Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lauri ikuisti harvinaisen hetken: Näin ankerias saalistaa

Lauri Ylenius oli kävelemässä Vihantasalmen sillalla, kun hän huomasi vedessä pärskyttelevän valtavan määrän kaloja.

– Rantavedet olivat aivan mustanaan jos vaikka minkä merkkistä kalaa, Ylenius kertoo.

Siinä sitten hetken ihmeteltyään hänen silmänsä osuivat noin 60 senttimetriseen ankeriaaseen, joka lymyili pikkukalojen joukossa.

– Jonkin aikaa, kun oltiin seurailtu ankeriasta, se nappasi pikkukalan ja rupesi puputtamaan sitä. Hetken jo olin ihmetellyt, miksei se saalista kaloja ympärillä, mutta näköjään kiusaus kävi sille liian suureksi, Ylenius sanoo.

Käärmemäinen ankerias nappasi pikkukalan päivälliseksi. Lukijan kuva

Kuvan napannut Lauri Ylenius arvioi ankeriaan olleen noin 60-senttisen. Lukijan kuva

Ankerias on miltei kaikkiruokainen eläin. Pikkukalat ja pohjaeläimet ovat sen pääasiallista ravintoa, mutta WWF:n mukaan sille kelpaava myös etanat, ravut ja mahdollisesti jopa pienet hiiret ja linnunpoikaset.

Saalistamaan ankerias kuitenkin tapaa lähteä vasta yöllä. Ylenius nappasi kuvat ruokailevasta ankeriaasta puolen päivän aikaan.

– Onhan tämä ilmeisesti varsin harvinaista nähdä ankerias. Että tämmöinen kerran elämässä havainto, Ylenius sanoo.

Ankeriaan lajikanta on pienentynyt roimasti. Luonnonvarakeskuksen mukaan nuorten ankeriaiden määrä Euroopassa on vähentynyt 1980-luvun alusta noin sadanteen osaan. Ankerias onkin kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön IUCN määritelmien mukaan äärimmäisen uhanalainen maailmanlaajuisesti. Kannat ovat viimeisimpien tietojen mukaan edelleenkin heikkenemässä.