Finland

Lähisuhde­väkivaltajuttujen salaamista ajanut korkea-arvoinen poliisi pahoinpiteli naisystävänsä – Helsingin poliisi erotti rikostarkastajan kuukaudeksi

Helsingin poliisi on erottanut kuukauden määräajaksi kumppaninsa pahoinpitelystä tuomitun rikostarkastajan. Miehen saama tuomio herätti huomiota sen takia, että Helsingin poliisin päällystöön kuuluva rikostarkastaja oli toisessa yhteydessä ajanut lähisuhdeväkivaltaa koskevien juttujen salaamista.

Poliisilaitos otti päätöksessään huomioon sen, että Jouni J. Niskanen oli jo siirretty toisiin tehtäviin. Hänet alennettiin rikosepäilyjen takia rikoskomisarioksi. Siirto tiesi tuhansien eurojen palkanalennusta.Lisäksi poliisilaitos antoi painoa asian saamalle julkisuudelle.

”Tapahtumia on esitelty näkyvästi tiedotusvälineissä, tuoden poikkeuksellisella tavalla esiin Niskasen henkilöllisyys. Sen lisäksi, että asian saama julkisuus on kuormittanut Niskasta itseään, on siitä aiheutunut kärsimystä myös hänen läheisilleen”, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen totesi päätöksessään.Kopperoisen mukaan varoitus ei kaikesta huolimatta olisi ollut riittävä virkamiesoikeudellinen seuraamus ottaen huomioon miehen asema ja tehtävät poliisilaitoksella.

”Väkivaltaista käyttäytymistä ilmentävään rikokseen syyllistyminen on lähtökohtaisesti erityisen moitittavaa. Poliisimiehen tekemänä tämän kaltainen rikos on omiaan vaarantamaan vakavalla tavalla luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon”, päätöksessä todetaan.

Niskasen saama sakkotuomio on lainvoimainen, koska kukaan osapuolista ei valittanut siitä hovioikeuteen. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Niskasen joulukuussa 40 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan maksettavaa tuli runsaat 2 000 euroa.Niskanen oli ajanut lähisuhdeväkivallan salaamista. Hän esitti oikeudelle toisessa oikeusjutussa asiantuntijalausunnon, jonka mukaan poliisin pitäisi salata kaikki perheväkivaltajuttujen esitutkintapöytäkirjat kannesta kanteen.

”Selvää lienee, että myös kodin ulkopuolella tapahtuneissa puolisoiden välisissä rikoksissa ja riitelytapauksissa etenkin yksityiselämään liittyen on kyse heidän välisestään suhteesta”, todetaan Niskasen laatimassa lausunnossa.

Hän kirjoitti lausunnon ennen kuin hän itse päätyi epäillyksi väkivaltarikoksista.Pahoinpitelytuomioon johtanut tilanne tapahtui maaliskuun lopulla aamuyöstä Helsingin keskustassa. Niskanen riiteli seurustelukumppaninsa kanssa, kun väliin tuli ulkopuolinen mies.

Rikostarkastaja tönäisi miestä Kaivopihalla niin, että tämä kaatui maahan.Väkivalta jatkui Asema-aukiolla, jonne rikostarkastajan naisystävä oli kävellyt. Kaatunut mies käveli niin ikään Asema-aukiolle, jossa tilanne miesten välillä kävi yhä kuumana.

Valvontakameratallenteesta näkyy, kuinka rikostarkastaja tämän jälkeen lyö yhtäkkiä naisystäväänsä avokämmenellä kasvoihin. Iskun voimasta seurustelukumppani kaatuu.

Oikeus tuomitsi Niskasen seurustelukumppanin pahoinpitelystä ja väliin tulleen miehen lievästä pahoinpitelystä.