Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Lapin Jokeriksi” epäillyn miehen synkkä tausta: Järjesti auto­liikkeen tuhopolton, koska oli tyytymätön Audinsa korjaukseen

Lapin käräjäoikeudessa käsitellään koko syksyn ajan laajaa huumerikosvyyhtiä, jonka pääepäillyksi erikoissyyttäjä on nimennyt 34-vuotiaan lappilaismiehen.

Pörhön autoliike paloi Keminmassa syyskuussa 2015. 29-vuotias mies tuomittiin pari vuotta myöhemmin tuhotyöstä ja muista rikoksista kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjän mukaan mies on vuosien 2020 ja 2021 aikana johtanut pohjoisessa huumeliigaa, joka myi ja levitti valtavan määrän huumeita eri puolille eteläistä Lappia.

Organisaatioon kuului epäillyn päätekijän lisäksi viisi muuta miestä sekä luotettavasti tunnistamatta jääneitä henkilöitä. Yksi tunnistetuista toimi syytteiden mukaan päätekijän varamiehenä.

Syyttäjä vaatii päätekijälle 13 vuoden vankeustuomiota törkeistä huumausainerikoksista.

Lue lisää: Syyte: FBI:n haaviin jäänyt ”Lapin Jokeri” pyöritti valtavaa huumebisnestä – kotietsinnöissä löytyi kiväärejä ja dynamiittia

Ryhmän toiminnassa ovat syytteiden mukaan olleet keskeisessä roolissa salattuun viestinvaihtoon tarkoitetut SkyECC- ja Anom-laitteistot.

Liigan johtajan epäillään käyttäneen Anom-laitetta käyttäjätunnuksella "The Joker of Lapland", ”Lapin Jokeri”.

Pohjoisen huumejutussa on voitu hyödyntää Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n keräämiä tietoja eri maissa toimivien rikollisten salatusta viestienvaihdosta.

Pääepäillyksi mainittu ”Lapin Jokeri” kiistää kaikki häntä vastaan käräjäoikeudessa nostetut syytteet. Hän väittää, ettei mitään organisaatiota ole ollut olemassakaan. Kyseessä on hänen mukaansa ollut kaveriporukka, jolla on ollut yhteisiä harrastuksia.

Lapin Jokeriksi” epäilty mies on poliisille ja käräjäoikeudelle tuttu jo ennestään. Hänet tuomittiin vuonna 2017 Kemi-Tornion käräjäoikeudessa tuhotyöstä, lievästä tuontitavaraan ryhtymisestä, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta 6 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tuomiot liittyivät syyskuussa 2015 sattuneeseen tulipaloon, jossa tuhoutui Keminmaassa sijaitseva Pörhön autoliike, korjaamo ja autoja miljoonan euron edestä. Juttuun liittyi myös huumekauppaa.

Lappilaismies oli tuolloin 29-vuotias. Tuhotyöjutun syytetyistä osa on syytettynä myös laajassa huumerikosjutussa, jota Lapin käräjäoikeus parhaillaan käsittelee.

Autoliikkeen polttamisen motiivina oli oikeuden mukaan miehen tyytymättömyys autonsa korjaukseen.

Mies oli vienyt Audinsa korjattavaksi autoliikkeeseen, kun sen runko oli vääntynyt törmäyksessä. Mies ei ollut tyytyväinen korjaukseen eikä siihen, ettei autoa lunastettu.

Käräjäoikeuden mukaan ”Lapin Jokeri” suunnitteli tuhotyön apurinsa kanssa. He vastasivat apurien kuljettamisesta tekopaikalle ja sieltä pois sytyttämisen jälkeen.

Vankilatuomion saanut mies yllytti avustajansa osallistumaan tulipalojen sytyttämiseen kuittaamalla teoilla heidän huumevelkojaan.

Rovaniemen hovioikeus käsitteli tuomiota huhtikuussa 2018. Tuomio säilyi ennallaan.

Joulukuussa 2018 lappilaismies tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa huumausainerikoksesta 20 päivän vankeuteen. Hän jäi kiinni huumausaineen hallussapidosta Torniossa.

Huumausainerikos tapahtui miehen ollessa kuukauden mittaisella vapaalla tutkintavankeudesta.

Kuuden vuoden vankeustuomion saanut mies vapautettiin vankilasta elokuussa 2019.

Hän on omasta mielestään ollut poliisin tarkassa seurannassa syksyllä 2020, jolloin syyttäjä väittää hänen osallistuneen laajamittaiseen huumekauppaan Kemin seudulla.

Lue lisää: Poliisi autoliikkeen tuhopoltosta Keminmaassa: epäiltyinä joukko miehiä ja naisia