Finland

Lukijan mielipide | Pirkkolan hallihanke ei ole ison rahan sijoitusbisnestä vaan kansalaistoimintaa

Kirjoituksessaan ”Kuunteleeko Helsinki asukkaiden vai yhtiöiden toiveita?” (HS Mielipide 30.6.) Yrjö Hakanen käsittelee sekä Lapinlahden sairaalan myymistä että Pirkkolan monitoimihallin rakentamista koskevia kiistoja. Hänen mukaansa hankkeiden valmistelussa on sivuutettu asukkaat, ja niissä kuuluu viime kädessä ison rahan ääni. Samalla Hakanen tulee niputtaneeksi yhteen kaksi täysin erilaista tapausta.

Vaikka Pirkkolan hallihankettakin on tehtävä talouden lainalaisuuksien ehdoilla, ei siinä puhu ison rahan ääni, jonka Hakanen kuuli. Pirkkolan hallihanke ei ole sijoitustoimintaa vaan kansalaistoimintaa, erityisesti lasten ja nuorten liikuntaolosuhteiden parantamiseksi.

Hankkeen takana on Lattiaa Liikkujille ry, jonka ovat perustaneet lastensa urheiluseuratoiminnan haasteita läheltä seuranneet vanhemmat. Yhdistys haluaa toiminnallaan ratkaista kroonista liikuntasalipulaa, ja siksi se lähti vuonna 2017 kehittämään hallihanketta Pirkkolan liikuntapuistoon, asemakaavassa osoitetulle alueelle. Paikka valittiin, koska se oli kaupungin tähän tarkoitukseen osoittama ja siellä hallin taloudelle välttämätön päiväkäyttö tulee turvatuksi.

Yhdistys, ja sittemmin toiminnan organisoimiseksi perustettu halliyhtiö, ovat vieneet hallihanketta eteenpäin Helsingin liikuntapalvelujen kanssa. Hankkeen vetäjät ovat tähän mennessä tehneet huomattavan määrän ilmaista työtä hankkeen eteen. Omarahoitusosuuden luvanneet yksityishenkilöt eivät ole mukana sijoitusmielessä vaan varautuneet siihen, etteivät saa rahojaan takaisin. Halliyhtiö ei siis jaa voittoa, vaan voittajia ovat hallin käyttäjät. Jos kymmenien vuosien kuluttua halliyhtiön purkautuessa jäisi varoja, ne jaettaisiin hallia eniten käyttäneille urheiluseuroille ja kouluille.

Pirkkolan halli lohkaisee Keskuspuiston alueesta minimaalisen osan. On surullista, että merkittävää etua helsinkiläisille tuova, voittoa tavoittelematon hanke yritetään kaataa huutoäänestyksellä päätösprosessien jälkeen.

Kirsi ja Jukka-Pekka Eräkangas

Toni Pihamaa

Tapani Väljä

Lattiaa Liikkujille ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career