joutuvat olemaan sisätiloissa. Pöydät, tuolit ja jopa ovenkarmit voivat toimia treenin apuvälineinä.


Vielä on liian aikaista sanoa, toimivatko Kiinan laajamittaiset karanteenit.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä ihmisten eristäminen voi johtaa siihen, että sairastuneet eivät hae apua, jolloin virusta on vaikeampi kontrolloida.

Kiinan kansallisen terveyskomitean mukaan karanteenit toimivat. Sunnuntaina Kiinassa todettiin hieman vähemmän koronavirustartuntoja kuin lauantaina.

”Koronaviruskontrollien vaikutus näkyy”, komitean tiedottaja Mi Feng sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Koronavirustartuntoja on nyt todettu Manner-Kiinassa ainakin 68 500. Kuolleita on 1 665. Muualla maailmassa tartuntoja on todettu noin 500 ja kuolonuhreja neljä.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että virusepidemian leviämistä on vielä mahdotonta ennustaa. Järjestön asiantuntijat ovat yhä erittäin huolissaan Kiinan kasvavasta tartuntamäärästä.