Finland

Lukijan mielipide | Koronavirus on tiedon – ei liikkumisen – ongelma

Epidemioihin tulee varautua nyt kehittämällä tiedon keruuta, jalostusta ja avoimempaa käyttöä.

Viime päivinä on taas puhuttu liikkumisrajoitusten merkityksestä kontaktien vähentämisessä. Kriittinen muuttuja ei ole kuitenkaan liikkuminen vaan tieto.

Jos meillä olisi täydellinen tieto, tarvittaisiin vain kaksi toimenpidettä taudin hävittämiseksi kesäkuuhun mennessä. Ensin pitäisi eristää kaikki kolmen viikon aikana tartunnan saaneet eli noin 10 000 ihmistä. Toiseksi maan rajojen yli ei päästettäisi ketään tartuttavaa. Teoriassa silloin 99,8 prosenttia suomalaisista voisi siirtyä pian normaaliin elämään.

Tietenkään meillä ei voi olla täydellistä tietoa, mutta siihen vertaaminen paljastaa nykyisiä ongelmia ja sen, kuinka arvokas on hyvä tilannekuva ja sen tehokas käyttö täsmätoimien tekoon.

Open Knowledge Finland ry on tehnyt lukuisia tietopyyntöjä saadakseen hallituksen käyttämät epidemiamallit. Tulokset ovat olleet laihoja.

Niinpä on oltu asiantuntijoiden kuvailujen varassa. Yksityiskohtia ei ole voinut tutkia eikä kommentoida, eikä omia skenaarioita testata. Ulkopuoliset asiantuntijat eivät ole päässeet hyödylliseen keskusteluyhteyteen. Malleja ei ole yhteiskehitetty.

Epidemiamalli voisi olla tarjolla verkossa, jolloin sitä käyttäisivät niin ministeriöiden ja kuntien virkamiehet kuin päättäjätkin. Koska näin ei ole, Turun kaupunki kehitti oman mallin toimenpiteidensä tueksi.

Arvokasta tietoa hukataan muutenkin. Ihmiset voisivat omatoimisesti kirjata laajemmin tietoa oireistaan ja kontakteistaan valtakunnalliseen järjestelmään, joka automaattisesti antaisi yksilöllisiä toimintaohjeita ja tuuppaisi haluttuun toimintaan. Näitä ja terveydenhuollon tietoja pitäisi käyttää epidemiamallin päivittämiseen jatkuvasti, jolloin se pystyisi vastaamaan paremmin torjuntatoimiin liittyviin kysymyksiin.

Tieto-ongelmat eivät katoa, vaikka koronavirusepidemia saataisiin hallintaan. Epidemioihin tulee varautua nyt kehittämällä tiedon keruuta, jalostusta ja avoimempaa käyttöä. Nämä parannukset on syytä saada toimintamalleihin ja lakeihin nopeasti.

Jouni Tuomisto

puheenjohtaja, Open Knowledge Finland ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude