Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lukijan mielipide | Suomalaisten tulevaisuususko voi auttaa ilmaston ja luonnon h-hetkellä

Tulevaisuususko voi päihittää pessimismin.

Suomalaiset ovat HS-gallupin (13.10.) mukaan pessimistisiä ilmastokriisin torjunnan suhteen. Toisaalta Sitran tuoreen Tulevaisuusbarometrin mukaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta uskoo, että he voivat vaikuttaa tulevaisuuteen.

Tulevaisuususko voi päihittää pessimismin. Se edellyttää kuitenkin uskottavaa näkymää siitä, miten Suomi voi osaltaan ratkaista maailmanlaajuista kestävyyskriisiä. Pystymme olemaan kokoamme suurempia kahdella pääasiallisella tavalla.

Ensinnäkin Suomessa tekemämme valinnat voivat auttaa vähentämään haittoja ilmastolle ja luonnolle myös rajojemme ulkopuolella. Toiseksi pystymme ratkaisemaan kestävyyskriisiä yhteistyössä, osana kansainvälistä yhteisöä.

Suomen roolin vahvistaminen edellyttää sitä, että maamme panostaa ilmasto- ja luontodiplomatiaan kaikissa kahden- ja monenvälisissä suhteissa. Suomen työ valtiovarainministerien ilmastokoalition vetäjänä on jo kerännyt kiitosta.

Kansallisessa politiikassa pitää tavoitella ilmasto- ja luontohaittojen eli jalanjäljen pienentämisen ohella hyötyjen eli kädenjäljen kasvattamista. Hyvä tilaisuus tarjoutuu esimerkiksi ilmasto- ja energiastrategian sekä luonnonsuojelulain uudistuksen yhteydessä.

Kestävyysratkaisujen vienti hyödyttää niin kansantaloutta kuin yhteistä ympäristöämmekin. Maailmalle taas on helpompi viedä sitä, mitä on ensin sovellettu Suomen kotimarkkinoilla.

Tulevaisuususkolle on nyt todella käyttöä. Kestävyyskriisin ratkaisemisen kannalta merkittävimmät kansainväliset neuvottelut ainakin puoleen tusinaan vuoteen käydään tulevan vuoden aikana.

Kuun vaihteessa Skotlannin Glasgow’ssa järjestetään vuodella lykätty YK:n ilmastokokous. Tarkoitus on sopia Pariisin sopimuksen pelisäännöistä ja taivutella valtioita tiukempiin ilmastositoumuksiin.

Ensi keväänä Kiinan Kunmingissa maailman maat kokoontuvat puolestaan sopimaan luontokadon pysäyttämisestä. Tavoite on historiallinen: kansainvälinen sopimus, jota on luonnehdittu ”Pariisin sopimukseksi” luonnolle.

Panokset voisivat tuskin olla korkeammat. Maiden nykyisillä sitoumuksilla ilmasto on yhä kuumenemassa selvästi yli kaksi astetta – tasolle, joka aiheuttaisi valtavia vahinkoja ihmisille ja ekosysteemeille. Nykymenolla olemme myös menettämässä jopa miljoona eliölajia sukupuuttoon.

Seuraavan vuoden aikana on siis käsillä kestävyyskriisin ratkaisemisen h-hetki. Maailmanyhteisö voi lähiaikoina ottaa harppauksen kestävyyskriisin ratkaisemisessa – ja Suomi voi auttaa siinä.

Oras Tynkkynen

vanhempi neuvonantaja

Mari Pantsar

johtaja

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita