Finland

Lemmikit | Suuri osa pienistä lemmikkieläimistä ei sovi lapsiperheeseen

Suomen nykyinen laki ei kiellä eläimen myymistä lapselle.

Pienten lemmikkieläinten kysyntä on lisääntynyt koronapandemian aikana, arvioi Faunatar-ketjun kenttäpäällikkö, kauppias Elina Sirén.

Moni saattaa haluta hankkia lemmikin lapselle, mutta Sirén ja SEY Suomen eläinsuojelun vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist muistuttavat, että mikään lemmikki ei voi olla yksin lapsen vastuulla.

Tyypillisesti pieniä eläimiä ajatellaan lapsille sopiviksi lemmikeiksi, mutta koko ei kerro oleellista. Esimerkiksi kani tai hamsteri ei todennäköisesti viihdy ihmisen sylissä, mitä moni lapsi toivoo lemmikiltä, Sirén sanoo.

”Hamsteri on myös yöeläin, eikä sitä saa häiritä kesken unien. Sen kanssa ollaan illalla ennen kuin itse mennään nukkumaan.”

Marsut puolestaan ovat arkoja koville äänille, ja ne tarvitsevat lähelleen lajitoverin.

Esimerkiksi hiiret tai rotat voivat olla aloittelijoille sopivia lemmikkejä, jos mukana on vastuullinen aikuinen, puitteet ovat kunnossa, eläimen käyttäytymisestä tiedetään tarpeeksi ja on varmistettu, että se pääsee tarvittaessa kyseisen eläinlajin tuntevalle eläinlääkärille, Lindqvist sanoo. Ne tyypillisesti kesyyntyvät ja oppivat asioita herkkujen avulla nopeasti.

Hiiret ja rotat tarvitsevat kuitenkin aina lajitoverin ja ison häkin. Eläinsuojelulain mukaan hiiren pitopaikan minimikoko on 0,09 neliömetriä ja rotan 0,18 neliömetriä, mutta niin ahtaat tilat ovat eläimille aivan liian pieniä, Lindqvist sanoo.

Lemmikki on syytä hankkia kasvattajalta, joka on opettanut sen poikasesta saakka ihmisen käsittelyyn. Kesyrotta saattaa viihtyä sylissä, mutta rotta, joka ei ole tottunut ihmisen kosketukseen, todennäköisesti puree.

Suomen nykyinen laki ei kiellä eläimen myymistä lapselle, vaikka lemmikkieläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen mukaan lemmikkieläintä ei saa myydä alle 16-vuotiaalle ilman huoltajan lupaa. Asiaan tulee todennäköisesti muutos seuraavassa eläinten hyvinvointilaissa, eli jatkossa eläinten myyminen alle 16-vuotiaille olisi myös Suomen laissa kiellettyä, kertoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Tiina Pullola.

Faunatar-ketjuissa ei nytkään myydä eläimiä alle 18-vuotiaille ilman huoltajan suostumusta, Sirén kertoo.

Eläinkauppa-alalla on käytössä vapaaehtoinen omavalvontajärjestelmä nimeltään Eettisen eläinkaupan sertifikaatti. SEY Suomen eläinsuojelu on ollut toiminnassa mukana. Sertifikaatin saamisen ehtoihin kuuluu, että eläimiä ei myydä alaikäisille ilman huoltajan lupaa.

Elina Sirén sanoo, että moni eläinkauppaan tuleva lapsi on ottanut valtavasti selvää toivomastaan eläinlajista.

”Ihania tilanteita tulee välillä. Tietotaitoa voi olla uskomattoman paljon.”

Lisäksi lapsilla voi olla aikuista paremmin aikaa ja tahtoa keksiä eläimelle virikkeitä.

Lemmikkieläinten lajityypillistä käytöstä on alettu ymmärtää aiempaa paremmin, Sirén ja Lindqvist arvioivat. Todennäköisesti entistä harvempi pikkulemmikki viettää elämänsä häkissä lastenhuoneessa.

Football news:

Southgate on Phillips: Gives a slim midfield and allows you to play effectively in the attack of the four
Christian Eriksen: I won't give up. I want to understand what happened to me
Zinchenko about 2:3 with the Netherlands: It hurts to miss in the last minutes, but this is football
Dumfries about 3:2 with Ukraine: The most beautiful goal of my career, but not my best game
I saw the best Euro match with my own eyes. Ukraine respect for the character, the Netherlands-for the power and class
My mother didn't eat in the evenings because she left everything to us. New England star Calvin Phillips
Wijnaldum celebrated a goal for Ukraine in the style of van Dijk. He has already done so-constantly supports a friend