Finland

Lääketiede | Elimistö rasittuu avaruudessa matkatessa: luut haurastuvat, näkö heikkenee ja keho ikääntyy

Elimistö rasittuu avaruudessa matkatessa: luut haurastuvat, näkö heikkenee ja keho ikääntyy

Avaruudessa oleilu vahingoittaa soluja. Osa muutoksista voi olla pysyviä.

Yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly vietti Kansainvälisellä avaruusasemalla vuoden.­

Ihminen ei ole kehittynyt elämään painottomassa tilassa avaruudessa 30 000 kilometriä tunnissa kiitävän peltipurkin sisällä. Tällaisiin oloihin astronautit joutuvat kuitenkin sopeutumaan Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Painottomuus rasittaa elimistöä, ja suojaustenkin läpi tunkeutuva säteily voi ennen pitkää aiheuttaa syöpää ja tuhota hermosoluja.

Ihminen on tottunut Maan painovoiman puristukseen. Ilman sitä lihakset surkastuvat ja luut haurastuvat. Avaruudessa ihmisen luista katoaa massaa noin prosentin verran joka kuukausi, saman verran kuin ikäihmisen luusto ohenee vuodessa.

Veri ja kehon nesteet eivät kierrä normaalisti. Veri pakenee jaloista, ja ylävartalo sekä kasvot turpoavat. Kallon sisäinen paine heikentää näköä. Jotkut astronautit ovat kärsineet näköhäiriöistä vielä Maahan palattuaankin.

Veritulpan riski lisääntyy. Eräs astronautti sai pari vuotta sitten avaruusasemalla veritulpan kaulaansa. Onneksi matkassa oli verenohennuslääkkeitä.

Avaruuden vaikutuksia astronauttien terveyteen tutkitaan nyt paljon, kun avaruusjärjestöt suunnittelevat Kuuhun palaamista ja ihmisen lähettämistä jopa Marsiin.

Cell-tiedelehdessä ja sen sisarjulkaisuissa ilmestyi äskettäin laaja tutkimusrypäs aiheesta.

Tietokoneella laadittu havainnekuva Kansainvälisestä avaruusasemasta ja Maasta.­

Yhdessä tutkimuksessa tarkasteltiin 59 astronautin veri- ja solunäytteitä ja havaittiin, että erityisesti solujen energiatehtaisiin eli mitokondrioihin kohdistuu avaruudessa kovaa rasitusta. Kun mitokondrioiden toiminta häiriintyy, vaikutus ulottuu koko elimistöön.

”Löysimme mekanismin, joka selittää monenlaisia muutoksia kehossa. Kaikki menee pois tolaltaan, ja syy löytyy mitokondrioiden toiminnasta”, kertoo tutkimuksen päätekijä Afshin Beheshti Nasan tiedotteessa.

Ihmisen geenien toiminta myös muuttuu, ja astronauteilla havaittiin dna-vaurioita.

Ympäristö aiheuttaa niin sanottuja epigeneettisiä muutoksia, eli tietyt geenit toimivat aktiivisemmin ja toiset heikommin. Tämä vaikuttaa muun muassa lihaksiin ja immuunijärjestelmään.

Astronauttien rasva-aineenvaihdunta ja maksan toiminta myös häiriintyivät. Niin sanotun pahan kolesterolin eli ldl:n määrä lisääntyi, ja hyvän hdl-kolesterolin määrä väheni.

Erityisen kiintoisa havainto on, että kromosomien päissä olevat telomeerit näyttävät pidentyvän avaruudessa, kun niiden luulisi lyhentyvän. Tämä havaittiin jo aiemmin Nasan kaksostutkimuksessa, kun astronautti Scott Kellyn elimistön toimintaa verrattiin hänen kaksosveljeensä. Kelly vietti peräti vuoden Kansainvälisellä avaruusasemalla. Identtinen kaksosveli odotteli maan kamaralla.

Telomeerit suojaavat kromosomeja, kun solut jakautuvat. Ihmisen ikääntyessä telomeerit kuitenkin lyhenevät ja lopulta solut kuolevat, kun suojatuppi on kulutettu loppuun. Mitä pidemmät telomeerit siis ovat, sitä parempi.

Telomeerien pidentyminen avaruudessa ei ole kuitenkaan hyvä uutinen. Se aiheutuu ilmeisesti oksidatiivisesta eli hapetusstressistä, ja Maahan palattuaan astronauttien telomeerit kutistuivat lopulta aiempaa lyhyemmiksi.

Muutokset eivät välttämättä ole hengenvaarallisia, mutta ne osoittavat, että ihmisen keho rasittuu ja solut ikääntyvät avaruudessa tavallista nopeammin. Osa muutoksista voi myös jäädä pysyviksi.

Football news:

Koeman before Rayo: The Cup is the shortest path to the trophy, but it did not get easier because of the relegation of Real Madrid and Atletico
Messi and his family take French lessons. Why teach him to go to the City? Canal+ journalist about the forward at PSG
Johnson on Lampard's resignation: In the world of results, it doesn't matter who you are - Mr. Chelsea or not
Alexander Golovin: Kovac is a competent specialist. Excellent work with him
Arsenal want to play the Europa League away match with Benfica on a neutral field due to a possible ban on flying to Portugal
Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February