Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liki 14 000 nigerialaista haastaa Shellin oikeuteen öljysaasteista

Lähes 14 000 nigerialaista haastaa energiayhtiö Shellin oikeuteen. Nigerialaisyhteisöt väittävät Shellin olevan vastuussa heidän vesilähteidensä saastuttamisesta, mikä on vaikuttanut tuhoisasti heidän elämäntapaansa.

Nigerjoen suistoalueen Ogalen maanviljelijäyhteisön asukkaat liittyivät Billen alueen 2 000 ihmisen kalastajayhteisön jättämään kanteeseen. Kaikkiaan kanteessa on mukana 13 652 henkilöä ja yhteisöä, kuten kouluja ja kirkkoja.

Lontoon korkeimpaan oikeuteen jätetyssä kanteessa Shelliä vaaditaan puhdistamaan aiheuttamansa saasteet. Yhtiöltä vaaditaan myös korvauksia Nigerian alueiden asukkaiden toimeentulon menetyksistä. Kanteessa Shellin toiminnan väitetään johtaneen öljyvuotoihin, jotka ovat tehneet maanviljelystä ja kalastuksesta mahdotonta.

– Aikana, jolloin maailma keskittyy ”oikeudenmukaiseen siirtymään”, tämä herättää syvällisiä kysymyksiä fossiilisten polttoaineita tuottavien yritysten vastuusta niiden jättämästä perinnöstä ja jatkuvasta ympäristön saastuttamisesta, nigerialaisyhteisöjä edustava asianajaja Daniel Leader sanoo The Guardianin mukaan.

Shell väittää, ettei Nigerian yhteisöllä ole laillista oikeutta pakottaa sitä puhdistamaan saastuneita alueita. Yhtiö kiistää myös vastuunsa öljyvuodoissa, vaan syyttää niistä nigerialaisen tytäryhtiönsä toimia.

– Suurin osa Billen ja Ogalen väitteisiin liittyvistä vuodoista johtui laittomasta kolmannen osapuolen sekaantumisesta, mukaan lukien putkistojen sabotoinnista, laittomasta tankkauksesta ja muista öljyvarkauksista. Varastetun raakaöljyn laitonta jalostusta tapahtuu näillä alueilla laajassa mittakaavassa ja se on merkittävä öljysaasteen lähde, Shellin tiedottaja kommentoi.

Lontoon korkein oikeus päätti viime vuonna, että tapaus on hyvin kiistanalainen, ja että nigerialaisyhteisöt voivat viedä vaatimuksensa korkeimpaan oikeuteen.

Shellillä on ollut toimintaa Nigeriassa 86 vuoden ajan. YK:n ympäristöohjelma UNEP paljasti vuoden 2011 raportissaan öljyteollisuuden vaikutukset alueen saastumiselle ja suositteli Shelliä aloittamaan puhdistustyöt kiireellisesti. Raportin mukaan alustavien puhdistustöiden kustannukset olisivat ensimmäisten viiden vuoden ajalta olleet miljardi dollaria, mikä on noin kolme prosenttia Shellin vuoden 2022 liikevoitoista.