Finland

Loistotuloksen tehneen Sanoman Duinhoven: Alma-kaupan isoimmat hyödyt vasta tulossa

Loistotuloksen tehneen Sanoman Duinhoven: Alma-kaupan isoimmat hyödyt vasta tulossa

Viestintäkonserni Sanoman Alma-yrityskaupan synergiat alkavat hyödyttää yhtiötä kuluvalla neljänneksellä ja valtaosa niistä alkaa vaikuttaa ensi vuonna, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven kuvattuna Sanomatalossa Helsingissä 11. helmikuuta 2020.­

Sanoma osti kilpailijaltaan Alma Medialta tamperelaisen Aamulehden, porilaisen Satakunnan Kansan ja kolmetoista paikallislehteä huhtikuussa 115 miljoonalla eurolla. Sanoma arvioi yrityskaupan julkistuksen yhteydessä helmikuussa, että se tuo noin 13 miljoonan euron vuotuiset synergiat.

– Valtaosa synergioista on vielä tulossa, koska otamme liiketoiminnan back officen haltuun ja integroimme sen liiketoimintaamme vasta marraskuun lopussa. Vasta sen jälkeen pääosa synergioista alkaa vaikuttaa, Duinhoven sanoi tänään heinä–syyskuun tulosjulkistuksen jälkeen pidetyssä puhelinkonferenssissa.

Sanoman vanhat ja uudet uutislehdet ovat jo alkaneet käyttää sisältöänsä jonkin verran ristiin, mutta sen kustannussäästö on Duinhovenin mukaan pientä.

Festareille ei saa enää koronavakuutusta

Sanoma julkisti tänään selvästi kasvaneen heinä–syyskuun tuloksensa. Myös Suomen medialiiketoiminta Media Finland paransi tulostaan aktiivisten kustannussäästötoimien ansiosta, vaikka mainosmyynti heikkeni ja kesän festivaalit peruttiin koronapandemian takia.

Sanoma sai tapahtumien ja festivaalien peruutuksista vakuutuskorvauksen, jonka se kirjasi kokonaan jo toisen neljänneksen tulokseensa. Ensi vuoden tulokseen samaa vakuutustukea ei ole luvassa, jos pandemia haittaa normaalia elämään vielä ensi kesänäkin.

– Vakuutusta on vaikea löytää. Kaikkien vakuutusten ehdoissa poisluetaan pandemia. Vakuutuskorvaus oli kertaluonteinen hyöty, Duinhoven sanoi.

Tapahtumaliiketoimintaan sisältyy korona-aikana iso mahdollisuus. Kun pandemia hiipuu, kuluttajat todennäköisesti haluavat juhlia sitä festivaaleissa ja muissa tapahtumissa, joista he ovat jääneet pandemian aikana paitsi.

– Jos koronaan saadaan rokotus, tapahtumaliiketoiminta todennäköisesti kukoistaa varsin vahvasti, Duinhoven sanoi.

Sanoma on tehnyt viime aikoina aktiivisesti yritysostoja- ja myyntejä. Niistä viimeisin oli espanjalaisen oppimateriaaliyhtiön Santillana Spainin osto 465 miljoonalla eurolla. Sanoma rahoittaa kaupan velalla.

Duinhoven sanoi, että Sanoma jatkaa oppimateriaalien learning-liiketoiminnan kasvattamista edelleen yritysostoilla tulevana vuonna.

Uutistoimisto Startel kuuluu Sanoma-konserniin.

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two