Finland

Lukijan mielipide | Helsingin on tultava vastaan pienituloisten terapiakuluissa

Helsingin on tultava vastaan pienituloisten terapiakuluissa

Helsingin kaupungin tulisi subventoida terapiakuluja eli maksaa kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuus ja sopivan terapeutin etsintä niille kaupunkilaisille, joilla ei muuten ole varaa terapiaan.

Vuosi 2020 ei ollut helppo kenellekään. Mielenterveysongelmien määrä kasvoi entisestään, samoin tarve mielenterveyspalveluille. Erityisesti kriisi on iskenyt nuoriin ja naisiin eli ryhmiin, jotka kohtasivat haasteita jo aiemmin. Pandemia onkin syventänyt eriarvoisuutta.

Yhä useampi tarvitsee Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Vaikka valtio kustantaa siitä osan, jää yksilön itsensä maksettavaksi suuri summa. Noidankehä on valmis, kun pandemian myötä työttömyys ja köyhyys ovat kasvaneet hurjalla tavalla. Sopivan terapeutin etsintään vaadittavia tutustumiskäyntejä valtio ei korvaa lainkaan, ja itse terapian omavastuuosuus voi olla satasia kuussa. Pienet ja epävarmat tulot eivät mahdollista terapian kaltaista suurta ja pitkää taloudellista sitoutumista, joka on välttämätön yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.

Monella ei olekaan varaa kuntoutukseen, jota tarvitsisi saadakseen mielenterveytensä kuntoon ja päästäkseen takaisin töihin. On ironista, ettei ihmisillä ole varaa kuntoutua ollakseen taas työkykyisiä, kun samaan aikaan työkyvyttömyys mielenterveyssyistä maksaa yhteiskunnalle miljardeja euroja.

Helsingin tulisi subventoida terapiakuluja eli maksaa kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuus ja sopivan terapeutin etsintä niille kaupunkilaisille, joilla ei muuten ole varaa terapiaan. Taloudellinen panostus mielenterveyspalveluihin vähentäisi inhimillistä kärsimystä ja poistaisi esteitä työllistymiseltä, kouluttautumiselta ja yhteiskuntaan osallistumiselta, jos sen toteuttaisi nyt, kun ongelmat eivät ole vielä ylitsepääsemättömiä. Subventio maksaisi toteutustavasta riippuen joitain miljoonia euroja ja olisi täysin realistista kattaa nykyisellä kaupungin ylijäämällä.

Paremmin voivat helsinkiläiset ovat hyväksi koko kaupungille. Valtion tulisi tulevaisuudessa tarjota saavutettavampia mielenterveyspalveluita kaikille. Sitä ennen Helsingillä on mahdollisuus toimia edelläkävijänä.

Titta Hiltunen

yhteiskunnallisen muutoksen maisteriopiskelija, valtiotieteiden kandidaatti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Ronald Koeman: The Barca coach is always under a lot of pressure. I know how everything works when you don't win
Real Madrid could sell Hazard if Mbappe's transfer is agreed
Anyone who wants to win the Golden Ball knows that they will only do it in a Barca shirt. The freixo said that he agreed with the two top players
Puma wants to sign Rashford, considering him the perfect brand ambassador. Manchester United striker's Nike contract expires
Nagelsmann is Interested in working at Tottenham
Solskjaer on the top 4: The battle will be long. The match with Chelsea is a serious challenge, with the arrival of Tuchel everything has changed there
Bayern signed a contract with Musiala for 5 years, the salary is 5 million euros. Today, the player turned 18 years old