Finland

Lukijan mielipide | Lasten valmennus onnistuu parhaiten silloin, kun valmentaja saa tukea vanhemmilta

Lasten valmennus onnistuu parhaiten silloin, kun valmentaja saa tukea vanhemmilta

Urheilevien lasten vanhempia ei pidä missään nimessä sulkea urheiluseuratoiminnan ulkopuolelle.

Helsingin Sanomat kertoi (19.10.) yksilövalmentajien kokemasta häirinnästä ja kiusaamisesta. Aihe on vakava, ja sen esille nostaminen on tärkeää.

Urheilijoiden tavoin myös valmentajat tarvitsevat turvallisen toimintaympäristön, jossa on mahdollista keskittyä urheilijoiden auttamiseen. Tämä koskee sekä ammattivalmentajia että oman toimensa ohella valmentavia henkilöitä.

Haasteita aiheuttaa usein urheilevien lasten vanhempien epätietoisuus toiminnan tavoitteista ja seuran toimintaperiaatteista. Tähän epätietoisuuden haasteeseen on havahduttu ainakin jalkapalloseuroissa, mutta tekemistä on edelleen paljon. Säännöllisen viestinnän ja esimerkiksi kauden aikaisten kehityskeskustelujen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Urheilevien lasten vanhempia ei pidä missään nimessä sulkea urheiluseuratoiminnan ulkopuolelle. Lapsen osaaminen ei kehity ilman taustalla olevaa vanhempaa, joka rohkaisee, kannustaa ja tukee lasta erilaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä pätee myös urheiluympäristössä.

Usein haasteena on se, että vanhemmat eivät välttämättä tiedä, miten rohkaisemista, kannustamista ja tukemista voi tehdä nimenomaan urheiluympäristössä.

Vanhemmat ja valmentajat voivat tehdä yhteistyötä monella tavalla, mutta toimijoiden rooleja ei pidä sekoittaa. Kun vanhemmat tietävät, mitä heiltä odotetaan ja miten he voivat tukea lastaan urheilussa, roolien sekoittumisen riski on usein pienempi. Tässä viestinnässä valmentajat tarvitsevat seurajohdon tukea.

Valmentajat onnistuvat parhaiten silloin, kun he voivat luottaa urheilevien lasten vanhempiin ja saavat vanhemmilta tukea. Vanhemmista puolestaan on suurin hyöty silloin, kun he kokevat olevansa tärkeitä ja tietävät, mihin periaatteisiin valmennus perustuu. Tällöin myös urheilevalla lapsella ja nuorella on parhaat onnistumisen edellytykset.

Erkko Meri

puheenjohtaja, Jalkapallon juniorivalmentajat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?
Now Liverpool are also without Alisson. The group was won by his 22-year-old substitute with 0 minutes in the Premier League and the Champions League
Diego Simeone: In three games where there were draws, we deserved more
Conte on victory over Gladbach: We beat the group leader and are still alive
Klopp on the victory over Ajax: One of the most important matches of the Champions League in my time at Liverpool
Llorente on the draw with Bayern: we Feel anger and rage. A last-minute penalty leaves a bad taste
Jordan Henderson: aware of Liverpool's injury problems, but there is a sense of unity in the dressing room