Finland

Lahden putka­pahoinpitelystä tuomitun poliisin tuomio lieveni hovissa

Hovioikeuden mukaan uhrin hengenvaarallinen tilanne aiheutui huolimattomuudesta eikä tahallisuudesta.

Itä-Suomen hovioikeus lievensi Hämeen poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin saamaa tuomiota torstaina. Asiassa oli kyse Lahden poliisiasemalla vuonna 2019 olleesta poliisin kiinnipitotilanteesta, jossa kiinni otetun miehen hengitys estyi hengenvaarallisesti.

Poliisimiehen tuomio lieveni hovissa sakkorangaistukseksi törkeästä vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen tuloillaan 80 päiväsakosta tulee maksettavaksi 3 200 euroa.

Aiemmin mies tuomittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen käsiraudoissa olleen ihmisen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että poliisi ei syyllistynyt tahalliseen pahoinpitelyrikokseen.

Hovioikeuden mukaan poliisi aiheutti huolimattomuudellaan kiinni otetun miehen hengityksen estymisen, tajunnan menettämisen ja elottomaksi menemisen. Näin ollen hänet tuomittiin törkeästä vammantuottamuksesta.

Hovi: Suurempaa voimankäyttöä kuin mikä olisi ollut tarpeen

Hovioikeuden mukaan poliisi painoi jalallaan maassa mahallaan maanneen miehen yläselkää lähes puolentoista minuutin ajan. Poliisi jatkoi oikeuden mukaan painamista, vaikka maassa maannut mies oli jo lopettanut aiemmin aloittamansa poliisin voimakkaan vastustamisen.

– (Uhri) on mennyt tilanteessa elottomaksi, ja hänelle on aiheutunut hengenvaarallinen tila, kirjoittaa hovioikeus tuomiossaan.

Virkavelvollisuuden rikkomiseen hovioikeus katsoo poliisin syyllistyneen arvioimalla voimankäytön tarpeen suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa olisi ollut.

– (Tuomitun) on hänen koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella täytynyt tiedostaa käyttävänsä tilanteessa suurempaa voimaa kuin mihin voimankäyttöä koskevat säännökset ja ohjeistukset olisivat oikeuttaneet, hovioikeus totesi.

Kiinnipitotilanteessa oli tuomitun poliisin lisäksi mukana vähintään viisi poliisia tai vartijaa, kirjoittaa hovioikeus. Jutussa oli syytettynä myös kaksi vartijaa, joiden syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Hovioikeus ei muuttanut käräjäpäätöstä vartijoiden osalta.

Football news:

Coach of Finland before Belgium: We can even take the first place in the group. Just fantastic
Atalanta can offer 20 million euros to Bologna for the defender of the Japanese national team Tomiyasu
De Bruyne, Eden Hazard and Witzel will start against Finland, Thorgan Hazard will not play due to injury
Chalhanoglu on Euro exit: Turkey has a young team, it will progress
Vladimir Petkovic: Switzerland is upset with third place. We can only wait
Vidal and Medel will be fined for visiting a hairdresser in a hotel in Chile. The federation did not confirm the story with prostitutes
Javi Martinez moved to Qatar