Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lukijan mielipide | Tietomurron uhrit on jätetty yksin nuolemaan haavojaan

Suomessa on huolestuttavasti vahvistumassa trendi, jossa lainkuuliaisuudella ja ohjeiden noudattamisella ei ole mitään merkitystä, vaan siitä koituu vain haittaa, harmia ja pahaa mieltä.

Olen yksi psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreista ja tein kaikki vaaditut suojaamistoimenpiteet, muun muassa henkilökohtaisen luottokiellon tietojeni hyväksikäytön ehkäisemiseksi runsas vuosi sitten.

Nyt kävi selväksi se, että velvoitteiden täyttämisestä rangaistaan uhria. Yritin hankkia henkilökohtaista puhelinliittymää tehtyäni ostopäätöksen uudesta puhelimesta, mutta liittymää ei minulle voitu avata luottokiellon vuoksi. Vaikka olen uhri, minua kohdellaan kuin olisin itse syyllistynyt rikokseen.

Asia selviää, kun kumoan kiellon, mutta eikö viesti olekin väärä? Käytin runsas vuosi sitten puoli päivää erilaisten kieltojen ja sulkujen hankkimiseen viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden ohjeiden mukaan. Tietomurron kohteeksi joutuminen jo sinänsä oli traumatisoiva kokemus puhumattakaan sen mahdollisista seurauksista. Minulla ei ole tarvetta hankkia lainaa, joten henkilökohtaisella luottokiellolla ei ole minulle käytännön merkitystä. En kuitenkaan voinut käsittää, että kyseinen kielto ulottuu niinkin yksinkertaiseen jokapäiväiseen välttämättömyyteen kuin puhelinliittymään.

Välinpitämättömyydestä uhreja kohtaan kertoo sekin, että viime kesänä oli juhannuksen alla mahdollisuus hakea korvauksia Vastaamon konkurssipesältä, mutta tieto todennäköisesti välittyi vain ahkerimmille ja valppaimmille median seuraajille. Hakemuksia täyttäneiltä olen kuullut, että ilman juristin apua korvaushakemuksesta oli vaikea selviytyä.

Kun media uutisoi Vastaamon tietomurrosta laajasti, myös poliitikot heräsivät – vaikkakin hitaasti – lupailemaan uhreille muun muassa mahdollisuutta vaihtaa henkilötunnus. Vuosi on kulunut, rikosta tutkitaan yhä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Uhrit on unohdettu nuolemaan haavojaan. Tämä kertoo myös suhtautumisesta siihen, että uhrit ovat hakeneet apua mielensä myrskyihin eivätkä johonkin fyysiseen vaivaan.

Suomessa on huolestuttavasti vahvistumassa trendi, jossa lainkuuliaisuudella ja ohjeiden noudattamisella ei ole mitään merkitystä, vaan siitä koituu vain haittaa, harmia ja pahaa mieltä.

Päivi Mononen-Mikkilä

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita