Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lukijan mielipide | Helsingin seudun joukkoliikenne tarvitsee kipeästi valtion tukea

Mielipide|Lukijan mielipide

Uhkana on, että ensi vuonna joukkoliikenteen kuukausilipun hinta voi nousta nykyisestä 65 eurosta jo yli 70 euroon.

HSL:n alueella matkustajamäärät eivät ole palautuneet poikkeusaikoja edeltävälle tasolle. Kuva:  Kalle Koponen / HS

Helsingin seudun joukkoliikenne on edelleen erittäin vaikeassa tilanteessa. Syksyn aikana yksi Helsingin seudun suurista kysymyksistä on seudun joukkoliikenteen tulevaisuus.

HSL:n alueella matkustajamäärät ovat tänä vuonna reippaasti jäljessä koronaviruspandemiaa edeltävistä vuosista. Tämä tarkoittaa isoa vajetta HSL:n taloudessa. Arvioiden mukaan matkustajamäärät eivät ole vuoden 2019 tasolla vielä ensi vuonna, eivät vuonna 2024 eivätkä edes vuonna 2025. Puolet joukkoliikenteestämme rahoitetaan matkustajien lipputuloilla, jotka eivät palaa vuosiin tasolle, johon olemme tottuneet.

HSL:n taloustilanteen vuoksi lippujen hintoja ollaan jälleen korottamassa. Uhkana on, että ensi vuonna joukkoliikenteen kuukausilipun hinta voi nousta nykyisestä 65 eurosta jo yli 70 euroon. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, uudistetaanko joukkoliikenteen vyöhykkeitä.

Olemme tilanteessa, jossa meillä on suuri riski joukkoliikenteen kierteen heikkenemisestä. Lippujen hintojen kallistuminen ja palvelutason heikkeneminen – esimerkiksi vuorovälien pidentäminen, jolloin matkanteko ei ole yhtä nopeaa tai sujuvaa kuin aiemmin – johtavat helposti siihen, että emme saa houkuteltua matkustajia takaisin joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Joukkoliikenne on Helsingin seudulla edellytys monien ihmisten arjen sujumiselle, päästöjen vähenemiselle ja yritysten menestymiselle. Merkitystä kuvaa se, että HSL:n liikennevälineissä tehdään 80 prosenttia kaikista Suomen kaupunkijoukkoliikennematkoista. Myös kriisistä nousemisen haasteet koskettavat eniten HSL-aluetta. Lippujen hintojen korotus muiden taloudellisten epävarmuuksien keskellä haastaa niin ihmisten arkea, ilmastotavoitteidemme saavuttamista kuin koko joukkoliikennejärjestelmän tulevaisuuttakin.

Tarvitsemme kriisissä nyt kipeästi valtion tukea. Valtio on tukenut joukkoliikennettä pandemian aikana, mutta joukkoliikenteessä kriisiä ei ole vielä selätetty. Seudun kunnilla ja HSL:llä ei ole mahdollisuuksia selviytyä yhtälöstä yksin, vaan tarvitsemme valtion merkittävää siltarahoitusta seuraaville vuosille, jolloin matkustajamäärät vielä palautuvat poikkeusaikoja edeltävälle tasolle.

Anni Sinnemäki

puheenjohtaja (vihr)

Risto Rautava

varapuheenjohtaja (kok)

Eveliina Heinäluoma (sd)

Mia Haglund (vas)

Silja Borgarsdóttir Sandelin (r)

Mika Raatikainen (ps)

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan jäseniä