logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Kymmenet miljardit aavikkokulkusirkat aiheuttavat historiallisia tuhoja Itä-Afrikassa – ”Ne ovat syöneet kaiken”

Invaasio on FAO:n mukaan Etiopiassa pahin 25 vuoteen ja Keniassa pahin 70 vuoteen.

Itä-Afrikkaa piinaa historiallinen heinäsirkkainvaasio. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) arvion mukaan Keniassa pörrää noin 2 400 neliökilometrin kokoinen heinäsirkkaparvi, jossa voi olla jopa 200 miljardia sirkkaa. Al Jazeera vertaa, että parvi on lähes Moskovan kokoinen.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että valtava heinäsirkkojen määrä saattaa osoittautua katastrofaaliseksi alueelle, jota ovat kurittaneet hiljattain kuivuus ja kovat tulvat. YK onkin vaatinut kansainvälistä apua heinäsirkkainvaasion torjumiseksi.

Sirkat ovat jo nyt ehtineet tuhota satoa kymmenien tuhansien hehtaarien alueelta.

Heinäsirkat ovat alueella epäsäännöllisesti toistuva vitsaus. 1900-luvulla on ollut kaikkiaan kuusi suurta invaasiota, joista viimeisin oli CNN:n mukaan vuonna 2007. Tuolloin sirkkoja oli kuitenkin huomattavasti tämänhetkistä vähemmän.

Tämänhetkinen invaasio on FAO:n mukaan Etiopiassa pahin 25 vuoteen ja Keniassa pahin 70 vuoteen.

Paikallinen maanviljelijä kertoi perjantaina uutistoimisto AP:lle, että jopa lehmät ihmettelevät, mitä oikein tapahtuu.

– Maissi, durra, lehmänpapu... Ne ovat syöneet kaiken, maanviljelijä kertoi.

Kukin heinäsirkka syö joka päivä oman painonsa verran kasveja. FAO:n mukaan Pariisin kokoinen heinäsirkkaparvi syö päivässä yhtä paljon kuin puolet Ranskan väestöstä.

Paimen piteli aavikkokulkusirkkaa kädessään Nakwamurun kylässä Keniassa.

Sirkat kerääntyivät pensaikkoon Leratan kylässä.

Jos invaasiota ei saada taltutettua, heinäsirkkojen määrän arvellaan 500-kertaistuvan kesäkuuhun mennessä. Sirkat saattavat levitä Ugandaan ja Etelä-Sudaniin ja tuhota kasveja ja laidunmaata alueella, joka on yksi maailman köyhimmistä ja haavoittuvimmista. Se voi johtaa valtavaan, kymmeniä miljoonia ihmisiä koskettavaan ruokaturvaongelmaan ja aliravitsemukseen.

FAO yrittää torjua tuholaisia suihkuttamalla kasveja hyönteismyrkyillä lentokoneista. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten tehokasta torjunta on. YK:n mukaan tarvitaan noin 70 miljoonaa dollaria, jotta torjunta-aineita saadaan ruiskutettua riittävästi.

– Kun sateet alkavat maaliskuussa, sikiää uusi heinäsirkkojen aalto. Siksi nyt on paras aika kontrolloida parvia, turvata ihmisten toimeentulo ja ruokaturva ja välttää ruokakriisin paheneminen entisestään, sanoi FAO:n Itä-Afrikan aluekoordinaattori David Phiri.

Kenialaisen Samburu-heimon tytöt hätistivät heinäsirkkoja karjansa kanssa lähellä Larisolon kylää.

Aavikkokulkusirkat pystyvät lisääntymään ja matkustamaan pitkiä matkoja nopeasti.

Syy siihen, miksi heinäsirkkoja on nyt lähes ennennäkemätön määrä, piilee epätavallisissa ilmasto-olosuhteissa. Vuonna 2019 alueella oli poikkeavan voimakkaita sateita, joiden seurauksena heinäsirkoille kehittyi suotuisat olosuhteet lisääntyä ja levitä. Samalla myös tuhoutui suuria satoalueita.

Itä-Afrikka ei ole kuitenkaan ainoa alue, jota hyönteiset piinaavat. BBC:n mukaan myös esimerkiksi Intiassa, Iranissa ja Pakistanissa saatetaan keväällä nähdä suuria heinäsirkkaparvia.

Themes
ICO