Finland

Lukijan mielipide | Malminkartanon mäki tuo esille kipukohtia ja risteäviä etuja

Jo Helsingin kaupungin liikuntalautakunta muinoin päätti täyttömäen kunnostuksesta. Uudempi toimiala kulttuuri ja vapaa-aika ei kenties ole saanut siitä tietoa.

Malminkartanon täyttömäen portaat ovat suosittu kuntoilupaikka.­

Helsingin kaupungin toimista tulee joskus kafkamainen olo. Puistovastaava Pekka Engblom on ilmoittanut, ettei Helsinki voi sytyttää valoja Malminkartanon pulkkamäkeen, koska silloin se joutuisi vastuuseen rinteissä mahdollisesti tapahtuvista onnettomuuksista. Ainoa mäki, jota kaupunki pitää yllä, toimii Paloheinässä. Siellä Malminkartanon tapaan on kuntoportaat sekä lisäksi kahvio ja muita palveluita.

Kaupunki järjesti asukasillan Malminkartanossa muutamia vuosia sitten. Sen pohjalta laadittiin ideasuunnitelma, jonka toteutus selkeyttäisi mäen harrastusalueita. Tilaa huipulle varattiin kahviautolle, alempana vaikkapa esiintymislavalle ja saunalle.

Budjetointiin asti pääsi portaiden kunnostus ja niiden valaisu. Urakasta ei sen koommin ole tiedotettu. Portaiden juurella toimivan konttikahvion yrittäjä pelkäsi syksyllä, että työ alkaa juuri parhaan kesäsesongin aikaan. Sitten menikin luukku kiinni.

Osallistuvan budjetoinnin jatkokäsittelyyn on päässyt montakin ehdotusta, joissa toivotaan sekä Malminkartanon kuntoportaiden kunnostusta että valaisua, vaikka Omastadi-hankkeen tarkoitus on tuoda esille uusia ideoita.

Jo liikuntalautakunta muinoin päätti täyttömäen kunnostuksesta – uudempi toimiala kulttuuri ja vapaa-aika ei kenties ole saanut siitä tietoa. Ainakin asukkaille on epäselvää, mikä toimija mistäkin kohdasta mäkeä lopulta huolehtii.

Alkujaan Paloheinän mäki oli kaatopaikka, ja myös Malminkartanon suosittu maamerkki muotoiltiin rakennustyömaiden ylijäämäaineksista. Jätemäestä ei kuitenkaan haluta puhua. Suosittuja ovat Jättis, Täyttis, Jättimäki tai Helsingin huippu – korkeuden takia. Ylhäältä näkyy jopa meri.

Rakennusmaiden mukana mäelle on tullut yllättävän monipuolista kasvistoa ja pieneläimiä. Luontopolku kuuluu ideasuunnitelmaan, ja sen takia kovin kirkas valaistus ainakaan öiseen aikaan ei ole toivottavaa.

Tähänkin kipukohtaan varmaan löytyisi ratkaisu, jos virkamiesyhteistyö pelaisi. Sen kehittäminen oli Malminkartanoa 1970–1980-luvuilla suunniteltaessa keskeinen tavoite siinä kuin luonnonläheisyys ja yhteisöllisyyttä edistävä arkkitehtuurikin.

Vaikka Malminkartanossa ei asu niin hyvätuloisia ihmisiä kuin Paloheinässä, voisi toivoa, että kaupunki hoitaisi edes jonkin asian kuntoon risteävien etujen laitamilla.

Sanna-Mari Oranen

puheenjohtaja, Malminkartanon asukasyhdistys

Heli Limatius

puheenjohtaja, Pikomalan retkeilijät (Pitäjänmäki, Konala, Malminkartano, Lassila)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Benzema scored in the 7th La Liga match in a row and is second only to Messi in the list of scorers
Benzema snapped a run of 9 clasicos without a goal in La Liga. He has 19 (10+9) points in 36 matches against Barca
Benzema's heel scored for Barcelona after Vazquez's cross
Pioli on the removal of Ibrahimovic: Zlatan said that he did not insult the referee, did not show disrespect
Football on Ren TV is our childhood. 90s, Premier League, young Elagin, Beckham and Sulscher
Messi holds the 45th clasico. He repeated the record of Ramos
Tuchel on 4-1 with Crystal Palace: Chelsea had a great first half-hour. We were hungry and aggressive