Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lukijan mielipide | Käy suihkussa yhdessä kumppanisi kanssa

Tein itselleni listan niistä keinoista, joilla voin tehdä ilmastotekoja kotoa käsin.

Ilmastonmuutoksesta keskustellaan ja uutisoidaan laajasti. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti kertoi hiljattain huolestuttavasti, että saatamme lähestyä käännekohtaa, jonka jälkeen paluuta ei enää ole.

Olen kiitollinen ilmatieteilijöistä, poliitikoista ja muista hälytyksiä kiireellisesti tekevistä ammattilaisista ja aktivisteista. Ilmastoaktivistit, kuten Elokapina, Greenpeace ja Greta Thunberg, ovat tärkeässä roolissa median huomion saamisessa. Uskon kuitenkin, että ilmastoaktivismi alkaa omasta kodista.

Olen elänyt liian omahyväisesti. Miten voin auttaa omasta kodistani käsin? Tein itselleni listan: Käy nopeammin suihkussa tai, mikä vielä parempaa, käy suihkussa yhdessä kumppanisi kanssa. Pyöräile enemmän, kanna kangaskassia tai reppua aina mukana, heitä pois vähemmän ruokaa ja syö vähemmän lihaa. Säädä lämpöpatterit pienemmälle ja käytä suosikkivillapuseroa ja -sukkia, lämmittele yhdessä rakkaiden kanssa peiton alla ja sammuta valot aina kun mahdollista. Ja yhtä tärkeää on muistuttaa lapsia näistä muutoksista. Uskon, että tämä on hyvä lähtökohta, joka yhdessä voi viedä meidät pitkälle.

Haluan katsoa lapsiani toiveikkain silmin ja ilman syyllisyyttä. Heidän tulevaisuutensa riippuu myös omista ilmastomuutosta hidastavista toimistani täällä kotona, pienistäkin.

Suomella on hyvät mahdollisuudet näyttää tietä ilmastomuutoksen pysäyttämisessä. Espanjankielinen lause ”El pueblo unido jamás será vencido”, vapaasti suomennettuna ”Yhdistynyttä kansaa ei koskaan voiteta” tuli tunnetuksi 1970-luvulla Latinalaisessa Amerikassa. Se pätee yhtä lailla tässäkin asiassa! Yhdessä voimme auttaa Äiti maata ja maapalloamme juuri nyt.

Hernan Patiño

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita