Finland

Lukijan mielipide | Metsien hakkuutapoja ei pidä asettaa vastakkain

Metsien hakkuutapoja ei pidä asettaa vastakkain

Toivon mukaan keskustelu voisi edetä vaiheeseen, jossa keskiössä olisivat valtion metsien käytön tavoitteet.

Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion metsissä eteni eduskunnan käsiteltäväksi. Todennäköinen lopputulos on, että eduskunta hylkää aloitteen. Silloin on menetetty jälleen yksi mahdollisuus pysäyttää metsien monimuotoisuuden heikkeneminen, edistää monikäyttöä ja matkailua sekä hidastaa ilmastonmuutosta.

Aloite avohakkuiden kieltämisestä on virhe, koska se jälleen asettaa hakkuutapoja vastakkain tilanteessa, jossa ne pitäisi asettaa rinnakkain.

Toivon mukaan aloitteen käsittelyn myötä keskustelu voisi edetä vaiheeseen, jossa keskiössä olisivat valtion metsien käytön tavoitteet. Keskustelu menetelmistä ennen tavoitteita on hedelmätöntä, jopa haitallista, kuten tässä tapauksessa.

Huolimatta juhlapuheista ja muusta viestinnästä Metsähallituksen päätavoite näyttää olevan täyttää omistajan sille asettamat taloudelliset tulostavoitteet. Tähän tähdätään ennen muuta perinteisellä kansantaloudellisen hyödyn maksimoinnilla.

Julkilausumaton pohjavire on varmistaa runsas sellupuun tarjonta teollisuuden tarpeisiin.

Yhden hakkuutavan sijaan meidän pitäisi keskustella muiden tavoitteiden nostamisesta käytännössäkin tasaveroisiksi Metsähallituksen tulostavoitteen kanssa. Tulostavoitteen rinnalle on saatava yhtäläisinä monimuotoisuuden ja monikäytön vahvistaminen sekä ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Tavoitteiden uudelleenmäärittelyn jälkeen Metsähallituksen asiantuntijoiden voi antaa valita keinot melko vapaasti, sen sijaan että puututaan yksittäisiin hakkuutapoihin. Tässä suhteessa luotan Metsähallituksen henkilöstön asiantuntemukseen.

Kaikkien keskustelun osapuolten on hyvä jo varhain sisäistää, että luopuu Metsähallitus sitten avohakkuista tai muuten siirtää toiminnan painopistettä taloudellisen hyödyn tuottamisesta muiden tavoitteiden huomiointiin, tämä ei voi olla vaikuttamatta koko metsäsektorin toimintaan. Jokin sellutehdas voi jopa jäädä perustamatta, mutta vielä ilmeisempää on, että metsäsektorin työpaikkoja ja taloudellista toimeliaisuutta häviää.

Päästäksemme kaikkien osapuolten ja tavoitteiden kannalta hedelmälliseen lopputulokseen kaivataan avointa keskustelua näistäkin seikoista.

Juho Aalto

maatalous- ja metsätieteiden tohtori, Juupajoki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?