Finland

Löfvenin vähemmistöhallitus kaatumisen partaalla – tästä kriisissä on kyse

Kiista vuokrien hinnan muodostumisesta johti hallituskriisiin Ruotsissa.

Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostama vähemmistöhallitus on vaakalaudalla.

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfvenin hallitus uhkaa kaatua, kun neljä puoluetta ilmoitti kannattavansa epäluottamuslausetta Löfvenille. Epäluottamusäänestys on tarkoitus pitää ensi maanantaina, SVT uutisoi.

Löfven päätyi jälleen pääministeriksi vuonna 2019 vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Hallituksen muodostivat tuolloin Löfvenin sosiaalidemokraatit sekä ympäristöpuolue. Vähemmistöhallitus on saanut tukea keskustapuolueelta ja liberaaleilta.

Hallituskriisi sai alkunsa vuokralainsäädäntöön kaavailluista muutoksista. Hallitus ei ole antanut mahdollisista muutoksista esitystä valtiopäivillä, mutta selvitys vuokrien määräytymisestä uusissa rakennuksissa on parhaillaan lausuntokierroksella.

Vasemmistopuolue on vastustanut sitä, että vuokrat voisivat määräytyä vapaammin. Puolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar antoi pääministerille tiistaina 48 tuntia aikaa vastata puolueen vaatimukseen luopua pyrkimyksistä uudistaa vuokralainsäädäntöä tai ottaa vuokralla asuvia edustava järjestö Hyresgästföreningen mukaan valmistelutöihin, jotta saadaan ratkaisu, jonka myös järjestö hyväksyy, Sveriges Radio uutisoi tuolloin.

Keskustapuolue ja liberaalit, joihin Löfvenin hallitus on nojannut, eivät ole kuitenkaan olleet halukkaita antamaan Hyresgästföreningenille lisää valtaa koskien vuokratason määräytymistä.

Kun Löfven ei ilmoittanut suostuvansa vasemmistopuolueen vaatimuksiin, puolueen puheenjohtaja ilmoitti, ettei Löfven nauti vasemmistopuolueen luottamusta.

– Vasemmistopuolueelta puuttuu nyt luottamus hallitukseen. Ruotsi on nyt täysin uudessa tilanteessa. Me haemme tukea maltilliselta kokoomukselta ja kristillisdemokraateilta, jotta saamme läpi epäluottamuslauseäänestyksen, Dadgostar sanoi torstaina Aftonbaldetin mukaan.

Vasemmistopuolue ei kuitenkaan ehtinyt virallisesti esittää epäluottamuslausetta, kun sen jo tekivät ruotsidemokraatit, joilla on riittävästi kansanedustajia äänestyksen esittämiseen.

– Ei ole luottamusta pääministeriä kohtaa vaan tämä hallitus halutaan vaihtaa ja lasken niin, että enemmistö valtiopäivillä äänestää pääministerin erottamisen puolesta, ruotsidemokraattien ryhmäjohtaja Henrik Vinge selitti tiedotustilaisuudessa.

Kristillisdemokraatit ja maltillinen kokoomus ovat ilmoittaneet, että ne äänestävät epäluottamuslauseen puolesta.

– Viimeiset seitsemän vuotta ovat olleet vaikeita, kristillisdemokraattien Ebba Busch sanoi Expressenille, viitaten siihen aikaan, jonka Löfven on ollut pääministerinä.

– Kansalaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi sen suhteen, missä KD on, me emme ole tae sille, että Löfven pysyy.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kritisoi Löfvenin hallitusta Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa ja vahvisti, että puolue aikoisi äänestää epäluottamuslauseen puolesta.

– Maltillinen kokoomus haluaa vaihtaa hallitusta ja saattaa Ruotsin uudelle kurssille.

Asiantuntijat muistuttavat, ettei hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit ole vielä kiveen hakattuja. Politiikan tutkija Jenny Madestam toteaa TT:n haastattelussa sosiaalidemokraatit voivat vielä yrittää saada jonkun epäluottamuslauseen puolesta äänestävistä puolueista muuttamaan kantaansa.

– Hallitus voi perääntyä uudisrakennusten vapaata vuokrien määrittelyä koskevasta ehdotuksesta ja yksinkertaisesti tavata vasemmistopuolueen kanssa.

Pääministeri Stefan Löfven arvosteli kovin sanoin vasemmistopuoluetta, kokoomusta, kristillisdemokraatteja ja ruotsidemokraatteja hallituskriisin luomisesta keskellä pandemiaa.

– Ruotsin ajaminen poliittiseen kriisiin tässä vaikeassa tilanteessa on vastuutonta, Löfven sanoi.

Löfven muistutti, ettei kyseisillä neljällä puolueella ole yhteistä näkemystä vuokrasääntelyn purkamisesta, jota epäluottamushankkeen käynnistänyt vasemmistopuolue vastustaa, mutta esimerkiksi kokoomus kannattaa.

Pääministeri myös toisti useaan otteeseen, ettei uusia asuntoa koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ole vielä edes olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Löfven myös ihmetteli sitä, että hallituksen kaatamiseen on lähdetty ilman vaihtoehtoa mahdolliseksi uudeksi hallitukseksi. Esimerkiksi vasemmistopuolue on ilmoittanut, ettei se aio tukea todennäköisintä vaihtoehtoa eli kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtamaa hallitusta.

– Demokratian kovinta asetta, epäluottamuslausetta, ei pidä käyttää ilman, että on esittää joku vaihtoehto, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa.

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä. Näistä keskustapuolue on kannattanut vuokrasäännöstelyn purkamista.

Valiopäivien puhemiehen mukaan Löfvenin luottamuksesta äänestetään maanantaina kello 11 Suomen aikaa.

Football news:

Inter, in the event of Lukaku's departure, will try to buy Zapata from Atalanta, Bergamasca-Abraham from Chelsea
Aston Villa bought Southampton's top scorer Ings for 30 million pounds
Aurelien Tchuameni: Why is it possible to stop the match for 5 minutes because of a millimeter offside, but not because of racist shouts at the stadium?
Manchester United, Liverpool and Man City were Interested in Bailey, but did not want to pay 40 million pounds to Bayer
Alisson on a new contract with Liverpool: I didn't spend much time thinking about it. I'm happy here
Van Gaal on his appointment to the national team: Dutch football has always been close to me
Bayern and Kimmich are close to a contract until 2026. Only Lewandowski will receive more Jozua