Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liikenne rauhoittui itärajalla – ”Vaikuttaa, että asia on nyt mennyt perille”

Suomen ja Venäjän raja sulkeutui torstain ja perjantain välisenä yönä turistiviisumilla matkustavilta venäläisiltä.

Hallituksen pitkään pallottelema päätös astui voimaan puoliltaöin. Iltalehti seurasi tapahtumia paikan päällä Kaakkois-Suomen Vaalimaan raja-asemalla, joka on tyypillisesti yksi itärajan vilkkaimmista.

Torstain jälkeen liikenne raja-asemalla onkin huomattavasti rauhoittunut, kerrotaan Vaalimaan rajanylityspisteeltä lauantaina.

Rajaviranomaiset uskovat tämän kertovan siitä, että Venäjän puolella on nyt havaittu, ettei Suomeen enää ole helppoa pääsyä.

– Eilen vielä pakkautui vähän jonoa, mutta nyt ollaan saatu hyvin purettua sitä. Perusteellisia tarkastuksia jokaisen rajanylittäjän kohdalla jatketaan yhä.

Vaalimaalla rajan oli lauantaiaamuun mennessä, uusien rajoitusten voimaan astuttua, ylittänyt vain 1250 venäläistä, joka on noin puolet vielä torstain aikana saapuneista. Noin 120 halukasta rajan ylittäjää oli puolestaan jouduttu käännyttämään pois.

Myös turvapaikanhakijoiden määrän kerrotaan vähentynyt huomattavasti alkuviikkoon nähden.

Liikenne Vaalimaalla on rauhoittunut perjantain vastaisen yön jälkeen. Jarmo Sipilä

Samasta ilmiöstä kerrotaan myös hieman pohjoisemmassa itärajalla sijaitsevilta rajanylityspisteiltä.

Nuijamaan rajanylityspisteellä torstain jälkeen saapuneita oli noin tuhat, ja lähistöllä sijaitsevalla Imatran rajanylityspisteellä vajaat seitsemän sataa. Matkoja kummallakin asemalla oli evätty joitakin kymmeniä.

– Vaikuttaa siltä, että asia on nyt mennyt perille. On havaittu että käännyttämisiä tosiaan tapahtuu, joten yrittäjien määräkin on vähentynyt, todettiin Imatran rajanylityspisteeltä Iltalehdelle lauantai-aamuna.

Suomeen yhä pääsy

Rajaliikenne Suomen rajanylityspaikoilla vilkastui nopeasti presidentti Vladimir Putinin ilmoitettua liikekannallepanon aloittamisesta viime viikon keskiviikkona.

Itärajalla rajanylitykset lisääntyivät lyhytaikaisesti jopa 60 prosenttia.

Torstaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että venäläisten turismitarkoituksessa Suomeen saapuvien maahan pääsy estetään heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi.

Iltalehden tietojen mukaan keskeisin viisumirajoituksiin johtanut turvallisuushuoli oli kuitenkin se, että Suomeen voisi saapua laittomia tiedustelijoita turistiviisumilla, joiden pelättiin pahimmassa tapauksessa tekevän sabotaasi-iskuja tärkeitä energiaverkkoja kohtaan.

Venäläiset saavat uusista rajoituksista huolimatta tulla Suomeen jatkossakin monilla eri syillä. Näitä ovat muun muassa perhesyyt, opinnot tai välttämätön työ Suomessa. Myös venäläisillä toisinajattelijoilla, opposition jäsenillä ja diplomaateilla on yhä pääsy Suomen puolelle rajaa.