Finland

Lukijan mielipide | Huonokuntoinen tie lisää kustannuksia, ilmastopäästöjä ja kuljettajan stressiä

Huonokuntoinen tie lisää kustannuksia, ilmastopäästöjä ja kuljettajan stressiä

Perustellusti voidaan sanoa, että paikallisteiden hoidossa syrjitään maaseudun asukkaita.

Suomessa ajetaan monin paikoin sorateillä.­

Hallituksen tavoitetta puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä ei saa eikä ehkä voikaan toteuttaa vain askartelemalla ajoneuvojen parissa. Huomio on kohdistettava painokkaasti myös ajoneuvojen käyttöolosuhteisiin eli tiestön kuntoon erityisesti maaseudulla, missä liikenne on mitä suurimmassa määrin yksityisautoilun varassa.

Onko tarkoituksenmukaista pitää paikallisteitä heikossa kunnossa? Voisiko asumisen keskittäminen isompiin taajamiin olla yhteiskunnallinen, strateginen tavoite, jota tuettaisiin tinkimällä tiestön hoidosta? Toisaalta huonokuntoiset tiet heikentävät koko ajoneuvokannan kuntoa, mutta todennäköisesti myös nopeuttavat ainakin huonokuntoisimpien ajoneuvojen lopullista romuttamista eli autokannan nuorentamista ylipäätään, mikä tukisi hallituksen tavoitetta.

Sorapintaiset paikallistiet ovat useinkin hyvin huonossa kunnossa, mikä ilmenee muun muassa syvinä ja vaarallisina kuoppina. Kuoppia kierrellessä tulee kuskin penkillä pohtineeksi, onko tienpidon oltava tällaista vai onko vaihtoehtoa.

Huonokuntoinen tie aiheuttaa ajoneuvon rikkoontumisia, hidastaa matkantekoa, kasvattaa polttoaine- ja rengaskuluja sekä ilmastopäästöjä, nostaa liikennevahinkoriskiä ja lisää kuljettajan stressiä. Huonokuntoisten teiden varrella asuvat joutuvat vielä todennäköisesti hankkimaan ajoneuvon ominaisuuksilla, jotka myötäilevät käyttöolosuhteita paremmin ja ovat kalliimpia kuin vastaavat kaupunkiautot.

Tien kunto riippuu sen hoitoon osoitetusta rahasta – yleensähän se ei ole riittävä, ja maksajaksi joutuu lopulta tienkäyttäjä. Mitä heikompi tien kunto, sitä enemmän tienkäyttäjä joutuu keskimäärin panostamaan tiellä liikkumiseen suoraan omasta kukkarostaan. Kansalaiset maksavat siis erikseen siitä, että käyttävät heikkokuntoisia teitä.

Näyttää siltä, että tienpitäjä on alentanut hoitokustannukset sellaiselle tasolle, jonka kansan tyytyväisyys antaa myöten – ehkä alemmaksikin. Tyytyväisyyttä kohentanee kansan muistissa vielä säilynyt romanttinen kuva kylätiestä hevoskärryineen.

Perustellusti voidaan sanoa, että paikallisteiden hoidossa syrjitään maaseudun asukkaita. Rahaa kyllä riittää esimerkiksi valtateiden keskikaiteiden rakentamiseen, mutta kuinka tarpeellisia ne todella ovat suhteessa sorateiden hoitotasoon?

On olemassa vaihtoehto: Siirretään laskennallisesti tiestön huonosta kunnosta johtuvat käyttäjäkohtaiset kulut suoraan paikallisteiden hoitoon. Otetaan uusi näkökulma, asetetaan tavoite nykyistä korkeammalle ja laitetaan tieverkko kuntoon tasapuolisesti myös maaseudulla.

Uuden ajattelun kautta voisimme pienentää liikenteen käyttökustannuksia, ajella paremmilla teillä hyväkuntoisilla autoilla ja vähentää liikenteen haitallisia päästöjä. Samalla tulisi parannettua maaseudun elinvoimaisuutta.

Kalervo Stranius

filosofian tohtori, Viitasaari

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

The judge was wrong. It can't be that in the moment with De Gea there is no foul, but with the 2nd goal of Manchester United-there is. Maguire about 1:2 with Sheffield
Juventus are Interested in Auar
Ex-CSKA forward Denis Popov has been appointed head coach of SKA Rostov
Solskjaer after 1-2 with Sheffield: Manchester United have no time to feel sorry for themselves. Saturday's match with Arsenal
Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal