Finland

Lukijan mielipide | Senaatintori on hieno paikka terassille

Markku Koposen mukaan (HS Mielipide 3.7.) Senaatintori ei ole paikka pikkuhökkeleille, joissa tarjoillaan olutta ja pitsaa. Sen sijaan Helsingin kaupungin virallisilla sivuilla hel.fi Senaatintorista kerrotaan: ”Senaatintori on samanaikaisesti kulissi ja katsomo, hautausmaa, julkisen vallan areena ja kaupunkilaisten elämystila. – – Monelle se on kuitenkin elimellinen osa uudenlaista kaupunkikulttuuria ja siten oman elämän tärkeä näyttämö, jossa vietetään aikaa, juhlitaan, koetaan voimakkaita tunteita ja jaetaan sukupolvikokemuksia.”

Kuvauksen perusteella Senaatintori on siis mitä mainioin paikka poikkeuskesän terassille, joka jää varmasti historiankirjoihin. Kaupungit ovat olleet aina urbaaneja tiloja, joissa ihmiset ovat kokoontuneet yhteen erilaisten huvitusten muodossa ja jotka kehittyvät koko ajan. Senaatintorilla on juhlittu voittoja ja keräännytty ilon hetkinä yhteen – miksei siis nytkin, kun pitkä eristäytymisen kevät alkaa olla takanapäin ja voimme taas nauttia elämästä ja, turvallisuutta unohtamatta, nähdä muita ihmisiä?

Itse nautin mieluusti pitsani ja olueni torin ympäristön kaunista arkkitehtuuria katsellen. Jos ei pitsa ja olut maistu, kehotan kokeilemaan torilla olevia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi kasvisruokaan tai ranskalaiseen ruokakulttuurin. Oluen tilalle voi napata viiniä, kahvia tai muita alkoholittomia vaihtoehtoja.

Senaatintorilla on kohta kymmenen vuoden ajan järjestetty Tuomaan joulumarkkinat, jotka ovat niin ikään täynnä ”pikkuhökkeleitä” ja joilla tarjotaan olutta. Markkinoista ei kuitenkaan tällaista polemiikkia ole noussut.

Maria Lehto

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys
Neymar was the player of the match Atalanta-PSG. He gave an assist
ПС PSG suffered through the entire quarter-final and turned it over in 149 seconds. Lifted the Italian curse and went so far in the Champions League for the first time in 25 years
ПС PSG's pain was transformed into happiness: in three minutes, the suffering stars turned into celebrating kings
The club from Italy won't win the Champions League for the 10th year in a row. This is an anti-record