Finland

Lukijan mielipide | Sanan ”lappalainen” käytöstä on syytä luopua

Sanan ”lappalainen” historia juurtaa juurensa 1500-luvulle, jolloin ihminen merkittiin tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanta- tai henkikirjassa. Näin ollen sillä ei viitattu etnisyyteen tai asuinalueeseen vaan elinkeinoon. Sana tunnetaan myös saamelaisista käytettynä rasistisena käsitteenä.

Lappalainen on haukkumasanana vähitellen kadonnut ulkopuolisten puheista. Käsitteen jäätyä tyhjäksi sille tehtiin kuitenkin käsitteenvaltaus, kun saamelaisvastainen liike otti käyttöönsä termin uuslappalainen. Näin ollen käsite toimii edelleen saamelaisia syrjivänä ja kult­tuuri-itsehallintoa heikentävänä.

Loukkaavista käsitteistä luopuminen on vastavuoroista. Saamelaisyhteisö on vuosia sitten luopunut suomalaisia loukanneiden käsitteiden ”riuku” ja ”lantalainen” käytöstä. Loukkaavien käsitteiden luopumisen eteen tulee nähdä vaivaa erityisesti silloin, kun ne koskevat heikommissa asemissa olevia vähemmistöjä.

On myös syytä pohtia, halutaanko Lappia markkinoida tällä vanhahtaneella käsitteellä ja leimaamalla muun muassa matkailulle elintärkeitä elinkeinoja. Lapin imagon lähtökohtana tulisi olla paikallisen luonnon ja elinkeinojen sekä alueellisten ja kulttuurillisten erojen arvostaminen.

Anni-Sofia Niittyvuopio

vasemmistoliiton puoluevaltuutettu, Karigasniemi, Utsjoki

Mari Ikonen

vasemmistonuorten 1. varapuheenjohtaja, Rovaniemi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Marotta on the match with Bayer: I am very optimistic. Inter wants to win the Europa League
Manchester United are unhappy with the way Borussia was leading the negotiations for Sancho. The Germans did not want to communicate directly
Liverpool have announced the purchase of defender Tsimikas from Olympiakos
Bordeaux appointed ex-assistant Blanc Gasse as head coach
Sterling on the win over Real Madrid: Manchester City were incredibly hungry. We have the strength to succeed in the Champions League
Galliani about Pirlo in Juve: Andrea was laughing like a madman when I called to congratulate him
Villarreal will pay no more than 20 million euros for Valencia captain Parejo and midfielder Coquelin